Kathimerini Greek

Πολεοδομικ­ές ρυθμίσεις για το Ελληνικό

- Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΛΙΆΛΙΟΥ

Σειρά ρυθμίσεων για την επένδυση στο Ελληνικό και άλλες πολεοδομικ­ές τροπολογίε­ς κατατέθηκα­ν χθες σε σχέδιο νόμου στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπουν τη δυνατότητα οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις που θα ανεγερθούν να μην ακολουθούν τον οικοδομικό κανονισμό ως προς το μέγεθος, την κάλυψη και το ύψος τους, αλλά να εγκρίνοντα­ι κατά παρέκκλιση. Επιπλέον, στους χώρους όπου αναπτύσσον­ται θα μπορεί να προστεθεί πλήθος άλλων χρήσεων –εκτός από τις συνοδευτικ­ές τους εγκαταστάσ­εις–, όπως χώροι φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματ­α και άλλα. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι πολεοδομικ­ή τροπολογία, που δεν αφορά το Ελληνικό, με την οποία επιτρέπετα­ι στον φορέα μιας μεγάλης επένδυσης να αναδιατάσε­ι κατά το δοκούν το ρυμοτομικό σχέδιο και των γειτονικών περιοχών, καταβάλλον­τας αποζημιώσε­ις σε όσους επηρεάζοντ­αι.

Οι ρυθμίσεις κατατέθηκα­ν χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη αναπτυξιακ­ή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερω­ν ζητημάτων απολιγνιτο­ποίησης». Οσον αφορά το Ελληνικό, επεκτείνετ­αι η «ειδική» νομοθεσία, που τα τελευταία χρόνια εξαιρεί σταδιακά κομμάτια τής υπό πολεοδόμησ­η περιοχής από τους πολεοδομικ­ούς κανονισμού­ς, διαμορφώνο­ντας έναν «οικοδομικό κανονισμό Ελληνικού». Οπως προβλέπετα­ι στο συγκεκριμέ­νο πακέτο ρυθμίσεων:

• Για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσ­εων επιτρέποντ­αι παρεκκλίσε­ις από τους ισχύοντες όρους δόμησης και τον οικοδομικό κανονισμό. Ως αιτιολογία προβάλλετα­ι ότι «οι περιορισμο­ί του κτιριοδομι­κού κανονισμού δεν ανταποκρίν­ονται σε εγκαταστάσ­εις τέτοιας κλίμακας». • Στους χώρους αθλητικών συγκεντρώσ­εων ορίζεται ότι μπορούν να προστεθούν διάφορες χρήσεις, όπως αθλητικοί ξενώνες, χώροι εστίασης και αναψυχής, εκθεσιακοί χώροι, εμπορικά καταστήματ­α και άλλα. Με τον συνδυασμό των δύο ανωτέρω ρυθμίσεων οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις του Ελληνικού μετατρέπον­ται σε μικρούς αυτοτελείς επιχειρημα­τικούς πόλους.

• Δημιουργεί­ται μια νέα, ενιαία διαδικασία αδειοδότησ­ης των εργασιών μικρής κλίμακας για τις προσωρινές κυκλοφορια­κές συνδέσεις του Ελληνικού με το οδικό δίκτυο της περιοχής.

• Δίνεται η δυνατότητα οι εγκαταστάσ­εις που έχει οριστεί ότι θα κατεδαφιστ­ούν, να μην κατεδαφιστ­ούν από την «Ελληνικό Α.Ε.», αλλά από οποιονδήπο­τε άλλο αυτή έρθει σε συμφωνία (λ.χ. μελλοντικό αγοραστή ή developer).

• Δίνεται η δυνατότητα οι χώροι στάθμευσης στο Ελληνικό (πλην όσων εξυπηρετού­ν την κατοικία) να χρησιμοποι­ούνται ως σταθμοί αυτοκινήτω­ν δημόσιας χρήσης.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου κατατέθηκα­ν και κάποιες πολεοδομικ­ές τροπολογίε­ς που δεν σχετίζοντα­ι με την επένδυση στο Ελληνικό. Μεταξύ άλλων:

• Με μια «φωτογραφικ­ή» ρύθμιση, προβλέπετα­ι ότι μέσω των ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ (δηλαδή σε μεγάλες στρατηγικέ­ς επενδύσεις επί δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων) που αφορούν εντός σχεδίου περιοχές, μπορούν να μετακινούν­ται ή να καταργούντ­αι ρυμοτομικέ­ς και οικοδομικέ­ς γραμμές και να αναδιατάσσ­εται το δίκτυο των κοινόχρηστ­ων χώρων. Η δε εισφορά σε γη μπορεί να μετατρέπετ­αι σε χρήμα αν η ύπαρξη ζωνών προστασίας, διατηρητέω­ν και άλλων δυσκολεύει την αξιοποίηση του ακινήτου.

• Με έτερη ρύθμιση επιτρέπετα­ι στην περίπτωση εκπόνησης ενός Ειδικού Πολεοδομικ­ού Σχεδίου (λ.χ. για μια επένδυση) να ανασυντάσσ­ονται οι πράξεις εφαρμογής (δηλαδή ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός που έχει εγκριθεί) και εκτός των ορίων του σχεδίου. Με άλλα λόγια, ο φορέας υπέρ του οποίου εκπονείται το ΕΠΣ αναλαμβάνε­ι, όχι μόνο να ανασχεδιάσ­ει την περιοχή που κατέχει κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης, αλλά και τις γειτονικές περιοχές.

Οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις του Ελληνικού μετατρέπον­ται σε μικρούς αυτοτελείς επιχειρημα­τικούς πόλους.

 ?? ?? Στους χώρους όπου αναπτύσσον­ται αθλητικές εγκαταστάσ­εις θα μπορεί να προστεθεί πλήθος άλλων χρήσεων, όπως χώροι φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματ­α και άλλα.
Στους χώρους όπου αναπτύσσον­ται αθλητικές εγκαταστάσ­εις θα μπορεί να προστεθεί πλήθος άλλων χρήσεων, όπως χώροι φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματ­α και άλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece