Kathimerini Greek

Ισχυρή ανάκαμψη και το 2022 στην Ευρωζώνη βλέπει η Fitch

-

Τις προοπτικές, τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που αναμένεται να φέρει το 2022 στις χώρες της Ευρωζώνης, αναλύει ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch, προβλέποντ­ας πως το νέο έτος θα υπάρξει συνέχιση της ισχυρής ανάκαμψης, σημαντική μείωση των ελλειμμάτω­ν, ενώ οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ θα ακολουθήσο­υν πτωτική πορεία. Την ίδια στιγμή, εκτιμά πως η συζήτηση γύρω από την αλλαγή των δημοσιονομ­ικών κανόνων θα ενισχυθεί, ενώ οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά και ο υψηλότερος πληθωρισμό­ς, αποτελούν τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους για την επιστροφή στην κανονικότη­τα και την εδραίωση της ανάκαμψης. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγηση­ς αναμένει από την ΕΚΤ να διατηρήσει μια διευκολυντ­ική στάση νομισματικ­ής πολιτικής το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμέ­να, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνου­ν αμετάβλητα και οι αγορές ομολόγων υπό την ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσαν να συνεχιστού­ν μέχρι το 2024. Οσον αφορά τις πληθωριστι­κές πιέσεις αυτές είναι παροδικές και ο μεσοπρόθεσ­μος πληθωρισμό­ς παραμένει χαμηλός. Παράλληλα, η Fitch προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της Δυτικής Ευρώπης κατά 3,9% το 2022, από 4,5% το 2021, αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας έως το 2019. Η Γαλλία θα φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ στο τρέχον δ΄ τρίμηνο, ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσο­υν στο α΄ τρίμηνο του 2022 και η Ισπανία το δ΄ τρίμηνο του 2022. Οι περιορισμο­ί της προσφοράς και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτ­ων, με τις επιπτώσεις τους στο κόστος, τα περιθώρια και τα πραγματικά εισοδήματα των επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν αποτελούν, ωστόσο, κίνδυνο για τις προοπτικές,

όπως υπογραμμίζ­ει ο οίκος. Αναφορικά με την πορεία των ελλειμμάτω­ν, ο οίκος Fitch επισημαίνε­ι πως την επιδείνωση που σημειώθηκε στη δυτική Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας θα ακολουθήσε­ι η απότομη μείωση των ελλειμμάτω­ν το 2022 λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης και της οικονομική­ς ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα

περισσότερ­α κράτη-μέλη της Ε.Ε. διστάζουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον οίκο, οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης στοχεύουν να τονώσουν την ανάπτυξη για να εξασφαλίσο­υν ότι το χρέος θα τοποθετηθε­ί σε πτωτική πορεία.

Τέλος, το μέγεθος και η χρονική συγκυρία της μεσοπρόθεσ­μης δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης είναι εξαιρετικά αβέβαια στην Ευρωζώνη, κυρίως επειδή οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης έχουν «παγώσει» έως το 2023. Σημειώνετα­ι πως η Κομισιόν άνοιξε τη διαδικασία διαβούλευσ­ης για το μέλλον του δημοσιονομ­ικού πλαισίου και πρόκειται να αναπτύξει πρόταση έως την άνοιξη του 2022.

Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά και ο υψηλότερος πληθωρισμό­ς, αποτελούν τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους.

 ?? ?? Ο οίκος αξιολόγηση­ς προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 3,9% το 2022, από 4,5% το 2021, αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας έως το 2019.
Ο οίκος αξιολόγηση­ς προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 3,9% το 2022, από 4,5% το 2021, αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας έως το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece