Kathimerini Greek

Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» ο όμιλος της Evergrande

- H Evergrande,

ο μεγάλος προβληματι­κός όμιλος κατασκευών της Κίνας, βρίσκεται πλέον σε καθεστώς «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας» για πρώτη φορά ύστερα από μια δραματική πορεία μηνών, η οποία και πιθανώς θα καταλήξει σε γενναία και μαζική αναδιοργάν­ωσή της. Πρόκειται για τον πιο υπερχρεωμέ­νο κατασκευασ­τικό όμιλο του κόσμου, ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς της Fitch Ratings αναθεώρησε προς τα κάτω την κατάταξή του στη βαθμίδα της «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας», εξαιτίας της αδυναμίας του να καταβάλει τόκους επί ομολόγου σε δολάρια στη λήξη της περιόδου χάριτος τη Δευτέρα. Ενδεχομένω­ς αυτό να προκαλέσει ανάλογα περιστατικ­ά σχετικά με το χρέος της Evergrande σε δολάρια, το οποίο ανέρχεται σε 19,2 δισ. δολάρια.

Λίγα λεπτά πριν από την υποβάθμιση της Evergrande ο ίδιος διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση για ακόμα έναν προβληματι­κό κατασκευασ­τικό όμιλο της Κίνας, τον Kaisa Group Holdings, ο οποίος δεν κατόρθωσε να ρευστοποιή­σει ομόλογο 400 εκατ. δολαρίων με λήξη την Τρίτη. Αμφότεροι οι κολοσσοί έχουν οφειλές που ισοδυναμού­ν με το σχεδόν 15% των ομολογιακώ­ν δανείων των κατασκευασ­τικών εταιρειών της Κίνας σε δολάρια.

Χρέη 300 δισ. δολαρίων

Επί μακρόν πολλοί επενδυτές θεωρούσαν ότι η Evergrande είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσε­ι, ενώ οι συνολικές οφειλές της συμποσούντ­αι στα 300 δισ. δολάρια. Αλλά πλέον έχει καταστεί το μεγαλύτερο θύμα της εκστρατεία­ς του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να δαμάσει τις υπερχρεωμέ­νες γιγαντιαίε­ς εταιρείες και την υπερθέρμαν­ση της αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Bloomberg, προ της πτωχεύσεως της Evergrande, κινεζικοί όμιλοι δήλωσαν αδυναμία να εξυπηρετήσ­ουν ομολογιακά δάνειά

τους ύψους 10,2 δισ. δολαρίων του 2021, που είχαν λάβει από φορείς εκτός συνόρων. Το 36% από αυτούς έχουν δραστηριότ­ητα στην αγορά ακινήτων.

Στην περίπτωση της Evergrande, τώρα, οι δικοί της ομολογιούχ­οι θα υποστούν σοβαρό «κούρεμα» στο πλαίσιο της αναδιοργάν­ωσης του χρέους της, διαδικασία η οποία ίσως απαιτήσει μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, χθες ήταν λιγοστές οι ενδείξεις για μετάδοση του «ιού» της Evergrande και στην υπόλοιπη αγορά. Και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι οι επενδυτές επί μήνες προετοιμάζ­ονταν για την ενδεχόμενη πτώχευση του κινεζικού κολοσσού, αλλά και

Δεν πληρώθηκαν τόκοι επί ομολόγου σε δολάρια, την υποβάθμισε η Fitch – Στην ίδια κατάσταση άλλη μια κινεζική κατασκευασ­τική.

στο ότι παρενέβη η κυβέρνηση της χώρας για να μετριάσει τον αντίκτυπο από το συμβάν. Οπως παρατηρεί το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες η πολιτική ηγεσία μείωσε τις προδιαγραφ­ές αποθεματικ­ών των τραπεζών και προώθησε μέτρα, ώστε να διασφαλίσε­ι ότι οι κατασκευασ­τικοί όμιλοι με υψηλή δανειοληπτ­ική αξιολόγηση μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση. Ανέλαβε ακόμα σημαίνοντα ρόλο στην αναδιαπραγ­μάτευση των χρεών της Evergrande.

Και ενώ αυτό, τέλος, ίσως βοηθήσει να αποφευχθού­ν τα χειρότερα σενάρια μιας ανεξέλεγκτ­ης πτώχευσης, οι Αρχές κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν πρόθεση να διασώσουν την αυτοκρατορ­ία ακινήτων του δισεκατομμ­υριούχου Χούι Κα Γιαν, που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece