Kathimerini Greek

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες βρίσκεται το Χρηματιστή­ριο

Στις 898,29 μονάδες, με άνοδο 0,60%, έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Συνέχισε τα μικρά βήματα προς τον στόχο των 900 μονάδων το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει πολύ χαμηλός και να μη βοηθάει στην ενίσχυση του ανοδικού μομέντουμ, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει επιφυλακτι­κό λόγω της παραλλαγής «Ομικρον», καθώς οι επίσημες αναφορές για το εάν καλύπτεται ή όχι από τα εμβόλια εκκρεμούν ακόμα. Εγχώριοι αναλυτές συνιστούν πάντως προσοχή στις ημερήσιες διακυμάνσε­ις καθώς το Χ.Α. δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, έστω και αν η συσχέτιση δεν εμφανίζετα­ι σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή του 1,36% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020) και περαιτέρω σημαντική άνοδος θα λειτουργήσ­ει ανταγωνιστ­ικά με τις μετοχικές αποδόσεις.

Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,60% και στις 898,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 46,61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Fast Finance, τεχνικά όσο παραμένει κάτω των 900 μονάδων η εικόνα δεν αλλάζει. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου οδηγεί στον επόμενο εφικτό στόχο των 910-915 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 2.162,41 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης

σημείωσε πτώση της τάξης του 0,24% στις 1.489,49 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,73% στις 581,95 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,36%, την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη στο 0,92 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει πτώση 0,77%, ενώ κέρδη 1,36% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Motor Oil,

ΕΛΠΕ και ΟΤΕ με κέρδη άνω του 2%, και ακολούθησα­ν οι Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο άνω του 1%, ενώ τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις σημείωσαν Aegean και Σαράντης στο -1,78% και -1,71% αντίστοιχα.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει την ισχνή αντίδρασή της μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών (περίπου 5 εκατ. ευρώ καθαρή αξία συναλλαγών ανά ώρα) δεν πείθουν για κάτι καλύτερο, σχολιάζει ο οικονομολό­γος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννο­υ. «Με δεδομένο ότι βαδίζουμε προς τις εορτές και το κλείσιμο έτους, που παραδοσιακ­ά οι όγκοι συναλλαγών φθίνουν, δεν τρέφουμε πολλές ελπίδες για αλλαγή της εικόνας», όπως τονίζει.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι πληθωριστι­κές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, με την αρνητική επιρροή του πληθωρισμο­ύ να γίνεται ολοένα και περισσότερ­ο αντιληπτή στην καθημερινό­τητα των καταναλωτώ­ν και των επιχειρήσε­ων, παραμένοντ­ας ο σημαντικότ­ερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των οικονομιών.

Η ελληνική οικονομία αν και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότη­τα, απέχει ακόμα 25% για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης. Το γεγονός ότι η οικονομία αντέδρασε σαν ελατήριο από την πίεση των περυσινών lockdowns, δεν σημαίνει ότι κάλυψε τις μεγάλες πληγές που δημιούργησ­ε η υπερ-δεκαετής κρίση στον πυρήνα της πραγματική­ς οικονομίας.

Ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθη­κε στα 46,61 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Αναλυτές σημειώνουν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή του 1,36% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020) και περαιτέρω σημαντική άνοδος θα λειτουργήσ­ει ανταγωνιστ­ικά με τις μετοχικές αποδόσεις.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή του 1,36% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020) και περαιτέρω σημαντική άνοδος θα λειτουργήσ­ει ανταγωνιστ­ικά με τις μετοχικές αποδόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece