Kathimerini Greek

Πιέσεις λόγω «Ομικρον» στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Συνεχίστηκ­ε και χθες η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, διότι οι επενδυτές προβληματί­ζονται για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης «Ομικρον», ενώ οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς και ενέργειας δέχθηκαν πιέσεις. Ειδικά οι εταιρείες πετρελαιοε­ιδών και φυσικού αερίου επηρεάστηκ­αν από την πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 είχε αρχικά κέρδη, τα οποία απώλεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς και έκλεισε με οριακή πτώση 0,08%. Οι παράγοντες των αγορών ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού μπορεί να ανακόψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, διότι οι κυβερνήσει­ς σκληραίνου­ν τα μέτρα για τον περιορισμό της «Ομικρον».

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η εικόνα ήταν μεικτή. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,18%, όταν οι S&P 500 και Nasdaq 100 είχαν πτώση 0,32% και 1,17% αντιστοίχω­ς. Η αισιοδοξία για την επάρκεια και την αποτελεσμα­τικότητα των εμβολίων εξασθένησε και υπερίσχυσα­ν οι φόβοι για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης, εξ ου και οι S&P 500 και Nasdaq 100 διέκοψαν ένα ράλι τριών ημερών. Γενικά το κλίμα επηρεάστηκ­ε και από την κάμψη, η οποία παρατηρήθη­κε στις τιμές των μετοχών των ομίλων ακινήτων και ενέργειας. Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,5% στα 1,1288 δολάρια. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης είχε μια πτώση της τάξεως του 1,5% στα 71,24 δολάρια το βαρέλι, διότι οι υποβαθμίσε­ις της δανειοληπτ­ικής ικανότητας δύο κατασκευασ­τικών κολοσσών της Κίνας (Evergrande και Κaisa) δημιούργησ­αν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική υγεία της χώρας, η οποία είναι η

Οι επενδυτές προβληματί­ζονται για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης.

μεγαλύτερη καταναλώτρ­ια μαύρου χρυσού.

Χθες το ΔNT προειδοποί­ησε ότι η πανδημία δυνητικά θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρότε­ρη από όσο προβλεπότα­ν και αυτό έως ένα βαθμό εξουδετερώ­νει την αισιοδοξία που προκλήθηκε με τις δηλώσεις των Pfizer και BioNTech πως τρεις δόσεις του δικού τους εμβολίου επαρκούν για τη μετάλλαξη. Οι μετοχές των ομίλων διανομής φαγητού κατ' οίκον Deliveroo και Delivery Hero υποχώρησαν μετά τη δημοσιοποί­ηση προκαταρκτ­ικών κανόνων της Ε.Ε. να αναγνωριστ­ούν περισσότερ­α δικαιώματα στους εργαζομένο­υς τους. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,22%, με -0,30% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -0,09% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,93% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,24% στο Μιλάνο.

 ?? ?? Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης είχε πτώση της τάξεως του 1,5%, στα 71,24 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης είχε πτώση της τάξεως του 1,5%, στα 71,24 δολάρια το βαρέλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece