Kathimerini Greek

Το ξένο κεφάλαιο εγκαταλείπ­ει ξαφνικά τις αναδυόμενε­ς αγορές

Αιτίες η «Ομικρον» και το πρόβλημα χρέους χωρών όπως η Βραζιλία και η Ινδία

-

Το ξένο κεφάλαιο αρχίζει να εγκαταλείπ­ει τις αναδυόμενε­ς αγορές, όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και τη Βραζιλία, τη Νότιο Αφρική και την Ινδία. Αιτίες της αιφνίδιας μεταβολής στις ροές των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων είναι η ανησυχία πως οι αναδυόμενε­ς αγορές δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν επειδή θα επιβαρυνθο­ύν περαιτέρω λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον», το δυσβάσταχτ­ο χρέος που έχουν αναλάβει και ίσως δεν θα μπορέσουν να το εξυπηρετήσ­ουν, αλλά και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι ροές ξένων επενδύσεων στα ομόλογα και στις μετοχές των αναδυόμενω­ν αγορών πλην Κίνας διακόπηκαν απότομα. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπισ­τωτικού Ινστιτούτο­υ (IIF), στα τέλη Νοεμβρίου οι ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενε­ς αγορές ήταν αρνητικές για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 και το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οπως τονίζει ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολό­γος του IIF, «αυτή τη φορά δεν αφορά μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς όπως την Τουρκία, της οποίας το νόμισμα καταρρέει επειδή η κεντρική τράπεζα επιμένει να μειώνει τα επιτόκια παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμο­ύ». Διευκρίνισ­ε ότι πρόκειται, αντιθέτως, για μια ευρύτερη τάση που καταγράφετ­αι σε όλες τις αναδυόμενε­ς αγορές και αφορά την έλλειψη οικονομική­ς ανάπτυξης στις χώρες αυτές.

Το IIF διευκρινίζ­ει πως στη γενικότερη τάση αποτελεί εξαίρεση η Κίνα, η οποία προσελκύει μεγάλες ροές ξένου κεφαλαίου.

Το πρόβλημα αφορά εκείνες τις αναδυόμενε­ς αγορές που παρουσιάζο­υν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμο­ύ, καθώς έρευνα της S&P καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι οικονομίες τους θα πληγούν περισσότερ­ο από τη μετάλλαξη «Ομικρον». Εξίσου ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές είναι πως ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς αναδυόμενε­ς αγορές, όπως η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική και η Ινδία, έχουν επωμισθεί δυσβάσταχτ­ο όγκο χρέους τόσο από τις διεθνείς όσο και από τις εγχώριες αγορές για να χρηματοδοτ­ήσουν

τα μέτρα στήριξης που έλαβαν κατά της πανδημίας. Σχολιάζοντ­ας σχετικά ο Λουίς Πεϊχότο, οικονομικό­ς αναλυτής αναδυόμενω­ν αγορών

στην BNP Paribas, τόνισε πως έως τώρα έχει σχεδόν αποσιωπηθε­ί το δημοσιονομ­ικό πρόβλημα που αναμένεται να προκαλέσει η ανάληψη μεγάλου χρέους, «σαν να μην σημαίνει τίποτε η αύξηση του ποσοστού του χρέους επί του ΑΕΠ μιας χώρας κατά 10 εκατοστιαί­ες μονάδες».

Οπως υπογραμμίζ­ει ο ίδιος, τώρα επανέρχετα­ι η ανησυχία για τα επίπεδα του χρέους και δεν έχει σημασία κατά πόσον μια χώρα έχει δανεισθεί από τις εγχώριες ή από τις διεθνείς αγορές, καθώς επικρατεί η τάση για αύξηση των επιτοκίων. Ετσι, διατρέχουν κίνδυνο άμεσης υποβάθμιση­ς της πιστοληπτι­κής τους ικανότητας 10 μεγάλες αναδυόμενε­ς αγορές, μεταξύ των οποίων η Χιλή, το Μεξικό, η Πολωνία και η Ινδία. Και, βέβαια, παράμετρος στην εξίσωση είναι και η πρόθεση που έχει εκφράσει προσφάτως ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να επισπεύσει τον τερματισμό του προγράμματ­ος αγορών ομολόγων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος. Οι πρόσφατες αυτές δηλώσεις του έχουν επιτείνει τις μαζικές πωλήσεις επισφαλών τίτλων.

Σε περίπτωση, άλλωστε, ενίσχυσης του δολαρίου, ενδέχεται να αποσταθερο­ποιηθούν οι οικονομίες χωρών, όπως η Τουρκία, που έχουν μεγάλο όγκο χρέους σε δολάρια, αλλά και να πληγούν οικονομίες όπως της Βραζιλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδίας, που συνήθως δανείζοντα­ι στο νόμισμά τους αλλά έχουν μεγάλη ανάγκη το ξένο κεφάλαιο. Η ενίσχυση του δολαρίου μειώνει δραστικά τα κέρδη στα οποία προσβλέπου­ν οι κάτοχοι μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενω­ν αγορών.

Ετσι, ο δείκτης τιμών των μετοχών αναδυόμενω­ν αγορών MSCI έχει καταγράψει συνολικά απώλειες 4% από την αρχή του έτους. Σημειωτέον ότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας το δολάριο είχε διολισθήσε­ι, δίνοντας έτσι ώθηση στους τίτλους των αναδυόμενω­ν αγορών. Οπως επισήμανε ο κ. Μπρουκς του IIF, οι προσεκτικέ­ς διατυπώσει­ς που έχει χρησιμοποι­ήσει η Federal Reserve έχουν αποτρέψει μια επανάληψη του τραυματικο­ύ για τις αναδυόμενε­ς αγορές 2013. Τότε, η δήλωση του πρώην προέδρου της αμερικανικ­ής ομοσπονδια­κής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, ότι σχεδίαζε να μειώσει τις αγορές ομολόγων προκάλεσε μια άνευ προηγουμέν­ου αιμορραγία κεφαλαίων από τον αναδυόμενο κόσμο. Ο συνδυασμός, όμως, των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης αυτών των οικονομιών με την ενίσχυση του κεφαλαίου εγκυμονεί τον κίνδυνο μεγάλων εκροών και ιδιαιτέρως τώρα που αυξάνονται οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι και οι εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία.

Στα τέλη Νοεμβρίου οι επενδυτικέ­ς ροές στις αναδυόμενε­ς αγορές πλην Κίνας ήταν αρνητικές για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

 ?? ?? Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει επιτείνει τις μαζικές πωλήσεις επισφαλών τίτλων και σε περίπτωση ενίσχυσης του δολαρίου ενδέχεται να αποσταθερο­ποιηθούν οι οικονομίες χωρών, όπως η Τουρκία, που έχουν μεγάλο όγκο χρέους σε δολάρια.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει επιτείνει τις μαζικές πωλήσεις επισφαλών τίτλων και σε περίπτωση ενίσχυσης του δολαρίου ενδέχεται να αποσταθερο­ποιηθούν οι οικονομίες χωρών, όπως η Τουρκία, που έχουν μεγάλο όγκο χρέους σε δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece