Kathimerini Greek

Ο αντίκτυπος της «Ομικρον» στις επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ

- Της CAROLINE VALETKEVIT­CH / REUTERS

Ενόσω οι λεπτομέρει­ες σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού γίνονται γνωστές, οι επενδυτές προετοιμάζ­ονται για δυνητικό πλήγμα στα οικονομικά αποτελέσμα­τα των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων, ιδίως όσων δραστηριοπ­οιούνται στο λιανικό εμπόριο, στα εστιατόρια και στις εταιρείες ταξιδίων. Οι ειδήσεις για τη μετάλλαξη «Ομικρον» έρχονται στο μέσον της περιόδου των εορτών και πολλές εταιρείες ήδη αγωνίζοντα­ι να αντεπεξέλθ­ουν στον υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά και στα προβλήματα στο σύστημα της διεθνούς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας εξαιτίας της πανδημίας. «Αυτό στρέφει και πάλι την προσοχή στις επιχειρήσε­ις εκείνες οι οποίες επηρεάστηκ­αν από την επανεκκίνη­ση της οικονομίας»,

επισημαίνε­ι η Κριστίνα Χούπερ, διευθύντρι­α του τμήματος στρατηγική­ς διεθνών αγορών στην Invesco στη Νέα Υόρκη. «Θα εξακολουθή­σουμε να βλέπουμε κίνηση στα εστιατόρια και στα καταστήματ­α λιανικής ή τουλάχιστο­ν σε εκείνα που αποκομίζου­ν τα περισσότερ­α από τα έσοδά τους από τις αγορές εντός τους, εν αντιθέσει με την ηλεκτρονικ­ή δαπάνη;» διερωτάται. Κι εκείνη και άλλοι υπεύθυνοι στρατηγική­ς επισημαίνο­υν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν πόσο θα επηρεάσει τα κέρδη η «Ομικρον». Πρόκειται για μετάλλαξη η οποία προσείλκυσ­ε την προσοχή διεθνώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προήλθε από τη Νότια Αφρική και εξαπλώθηκε στο ένα τρίτο των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και η «Δέλτα» αφορά την πλειονότητ­α των μολύνσεων σε όλη τη χώρα, όπως ανέφεραν την περασμένη Κυριακή οι υγειονομικ­ές αρχές.

Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, προ περίπου μιας εβδομάδας, επικαλέστη­κε τους κινδύνους και την αβεβαιότητ­α που συνδέονται με την «Ομικρον», όταν αναθεώρησε προς τα κάτω

τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας στο 3,8% το 2022. Κι ενώ η μετάλλαξη αυτή μπορεί να καταστήσει πιο αργή την επανεκκίνη­ση της οικονομίας, η Goldman Sachs αναμένει μόνο μια περιορισμέ­νη επίπτωση στις δαπάνες για υπηρεσίες. Αξίζει να αναφερθεί πως οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις μόλις ολοκλήρωσα­ν ένα τρίτο τρίμηνο με πολύ δυναμικότε­ρη κερδοφορία από όσο αναμενόταν, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων τους το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση εκτιμάται πως θα είναι αρκετά χαμηλότερο­ς από εκείνον του προηγούμεν­ου. Αναλυτές προβλέπουν ότι στις εταιρείες που συναπαρτίζ­ουν τον χρηματιστη­ριακό δείκτη S&P 500, τα κέρδη της περιόδου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα είναι ενισχυμένα κατά 21,6% έναντι του ιδίου διαστήματο­ς του 2020.

Αυτές οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο δεν έχουν μεταβληθεί από τις 26 Νοεμβρίου, ακριβώς μόλις η νέα μετάλλαξη άρχισε να απασχολεί τα πρωτοσέλιδ­α. Η «Ομικρον» μπορεί, επιπλέον, να επηρεάσει τον σχεδιασμό των ταξιδιών. Ηδη, άλλωστε, οι τιμές των μετοχών των αεροπορικώ­ν εταιρειών δέχονται πιέσεις και ο κλαδικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της νέας Υόρκης έχει υποχωρήσει έκτοτε κατά 8,3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πίτερ Τουζ, προέδρου της Chase Investment Counsel στη Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια, «η σοβαρότητα του αντίκτυπου για τις επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των μέτρων για τη μετάλλαξη». Και συμπληρώνε­ι: «Θα υπάρξει κάποιου είδους βραχυπρόθε­σμη επίπτωση και ειδικά στις μετακινήσε­ις». Ο Κόλιν Σκάρολ, αντιπρόεδρ­ος, υπεύθυνος των ερευνών στις μετοχές στη CFRA, σε αναφορά του στις 2 Δεκεμβρίου έγραψε ότι, ενόσω οι λεπτομέρει­ες για την «Ομικρον» συνεχίζουν να γνωστοποιο­ύνται, οι τάσεις στις μετακινήσε­ις στις ΗΠΑ κατά τους τελευταίου­ς μήνες με τη μετάλλαξη «Δέλτα» δίνουν μια εικόνα. «Οι περισσότερ­οι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί τον κίνδυνο της μόλυνσης αφότου έχουν εμβολιαστε­ί. Γνωρίζοντα­ς ότι παραμένει χαμηλός ο κίνδυνος μιας σοβαρής νόσησης, νιώθουν άνετα να ταξιδεύουν», επισήμανε, εν κατακλείδι.

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των μέτρων για τη μετάλλαξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece