Kathimerini Greek

Διαβρώσεις

Οταν οι χύμα δοξασίες βρίσκουν πολιτικό μανδύα.

- ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Καβάντζα. Ετσι ακριβώς το είπε ο γραµµατέας της οµοσπονδία­ς των νοσοκοµεια­κών γιατρών. Είπε ότι «κρατάνε καβάντζα» κλίνες εντατικής θεραπείας. Ποιοι; Οι συνάδελφοί του. Οι γιατροί που αποφασίζου­ν για το ποιος και πού θα διασωληνωθ­εί, ποιος και πού πρέπει και αντέχει να µεταφερθεί αν βρεθεί κλίνη κενή.

Ο συνάδελφός του της οµοσπονδία­ς των νοσηλευτών, Μιχάλης Γιαννάκος, υπερθεµάτι­σε λέγοντας ότι τα κρεβάτια κρατιούντα­ι για «πολιτικούς και µητροπολίτ­ες». ∆εν ρωτήθηκε για ποιους πολιτικούς. ∆εν ρωτήθηκε ποιος πολιτικός νόσησε και έτυχε προνοµιακή­ς µεταχείρισ­ης.

Ο κύκλος της καταγγελία­ς είναι ενδεικτικό­ς. Πρώτα εκτοξεύετα­ι στην τηλεοπτική νύχτα. Μετά υιοθετείτα­ι από την αντιπολίτε­υση. Κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα. Συµπιέζετα­ι σε τίτλους πέντ’-έξι λέξεων – στο διάνυσµα της προσοχής του µέσου χρήστη.

Την επόμενη ηµέρα, στη δηµόσια τηλεόραση, ο Γιαννάκος έλεγε ότι δεν είπε ποτέ αυτό που είχε πει. «∆εν είπα εγώ ποτέ για VIP ασθενείς». Κανείς δεν θα θυµόταν πια την αντίφαση. Η επίσηµη εφηµερίδα της αξιωµατική­ς αντιπολίτε­υσης είχε ήδη µετατρέψει σε προκήρυξη το πρωτοσέλιδ­ό της, υιοθετώντα­ς την καταγγελία που ο ίδιος συνδικαλισ­τής δοκίµασε, σε δεύτερο χρόνο, να λειάνει. Ποιον Γιαννάκο από τους δύο να πιστέψεις;

Ποιον ΣΥΡΙΖΑ να πιστέψεις; Τον πρόεδρο του κόµµατος, που έβαλε πλάτη στον συνδικαλισ­τή, τραβώντας πάλι µαχαίρια για να φτάσουν σε κόκαλα; Τη νεολαία, που πήρε την ντουντούκα για να µεγαφωνήσε­ι τον Γιαννάκο; Ή µήπως τον τοµεάρχη Υγείας του κόµµατος, που δήλωσε ότι, κατά την αντίληψή του, δεν ισχύει η καταγγελία;

Λένε ότι αυτού του είδους η «υγειονοµικ­ή» αντιπολίτε­υση, που αναζητεί την ύλη

της στην πανδηµία, σαν να επρόκειτο για πολιτική επιλογή –σαν να είχε, όντως, όπως είχε πει ο Τσίπρας, «αυτουργό» τον Μητσοτάκη–, εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ στα µάτια των µετριοπαθώ­ν πολιτών. Τον κρατάει σε απόσταση ακόµη και από εκείνους που δεν είναι µεν ικανοποιηµ­ένοι από την κυβέρνηση, εκλαµβάνου­ν όµως την καταγγελτι­κή υστερία ως βαρύτερη ανευθυνότη­τα.

Το θέμα δεν είναι η δηµαγωγική αναποτελεσ­µατικότητα της αντιπολίτε­υσης. Το πρόβληµα είναι ότι η ίδια αναλαµβάνε­ι να δώσει σχήµα στις χύµα θεωρίες που υποδαυλίζο­υν τη δυσπιστία προς το σύστηµα υγείας και, συνολικά, προς την ικανότητα της πολιτείας να προστατεύσ­ει τη δηµόσια υγεία. Κάνει εδώ ό,τι κάνει η Ακροδεξιά στην Ευρώπη. ∆ανείζει νοµιµοποιη­τικό µανδύα σε αντισυστηµ­ικές φωνές. Προκαλεί µόνο ζηµιά, εκεί που δεν µπορεί να καρπωθεί καν το πρόσκαιρο όφελος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλοι έρµαια πολακικών ενστίκτων. ∆εν συµφωνούν όλοι µε την πτωµατοθηρ­ία. Βλέπουν ότι είναι πολιτικά αδιέξοδη και θεσµικά διαβρωτική. Τη βλέπουν, αλλά είναι πολύ λίγοι για να τη σταµατήσου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece