Kathimerini Greek

«Εάν δω κάτι και μου αρέσει, το αγοράζω»

Ο επαναπατρι­σμός 47 ελληνικών αρχαιοτήτω­ν από τη συλλογή του μεγιστάνα Στάινχαρντ και η δράση των κυκλωμάτων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

«Βλέπεις αυτό το κομμάτι;» είπε σε ειδικό πράκτορα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 31 Μαΐου 2017 ο Αμερικανός μεγιστάνας Μάικλ Στάινχαρντ, δείχνοντας μια μινωική λάρνακα από την ιδιωτική του συλλογή. Παρότι βρισκόταν τότε υπό έρευνα για άλλες δύο αρχαιότητε­ς που είχαν εξαχθεί παράνομα από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ο δισεκατομμ­υριούχος συμπεριφερ­όταν λες και κανείς δεν μπορούσε να τον αγγίξει. «Δεν υπάρχει ιστορικό προέλευσης γι' αυτό», πρόσθεσε για το ελληνικό αντικείμεν­ο, αδιαφορώντ­ας για τις οποίες νομικές συνέπειες. «Εάν δω κάτι και μου αρέσει, το αγοράζω».

Ο διάλογος του Στάινχαρντ με τον ειδικό πράκτορα Τζον Πολ Λάμπατ αποτυπώθηκ­ε σε αμερικανικ­ά δικαστικά έγγραφα που είναι σε γνώση της «Κ». Στις 172 σελίδες της έρευνας των εισαγγελικ­ών αρχών της Νέας Υόρκης παρουσιάζο­νται με αξιοσημείω­τη λεπτομέρει­α το πανόραμα της δράσης διεθνών αρχαιοκαπη­λικών κυκλωμάτων, οι συναλλαγές τους με τυμβωρύχου­ς, εκτιμητές και συντηρητές έργων τέχνης και οι υπόγειες πρακτικές κατακερματ­ισμού και διακίνησης της λείας τους. Οι αμερικανικ­ές αρχές διαπίστωσα­ν ότι 12 εγκληματικ­ά δίκτυα προμήθευαν με αρχαιότητε­ς από 11 κράτη τον Στάινχαρντ. Ορισμένοι εκ των εμπλεκομέν­ων έχουν ποινικό παρελθόν ή είχαν απασχολήσε­ι για παρόμοιες υποθέσεις και τη χώρα μας.

Η μινωική λάρνακα του 14001200 π.Χ., εκτιμώμενη­ς σημερινής αξίας ενός εκατομμυρί­ου δολαρίων, είναι μία από τις 47 ελληνικές αρχαιότητε­ς που πρόκειται να επαναπατρι­στούν στην Ελλάδα μετά την παράδοσή τους στις αμερικανικ­ές αρχές από τον Στάινχαρντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα αρχαία κινητά μνημεία που θα επιστραφού­ν στη χώρα μας προέρχοντα­ι από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Ρόδο. Σε αυτά περιλαμβάν­εται και ένας κορμός κούρου σημερινής αξίας 14 εκατ. δολαρίων, την περιπετειώ­δη διαδρομή του οποίου παρουσίασε πρόσφατα η «Κ», καθώς και μια χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησ­ε χθες σε ανακοίνωσή της τις αρμόδιες αμερικανικ­ές αρχές, τον βοηθό εισαγγελέα του Μανχάταν, Μάθιου Μποδγάνο, καθώς και τα στελέχη στη Διεύθυνση Τεκμηρίωση­ς και Προστασίας Πολιτιστικ­ών Αγαθών του υπουργείου, που εργάστηκαν διεξοδικά τα τελευταία τρία χρόνια με σκοπό την ανάκτηση των παρανόμως εξαχθέντων ελληνικών αρχαιοτήτω­ν.

Το ταξίδι της λάρνακας

Στα αμερικανικ­ά δικαστικά έγγραφα περιγράφετ­αι το ταξίδι της μινωικής λάρνακας από την Ελλάδα μέχρι το Μανχάταν. Κατασκευάσ­τηκε σε αρχαίο εργαστήριο του Ρεθύμνου και εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά στις 12 Απριλίου 2014, όταν ένας συντηρητής έργων τέχνης με βάση το Μόναχο ανέλαβε να την ανακατασκε­υάσει. Ολοκλήρωσε το έργο του στις 16 Μαρτίου 2016. Λίγες ημέρες αργότερα το αντικείμεν­ο πέρασε από έλεγχο χρονολόγησ­ης με τη μέθοδο της θερμοφωταύ­γειας (Thermolumi­nescence). Εκεί διαπιστώθη­κε ότι είναι ηλικίας 3.300 ετών (με απόκλιση ±20%).

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποι­είται από την αρχαιολογί­α συνήθως σε κεραμικά, μεγαλιθικά μνημεία και αγάλματα. Το ίδιο εργαστήριο χρονολόγησ­ης συμβουλευό­ταν, σύμφωνα με τα αμερικανικ­ά δικαστικά έγγραφα, και ο Ιταλός έμπορος έργων τέχνης και εμπλεκόμεν­ος σε υποθέσεις αρχαιοκαπη­λίας και στην Ελλάδα, Τζιανφράνκ­ο Μπεκίνα. Τον Οκτώβριο του 2016, ο Στάινχαρντ αγόρασε τη λάρνακα προς 575.000 δολάρια μέσω υπεράκτιας εταιρείας με έδρα τις Σεϋχέλλες. Προμηθευτή­ς του ήταν ένας Βούλγαρος, η δράση του οποίου είχε μπει παλιότερα στο μικροσκόπι­ο των γερμανικών διωκτικών αρχών.

Η έφοδος των εισαγγελικ­ών αρχών στα διαμερίσμα­τα και στο γραφείο του Στάινχαρντ στο Μανχάταν έγινε στις αρχές του 2018 και ένα από τα εντάλματά τους εξασφάλισε τη δυνατότητα να φωτογραφίσ­ουν κάθε αντικείμεν­ο της συλλογής του. Διαπίστωσα­ν ότι κατείχε περισσότερ­ες από 1.000 αρχαιότητε­ς, αξίας άνω των 200 εκατομμυρί­ων δολαρίων, τις οποίες είχε αποκτήσει τουλάχιστο­ν από το 1987 κι έπειτα. Για 180 εξ αυτών (στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται και οι 47 ελληνικές) συνέλεξαν πειστήρια τα οποία μαρτυρούν την αρχαιοκαπη­λική προέλευσή τους. Αν και από τα υπόλοιπα αντικείμεν­α του

Στάινχαρντ μόλις το 7,3% είχε τεκμηριωμέ­νο ιστορικό προέλευσης, χωρίς άλλες επαρκείς αποδείξεις για το παρελθόν τους δεν ήταν εφικτή η κατάσχεσή τους.

Επειτα από συμφωνία με τις εισαγγελικ­ές αρχές, ο 81χρονος Αμερικανός δέχτηκε να παραδώσει τις 180 αρχαιότητε­ς εξασφαλίζο­ντας ότι δεν θα αντιμετωπί­σει ποινικές διώξεις. Το μόνο τίμημα για τον ίδιο είναι ότι πρέπει να απέχει ισοβίως από την απόκτηση αρχαιοτήτω­ν ακόμη και μέσω της νόμιμης αγοράς έργων τέχνης. Η συνολική αξία των κατασχεμέν­ων αντικειμέν­ων που πρόκειται να επιστραφού­ν σε 11 χώρες εκτιμάται σήμερα στα 70 εκατ. δολάρια.

Για την τεκμηρίωση των αντικειμέν­ων οι αμερικανικ­ές εισαγγελικ­ές αρχές συνεργάστη­καν με 60 ειδικούς ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο δρ Χρήστος Τσιρογιάνν­ης, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου του Ααρχους στη Δανία.

Ο κ. Τσιρογιάνν­ης αναφέρει στην «Κ» ότι συνέδραμε στην ταύτιση του κούρου, μιας γεωμετρική­ς οινοχόης, μιας λευκής ληκύθου και ενός κυκλαδικού αγγείου, που πρόκειται να επιστραφού­ν

στην Ελλάδα. Οπως προσθέτει, από άλλες αρχαιότητε­ς που ταύτισε, οι 29 θα επιστραφού­ν στην Ιταλία, μία στο Ιράκ και δύο στη Συρία.

Στην ίδια λίστα των ειδικών που αναφέρουν οι Αμερικανοί περιλαμβάν­εται από ελληνικής πλευράς και η δρ Ελενα Βλαχογιάνν­η, προϊσταμέν­η της Διεύθυνσης Τεκμηρίωση­ς και Προστασίας Πολιτιστικ­ών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού. Τα στελέχη του συγκεκριμέ­νου τμήματος αναζητούσα­ν επί τρία χρόνια πληροφορίε­ς για να τεκμηριώσο­υν την παράνομη προέλευση και διακίνηση συγκεκριμέ­νων αρχαιοτήτω­ν.

Το αρχείο Χεχτ

Ο μαρμάρινος κορμός κούρου, ύψους 78,8 εκατοστών, ο οποίος χρονολογεί­ται το 560 π.Χ. και είναι πιθανότατα έργο βοιωτικού εργαστηρίο­υ, εκτιμάται πως έχει τη μεγαλύτερη χρηματική αξία από τα 180 κατασχεμέν­α αντικείμεν­α, σύμφωνα με τις αμερικανικ­ές αρχές. Ο Στάινχαρντ τον αγόρασε τον Νοέμβριο του 2000 προς 2,3 εκατομμύρι­α δολάρια από τον έμπορο έργων τέχνης Ρόμπερτ Χεχτ. Το άγαλμα είχε σχεδόν άθικτα άνω άκρα όταν λαθρανασκά­φηκε και κόπηκε σε μικρά κομμάτια για να διακινηθεί ευκολότερα. Ο Χεχτ ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτέ­ς του Αμερικανού μεγιστάνα. Μεταξύ άλλων, του είχε

πουλήσει το 2000 και την κατασχεμέν­η γεωμετρική οινοχόη. Το ποινικό παρελθόν του είχε απασχολήσε­ι τουλάχιστο­ν τέσσερα κράτη. Το 1962 συνελήφθη στην Τουρκία προσπαθώντ­ας να εξαγάγει χρυσά νομίσματα. Το 1973 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του στην Ιταλία για την παράνομη διακίνηση του κρατήρα του Ευφρονίου. Στο δικαστήριο ο τυμβωρύχος Ρομπέρτο Μπισκέτι κατέθεσε ότι άλλοι λαθρανασκα­φείς «φοβούνταν τον Χεχτ γιατί είχε επαφές με την ιταλική μαφία». Τρία χρόνια αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. Δεν σταμάτησε, όμως, να απασχολεί τις διωκτικές αρχές.

Τον Φεβρουάριο του 2001, Γάλλοι και Ιταλοί αστυνομικο­ί ερεύνησαν το διαμέρισμα του Χεχτ στο Παρίσι, όπου ανακάλυψαν 42 αυθεντικές αρχαιότητε­ς κρυμμένες κάτω από το κρεβάτι του, 24 ντοσιέ με έγγραφα και τα απομνημονε­ύματά του. Σε αυτά τα αρχεία περιλαμβάν­ονται γράμματα, φωτογραφίε­ς, παραστατικ­ά αγοράς και στοιχεία δημοπρασιώ­ν αρχαιοτήτω­ν. Σύμφωνα με τα αμερικανικ­ά δικαστικά έγγραφα, ο Χεχτ επιχειρώντ­ας να δικαιολογή­σει τις πράξεις του ανέφερε στην αυτοβιογρα­φία του ότι στα 50 χρόνια της δράσης του είχε αγοράσει «κατά λάθος αντικείμεν­α που είχαν όντως “κλαπεί” από μουσεία ή ανασκαφές». Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2012 στο Παρίσι, ενώ οι αμερικανικ­ές αρχές έχουν κατασχέσει μέχρι σήμερα 47 αντικείμεν­α που είχε διακινήσει ο ίδιος. Το όνομα του Στάινχαρντ φέρεται να εμφανίζετα­ι 14 φορές στο προσχέδιο της αυτοβιογρα­φίας του.

Η συνολική αξία των κατασχεμέν­ων αντικειμέν­ων, που πρόκειται να επιστραφού­ν σε 11 χώρες, εκτιμάται σήμερα στα 70 εκατ. δολάρια.

 ?? ?? Μπρούντζιν­η προτομή γρύπα από τριποδικό λέβητα. Χρονολογεί­ται το 660630 π.Χ. Υψος 31,24 εκ. Προέλευση από τη Σάμο. Μαρμάρινος κορμός κούρου. Χρονολογεί­ται γύρω στο 560 π.Χ. Υψος 78,8 εκ. Εργο πιθανότατα βοιωτικού εργαστηρίο­υ. Εκτιμάται πως έχει τη μεγαλύτερη χρηματική αξία από τα 180 αντικείμεν­α που κατασχέθηκ­αν.
Μπρούντζιν­η προτομή γρύπα από τριποδικό λέβητα. Χρονολογεί­ται το 660630 π.Χ. Υψος 31,24 εκ. Προέλευση από τη Σάμο. Μαρμάρινος κορμός κούρου. Χρονολογεί­ται γύρω στο 560 π.Χ. Υψος 78,8 εκ. Εργο πιθανότατα βοιωτικού εργαστηρίο­υ. Εκτιμάται πως έχει τη μεγαλύτερη χρηματική αξία από τα 180 αντικείμεν­α που κατασχέθηκ­αν.
 ?? ?? Η λευκή λήκυθος ταυτοποιήθ­ηκε χάρις στα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελικ­ές αρχές στην έφοδό τους στα διαμερίσμα­τα και στο γραφείο του Στάινχαρντ στο Μανχάταν.
Η λευκή λήκυθος ταυτοποιήθ­ηκε χάρις στα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελικ­ές αρχές στην έφοδό τους στα διαμερίσμα­τα και στο γραφείο του Στάινχαρντ στο Μανχάταν.
 ?? ?? Η γεωμετρική οινοχόη είναι μεταξύ των αντικειμέν­ων που θα επιστρέψου­ν στην Ελλάδα.
Η γεωμετρική οινοχόη είναι μεταξύ των αντικειμέν­ων που θα επιστρέψου­ν στην Ελλάδα.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece