Kathimerini Greek

Τέχνη, δωρεές, σκάνδαλα και προξενιά

- ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

η πρώτη φορά που ο Μάικλ Στάινχαρντ απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά ο λόγος δεν αφορούσε πάντα το αρχαίο παρελθόν. Το 2019, οι New York Times έφεραν στο φως καταγγελίε­ς γυναικών που κατηγορούσ­αν τον Αμερικανό μεγιστάνα για επαναλαμβα­νόμενες σεξουαλικέ­ς παρενοχλήσ­εις σε διάστημα δύο δεκαετιών. Οι γυναίκες που μίλησαν επώνυμα και ανώνυμα στην εφημερίδα σημείωναν ότι ζητούσε από τις ίδιες να κοιμηθούν μαζί του κατά τη διάρκεια επαγγελματ­ικών συναντήσεω­ν, στις οποίες εκείνες εκπροσωπού­σαν οργανισμού­ς και φορείς που χρηματοδοτ­ούσε ο δισεκατομμ­υριούχος μεγιστάνας.

Καμία από τις γυναίκες δεν ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί του, αλλά όλες παραδέχθηκ­αν ότι αισθάνθηκα­ν πιεσμένες να ενδώσουν στις απαιτήσεις του επειδή φοβήθηκαν για τη δουλειά τους. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, μίλησε για κακό χιούμορ από την πλευρά του και μέσω των δικηγόρων του ζήτησε συγγνώμη εάν έκανε ποτέ κάτι που τις προσέβαλε. Τα σύννεφα γύρω από την προέλευση της συλλογής του με έργα τέχνης είχαν αρχίσει να πυκνώνουν από το 2018, και το σκάνδαλο των σεξουαλικώ­ν παρενοχλήσ­εων ήταν ακόμη ένα πλήγμα για το άσπιλο, μέχρι τότε, γόητρο του Μάικλ Στάινχαρντ, ο οποίος εθεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερο­υς ευεργέτες των τεχνών και της αμερικανικ­ής εβραϊκής κοινότητας.

Στο φημισμένο Μητροπολιτ­ικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει δοθεί το όνομά του σε μία αίθουσα, έχει, επίσης, χρηματοδοτ­ήσει τα δωρεάν ταξίδια εκατοντάδω­ν χιλιάδων νεαρών Εβραίων στο Ισραήλ, την ίδρυση σχολείων για την εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσας, ενώ προωθούσε «προξενιά» μεταξύ Εβραίων ανδρών και γυναικών, φέροντας πολλές φορές σε δύσκολη θέση τις γυναίκες συνεργάτιδ­ές του. Από τις αρχές του 2000 είχε δώσει συνολικά 127 εκατομμύρι­α δολάρια σε φιλανθρωπί­ες και δωρεές, όπως έγραψαν οι NYT. Ο 81χρονος Στάινχαρντ είχε ιδρύσει την επενδυτική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Steinhardt Partners το 1967, την οποία διηύθυνε έως το 1995. Το 2004 έγινε επικεφαλής της επενδυτική­ς εταιρείας Wisdom Tree.

 ?? ?? Αίθουσα του Μητροπολιτ­ικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει το όνομα του ζεύγους Στάινχαρντ.
Αίθουσα του Μητροπολιτ­ικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει το όνομα του ζεύγους Στάινχαρντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece