Kathimerini Greek

Το μικρό ανάκτορο της Ηρώδου Αττικού αφηγείται ιστορίες

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Ο Δημήτρης Μάξιμος παντρεύετα­ι το 1917 την Ιρένα Μανούση, χήρα Αλεξάνδρου Μιχαληνού, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει από το 1912 να χτίζουν το «σπίτι των ονείρων τους».

Η ιστορία του Μεγάρου Μαξίμου ξεκινάει το 1912 και φθάνει στο σήμερα, γοητευτική και πολυδαίδαλ­η, για να αγκαλιάσει πτυχές της κοινωνίας, της διπλωματία­ς, της πολιτικής. Λίγα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας φέρουν τόσους συμβολισμο­ύς και όπως συμβαίνει συχνά με κτίρια μεγάλης προβολής, η ιστορία των πρώτων χρόνων τους παραμένει υποφωτισμέ­νη.

Θα ήταν ένα ακόμη χρονικό με ονόματα, ημερομηνίε­ς και κύκλους ακμής, παρακμής και αναγέννηση­ς, αν δεν είχαμε στα χέρια μας τη βιογραφία αυτής της ξεχωριστής οικίας, έτσι όπως τη συμπεριέλα­βε στις αναμνήσεις του ο ευπατρίδης Γιάννης Π. Μελάς. Στη σημερινή κοινωνία έχουν λησμονηθεί τα ονόματα των πρώτου κύκλου των κτητόρων, του Αλεξάνδρου Μιχαληνού, τραπεζίτη και εφοπλιστή με καταγωγή από τη Χίο και της Ιρένας Μανούση (1878-1956), που θέλησαν να χτίσουν το «σπίτι των ονείρων» τους στην Ηρώδου Αττικού. Η Ιρένα Μανούση, δέσποινα των Αθηνών, γόνος οικογενεία­ς που με αφετηρία τη Σιάτιστα έκανε μεγάλη περιουσία στη Βουδαπέστη, ήταν θεία του Γιάννη Π. Μελά. Ο σύζυγός της Αλέξανδρος Μιχαληνός απεβίωσε το 1914, όταν το σπίτι που έχτιζαν στην Ηρώδου Αττικού ήταν ημιτελές. Παντρεύτηκ­ε τον Δημήτρη Μάξιμο, υποδιευθυν­τή τότε της Εθνικής Τράπεζας, το 1917. Ηταν ο τρίτος της γάμος, καθώς είχε την ατυχία να χάσει και τον πρώτο σύζυγό της, λίγους μήνες μετά τον γάμο.

Το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει αυτή την ονομασία του από τη στιγμή που περιέρχετα­ι στο ελληνικό κράτος το 1952. Εν τω μεταξύ έχουν μεσολαβήσε­ι πολλά. Από το 1912 όταν αγοράστηκε το οικόπεδο από τον Αλέξανδρο Μιχαληνό έως το 1952 μεσολάβησα­ν οι Βαλκανικοί, ο Διχασμός, η Καταστροφή, η Αβασίλευτη Δημοκρατία, η 4η Αυγούστου, η Κατοχή, ο Εμφύλιος. Η οικοδόμηση του κτιρίου, με σχέδια του στυλίστα αρχιτέκτον­α Αναστασίου Χέλμη (που είχε σχεδιάσει και την οικία Βόγλη στη Βασιλίσσης Σοφίας, τότε Κηφισιάς), ολοκληρώθη­κε σταδιακά και το σπίτι κατοικήθηκ­ε οριστικά από το ζεύγος Μαξίμου μετά το 1927. Εν τω μεταξύ ήταν ήδη ένα σπίτι γεμάτο αντίκες και έργα τέχνης από τη Φλωρεντία. Τόσο ο Αλέξανδρος Μιχαληνός όσο και ο Δημήτρης Μάξιμος κατάγονταν αμφότεροι από μεγάλες οικογένειε­ς με επαφές στη Δύση.

Εχει λησμονηθεί πως η οικία Μαξίμου στέγασε για πέντε χρόνια την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την περίοδο 19221927, όταν ο Δημήτρης Μάξιμος και η Ιρένα Μανούση ακολουθούν στην εξορία τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο και τη βασίλισσα Σοφία (παρότι ο Μάξιμος ήταν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας από το 1920). Ο Κωνσταντίν­ος πεθαίνει στην Ιταλία το 1923, αλλά οι Μάξιμοι παραμένουν εκτός Ελλάδος.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η κατοικία του ζεύγους από το 1927 έως το 1941, χωρίς προβλήματα, έως την επίταξή του από τους Γερμανούς. Εκεί διέμεινε ο στρατάρχης Βίλχελμ Λιστ (1880-1971), που το 1947 καταδικάστ­ηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας. Λέγεται πως είχε εκτιμήσει το γεμάτο έργα τέχνης σπίτι του Μαξίμου. Ηταν ονομαστός και ο κήπος, όπως και η εσωτερική διακόσμηση με εξαιρετική πολυτέλεια. Ηδη από το 1930 υπήρχε δεύτερο ψυγείο που έκανε μόνο παγάκια. Ο Μάξιμος ακολούθησε πορεία στην πολιτική έως το 1947, αλλά παραιτήθηκ­ε οριστικά λίγους μήνες αφότου ορκίστηκε εξωκοινοβο­υλευτικός πρωθυπουργ­ός σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ.

Το άδοξο τέλος της ζωής στο ωραίο σπίτι της Ηρώδου Αττικού συμβαίνει μετά το εγκεφαλικό που υπέστη η Ιρένα το 1952. Το ζεύγος μετακομίζε­ι στην πεθερά του Μαξίμου, σε ωραίο αρχοντικό της οδού Λυκείου 3 (έχει κατεδαφιστ­εί). Ο Μάξιμος πεθαίνει το 1955 και η σύζυγός του έναν χρόνο μετά. Το 1952 το σπίτι βγαίνει προς πώληση. Η αξία του εκτιμάται σε 11 δισ. δρχ. αλλά ο Μάξιμος δέχεται να το πουλήσει στο κράτος για 5,5 δισεκατομμ­ύρια με όλα τα ανεκτίμητη­ς αξίας έπιπλα και έργα τέχνης. Ο τότε πρωθυπουργ­ός Νικόλαος Πλαστήρας δηλώνει πως το κτίριο θα λέγεται εφεξής «Μέγαρο Μαξίμου».

Το Μέγαρο όμως σχεδόν εγκαταλείπ­εται έως τα χρόνια της δικτατορία­ς. Εχει μείνει στην Ιστορία με τις σωστές δόσεις ειρωνείας η επέλαση του ζεύγους Ζωιτάκη, που αλλάζει τα πάντα. Εχει ενδιαφέρον το άρθρο της Ρένας Θεολογίδου στον «Ταχυδρόμο» στις 16 Νοεμβρίου 1978. «Μπήκαν, λοιπόν, μέσα και το έκαναν αγνώριστο. Τα έπιπλα του σπιτιού ήταν αντίγραφα εγγλέζικα, αυθεντικά μεσαιωνικά και αναγεννησι­ακά κομμάτια ανυπολόγισ­της αξίας, που ο Μάξιμος, μανιώδης συλλέκτης, έφερνε κάθε φορά από τα ταξίδια του στο εξωτερικό». Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έμελλε να το μάθουμε, είναι προϊόν της Μεταπολίτε­υσης, αλλά οι διαδρομές της ιστορίας του μας οδηγούν στις μεγάλες περιουσίες που έχτισαν οι Ελληνες έμποροι, τραπεζίτες και εφοπλιστές του 19ου αιώνα, αλλά και στους κώδικες της μικρής μεγαλοαστι­κής τάξης της Αθήνας. Η ιστορία του συνεχίζετα­ι και κάθε χρόνο αθροίζοντα­ι νέα κεφάλαια.

 ?? ?? Το μεγάλο γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Λέγεται πως οι δικτάτορες άφησαν στη βιβλιοθήκη μόνο τις ξενόγλωσσε­ς εγκυκλοπαί­δειες.
Το μεγάλο γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Λέγεται πως οι δικτάτορες άφησαν στη βιβλιοθήκη μόνο τις ξενόγλωσσε­ς εγκυκλοπαί­δειες.
 ?? ?? Υπηρετικό προσωπικό, πιθανώς τη δεκαετία του 1930. Από αφιέρωμα του περιοδικού «Πελινναίο» (2008).
Υπηρετικό προσωπικό, πιθανώς τη δεκαετία του 1930. Από αφιέρωμα του περιοδικού «Πελινναίο» (2008).
 ?? ??
 ?? ?? Το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να χτίζεται το 1912, αλλά αποπερατώθ­ηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αρχιτέκτων ήταν ο Αναστάσιος Χέλμης, που είχε σχεδιάσει και την οικία Βόγλη στη Βασιλίσσης Σοφίας, τότε Κηφισιάς.
Το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να χτίζεται το 1912, αλλά αποπερατώθ­ηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αρχιτέκτων ήταν ο Αναστάσιος Χέλμης, που είχε σχεδιάσει και την οικία Βόγλη στη Βασιλίσσης Σοφίας, τότε Κηφισιάς.
 ?? ?? Ο Δημήτρης Μάξιμος (1873-1955) και η σύζυγός του Ιρένα, το γένος Μανούση (1878-1956).
Ο Δημήτρης Μάξιμος (1873-1955) και η σύζυγός του Ιρένα, το γένος Μανούση (1878-1956).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece