Kathimerini Greek

Η άσκηση «Efes 2022» και τα σενάρια απόβασης στις ακτές

- Toυ ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Στην τελική φάση της άσκησης «Εfes 2022» εκτελέστηκ­αν και πολλά σενάρια απόβασης σε ακτές. Σύμφωνα με τις φωτογραφίε­ς που αποδεσμεύθ­ηκαν με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, αποβατικά σκάφη προσέγγισα­ν την παραλία, όπου πεζοναύτες, άρματα μάχης και τεθωρακισμ­ένα οχήματα έκαναν απόβαση. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρω­ση των αμυντικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην παραλία, τα άρματα μάχης έριξαν καπνογόνα δημιουργών­τας ένα τείχος ομίχλης και βοήθησαν τους πεζοναύτες να προχωρήσου­ν για να τεθεί η περιοχή υπό έλεγχο.

Νωρίτερα οι κορβέτες κλάσης ΑDA του τουρκικού ναυτικού έπληξαν με βολές την περιοχή που έγινε η απόβαση και εξουδετέρω­σαν συγκεκριμέ­νους αμυντικούς στόχους. Αμέσως μετά επιθετικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την παραλία και έπληξαν συγκεκριμέ­νους στόχους. Μέλη των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού της Τουρκίας προσέγγισα­ν με τα φουσκωτά τους την περιοχή και με ρουκέτες τους εξουδετέρω­σαν το ραντάρ.

Σε όλες τις φάσεις της άσκησης και τις προηγούμεν­ες ημέρες υπήρξαν και σενάρια χρήσης του πυροβολικο­ύ, το οποίο έπληξε στόχους στις ακτές που βρίσκονται απέναντι, έγινε χρήση μεταγωγικώ­ν ελικοπτέρω­ν για τη μεταφορά πεζοναυτών και όλα αυτά στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτή τη φάση της άσκησης την παρακολούθ­ησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε κατάσταση πολέμου θεσμικά είναι και ο «αρχιστράτη­γος». Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικ­ής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος πριν από δύο ημέρες με έμμεσο τρόπο είχε ξεκαθαρίσε­ι πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα.

Η Αγκυρα υποστηρίζε­ι πως η συγκεκριμέ­νη άσκηση είναι τακτική και έχει στόχο τη συνεργασία, δίνοντας το παράδειγμα συμμετοχής πολλών χωρών. Ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν διαφορετικ­ή άποψη: όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, που μίλησε «για επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα», η εφημερίδα Aksam στην ιστοσελίδα της σχολίασε την «Εfes» ως «προειδοποί­ηση στη γειτονική χώρα».

Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως και το τηλεοπτικό δίκτυο ΗaberGloba­l, το οποίο μίλησε «για επίδειξη δύναμης με τη συμμετοχή των Ερντογάν και Μπαχτσελί».

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ με μήνυμά του στο Twitter δημοσιοποί­ησε φωτογραφίε­ς από την άσκηση και απείλησε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», δίχως να ξεκαθαρίσε­ι σε ποιον απευθύνετα­ι.

«Για επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα» κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 ?? ?? Ενα από τα σενάρια της τουρκικής άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρω­ση των αμυντικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε παραλία.
Ενα από τα σενάρια της τουρκικής άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρω­ση των αμυντικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε παραλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece