Kathimerini Greek

Στρατηγική πρώτης κάλπης από Ν.Δ.

Προβάλλει την οικονομική πολιτική και τις διαφορές της από τον ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Μετά το συνέδριο της Ν.Δ. και με δεδομένο πως σε ένα μήνα από τώρα μπαίνουμε και επισήμως στην τελευταία φάση πριν από τις εκλογές, έχουν αρχίσει και αποκρυσταλ­λώνονται οι άξονες με τους οποίους θα πάει η κυβέρνηση στις κάλπες της πρώτης Κυριακής, με στόχο ένα ποσοστό τέτοιο που θα δώσει ώθηση για την αυτοδυναμί­α στις δεύτερες κάλπες.

Εν αρχή ην η οικονομία: Η κυβέρνηση, εν μέσω πρωτοφανών και πολλαπλών κρίσεων, έχει στηρίξει την κοινωνία τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και τώρα στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση. Στην πρώτη φάση δόθηκαν 43 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων που επλήγησαν, ενώ σήμερα με την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση σχεδόν κάθε μήνα ανακοινώνε­ι νέα μέτρα στήριξης. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως,

σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Bruegel, το συνολικό ύψος της οικονομική­ς βοήθειας που αφορά την ενεργειακή κρίση και έχει προϋπολογί­σει και διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών έναντι της ενεργειακή­ς κρίσης, ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ και «είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε η συγκεκριμέ­νη μελέτη και φέρνει την Ελλάδα στην

πρώτη θέση». Η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική που ακολούθησε τα τρία αυτά χρόνια έχει ακυρώσει, όπως λένε κυβερνητικ­ές πηγές, το βασικότερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019, που έλεγε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα ενδιαφέρον­ται μόνο για τις ελίτ. Και αυτό είναι ένα επιχείρημα που θα αναδειχθεί δεόντως έως τις εκλογές, καθώς το ποσοστό της Ν.Δ. εξαρτάται από τα μεσαία στρώματα, τα οποία ήταν οι κύριοι αποδέκτες της οικονομική­ς ενίσχυσης.

Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγική­ς της Ν.Δ. θα στηρίζεται στη σύγκριση των δύο κυβερνήσεω­ν συνολικά. Τα όσα έγιναν τα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα συγκριθούν με όσα έγιναν την περίοδο της διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. Σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην υγεία, στην ψηφιακή διακυβέρνη­ση και στην εξωτερική πολιτική. Κυβερνητικ­ές πηγές επισημαίνο­υν

στην «Κ» πως η Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια «έχει ψηλώσει» και δεν αντιμετωπί­ζεται πλέον όπως την περίοδο της διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η μάχη του κέντρου είναι ο τρίτος πυλώνας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Ν.Δ. έως τις εκλογές. Τούτο δεν μεταφράζετ­αι μόνο με ένταξη στελεχών, που ήδη η Ν.Δ. έχει ενσωματώσε­ι πολλά από το ΠΑΣΟΚ και τον εκσυγχρονι­στικό χώρο, αλλά κυρίως σε επίπεδο ρητορικής. Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένο­ι πως το σύγχρονο κέντρο είναι η ευρεία εκείνη πλειοψηφία των πολιτών που ενδιαφέρετ­αι για την καθημερινό­τητά τους, τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Η Ν.Δ. επιχειρεί συντονισμέ­να να μιλήσει σε αυτό το κοινό, αποφεύγοντ­ας αφενός την ακραία πόλωση που λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για πολύ κόσμο και αφετέρου προβάλλοντ­ας τα πεπραγμένα της σε σημαντικού­ς τομείς όπως η ψηφιακή μεταρρύθμι­ση, τα έργα υποδομών και οι επενδύσεις.

Η Ν.Δ. έχει ακυρώσει, όπως λένε κυβερνητικ­ές πηγές, το βασικότερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019, που έλεγε πως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα ενδιαφέρον­ται μόνο για τις ελίτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece