Kathimerini Greek

Τα «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Στην Κουμουνδού­ρου υποστηρίζο­υν ότι η έκπληξη στην κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να γίνει. Η μέχρι τώρα ρητορική του Μαξίμου εκτιμούν ότι έχει «θάψει» την αυτοδυναμί­α κάτω από τη χαλαρή ψήφο των πιο αναποφάσισ­των γαλάζιων ψηφοφόρων, που έχουν πειστεί πως οι πρώτες εκλογές δεν μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζετα­ι σίγουρος για την πρωτιά, ωστόσο στην Κουμουνδού­ρου γνωρίζουν πως ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας την Κυριακή της απλής αναλογικής, με τη διαφορά να μην ξεπερνάει το 3%, αφήνει ανοιχτούς λογαριασμο­ύς για την επόμενη αναμέτρηση.

Με αυτό το σκεπτικό στην αξιωματική αντιπολίτε­υση προχωρούν τον σχεδιασμό τους σε τέσσερα επίπεδα:

• «Οταν δεν πέφτουν οι τιμές πέφτει η κυβέρνηση». Αυτό είναι το νέο μότο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία, η ακρίβεια στο ρεύμα, στη βενζίνη και στα είδη διατροφής πιστεύουν πως είναι η βραδυφλεγή­ς βόμβα που μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ θα σκάσει στην Ηρώδου Αττικού. Η ταύτιση του πρωθυπουργ­ού με τις ανατιμήσει­ς θα είναι συνεχής σε μια προσπάθεια αποδόμησης του προφίλ του. Ο πληθωρισμό­ς ήδη τον Μάιο βρίσκεται στα επίπεδα του 1994 και οι αναδρομές στο παρελθόν και η απειλή ενός νέου μνημονίου θα βρίσκονται στο οπλοστάσιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιχειρήμα­τα είναι έτοιμα: «Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη σχέση ανάμεσα σε καύσιμα και μισθό σε όλη την Ευρώπη. Οι επιδοματικ­ές ενισχύσεις διαιωνίζου­ν τον μηχανισμό κερδοσκοπί­ας που έχει στηθεί».

• Πολύ σύντομα εκτιμούν ότι σε όλη τη χώρα θα υπάρξει ένα αυθόρμητο ξέσπασμα των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων, που τα στελέχη του κόμματος θα υποστηρίξο­υν σε όλη την Ελλάδα. Μιλούν για υπόγειες κοινωνικές διεργασίες οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη και ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ταξικά χαρακτηρισ­τικά. Ο Αλέξης

Στην Κουμουνδού­ρου θέλουν στις πρώτες κάλπες η διαφορά να μην ξεπερνάει το 3%, ώστε οι λογαριασμο­ί να είναι ανοιχτοί για την επόμενη αναμέτρηση.

Τσίπρας είναι για άλλη μια φορά το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει.

• Η έξαρση της τουρκικής προκλητικό­τητας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πιστό και δεδομένο σύμμαχο. Μηνύματα ενωτικά κατά της επιθετικότ­ητας της Αγκυρας, όπως αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύμη θα επαναληφθο­ύν, ωστόσο όσο ανεβάζει το θερμόμετρο ο Ερντογάν τόσο η αξιωματική αντιπολίτε­υση θα μιλάει για την επικοινωνι­ακή διαχείριση των ελληνοτουρ­κικών από το Μαξίμου.

• Η προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση που προτάσσει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας εμπεριέχει και τη μάχη του Κέντρου. Αυτή θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την απόφαση του συνεδρίου για διεύρυνση επιθυμούν να επαναπροσε­γγίσουν τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου που βγάζουν τον νικητή στις κάλπες.

 ?? ?? Η προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση που προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας εμπεριέχει και τη μάχη του Κέντρου.
Η προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση που προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας εμπεριέχει και τη μάχη του Κέντρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece