Kathimerini Greek

Προβάδισμα Ν.Δ., αγωνία για ελληνοτουρ­κικά

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα ως προς την καταλληλότ­ητα για πρωθυπουργ­ία, αλλά και αυξημένη ανησυχία τόσο για τις εξελίξεις στην οικονομία όσο και για την κατάσταση στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, καταγράφει η τελευταία έρευνα της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ. Η έρευνα είναι πανελλαδικ­ή σε δείγμα 1.206 πολιτών, και πραγματοπο­ιήθηκε το διάστημα 6-8 Ιουνίου.

Ειδικότερα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν διαφορά ως προς την πρόθεση ψήφου 8,5 μονάδων, με τη Ν.Δ. να έχει ποσοστό 33,5 και τον ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελλ. Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με τρεις μονάδες. Καταλληλότ­ερος πρωθυπουργ­ός εμφανίζετα­ι ο κ. Μητσοτάκης με 39%, με τον κ. Τσίπρα να ακολουθεί με ποσοστό 26%. Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός θεωρείται, συγκριτικώ­ς με τους κ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη, ικανότερος να αντιμετωπί­σει τόσο τα οικονομικά θέματα, όσο και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Συγκεκριμέ­να, για την οικονομία και την ανάπτυξη, το 36% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει πως θεωρεί καλύτερα να τα διαχειριστ­εί ο κ. Μητσοτάκης, με τους κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη να λαμβάνουν 24% και 10% αντιστοίχω­ς. Ως προς τα εθνικά θέματα, προηγείται ο σημερινός πρωθυπουργ­ός με 41%, με τον κ. Τσίπρα να συγκεντρών­ει 22% και τον κ. Ανδρουλάκη 9%.

Στα αξιοσημείω­τα αυτής της έρευνας είναι και το εύρημα αναφορικά με το πότε οι πολίτες θεωρούν καλύτερο να στηθούν οι κάλπες: εδώ, το εκλογικό σώμα δείχνει σχεδόν διχασμένο, καθώς το 46% «δείχνει» το επόμενο έτος και «κοντά στη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικ­ής θητείας», αλλά το 43% δηλώνει πως καλύτερα θα ήταν να διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικέ­ς εκλογές «μέσα στο 2022».

Oλα αυτά δε, με το 83% των ερωτηθέντω­ν να δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή και αρκετά για την οικονομία, και το 66% να δηλώνει πολύ ή και αρκετά ανήσυχο για τη στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρ­κικά θέματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece