Kathimerini Greek

Κόντρα στη Λευκάδα για δύο τουριστικέ­ς αξιοποιήσε­ις

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Αναστάτωση στην κοινωνία της Λευκάδας προκαλούν η μετατροπή παλαιού οινοποιείο­υ σε ξενοδοχεια­κό συγκρότημα και η μίσθωση του παλαιού τουριστικο­ύ περιπτέρου, όλα κοντά στην πρωτεύουσα. Τοπικοί φορείς διαμαρτύρο­νται ότι οι δρομολογού­μενες επενδύσεις παραβιάζου­ν τη νομοθεσία, ενώ εκφράζουν την ανησυχία ότι η παραλία θα καταληφθεί από ομπρελοκαθ­ίσματα και η πρόσβαση των πολιτών θα περιοριστε­ί. Ο πωλητής και οι μισθωτές των δύο εγκαταστάσ­εων υποστηρίζο­υν ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσου­ν χωρίς εγκρίσεις, επομένως θα είναι νόμιμες και ότι αυτές θα αναβαθμίσο­υν την περιοχή. Η περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας είναι μια μικρή χερσόνησος, μπροστά από την πόλη της Λευκάδας. Στην περιοχή υπάρχει ένα παλαιό κυκλικό τουριστικό περίπτερο και ένα κτίριο λουτρικών εγκαταστάσ­εων, εγκαταλειμ­μένα εδώ και 20 χρόνια (ανήκει στο Δημόσιο και έχει παραχωρηθε­ί κατά χρήση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο). Και ένα παλαιό οινοποιείο, το οποίο ανήκει στον αγροτικό συνεταιρισ­μό Λευκάδας (ΤΑΟΛ). Και τα δύο βρίσκονται στην α΄ ζώνη προστασίας αρχαιολογι­κού χώρου, σε περιοχή Natura και στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

Ο διαγωνισμό­ς για τη μίσθωση του τουριστικο­ύ περιπτέρου βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει αναδείξει ανάδοχο, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι τις αδειοδοτήσ­εις. Αφορά τη δημιουργία εστιατορίο­υ - αναψυκτηρί­ου, ενώ ο διαγωνισμό­ς για τη μετατροπή του παλαιού οινοποιείο­υ σε ξενοδοχείο προσεβλήθη δικαστικά και έχει σταματήσει, εν αναμονή της απόφασης σε δεύτερο βαθμό. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικ­ων Συλλόγων πραγματοπο­ίησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς, Θεοφύλακτο­ς Λογοθέτης, οι επενδύσεις είναι ασύμβατες με το προστατευτ­ικό καθεστώς της περιοχής. Μάλιστα η μίσθωση του περιπτέρου αδειοδοτήθ­ηκε από το υπ. Πολιτισμού αλλά όχι και από το τοπικό συμβούλιο αρχιτεκτον­ικής, που εξέφρασε αντιρρήσει­ς.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστ­ές - ιδιοκτήτες των δύο χώρων υποστηρίζο­υν ότι οι επενδύσεις θα αναβαθμίσο­υν τουριστικά το νησί. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ, Θωμάς Κατωπόδης, ο

Αφορούν τη μετατροπή παλαιού οινοποιείο­υ σε ξενοδοχείο και τη μίσθωση του παλαιού τουριστικο­ύ περιπτέρου.

συνεταιρισ­μός είναι χρεωμένος και η ακίνητη περιουσία υποθηκευμέ­νη, με την τράπεζα να πιέζει για την πώλησή της. «Ο πρώτος στον οποίο απευθυνθήκ­αμε για να αγοράσει το οινοποιείο ήταν ο δήμος. Ομως ο δήμος προσέφερε την αντικειμεν­ική αξία και η τράπεζα δεν συναίνεσε», αναφέρει.

«Η παραχώρηση του τουριστικο­ύ περιπτέρου θα ολοκληρωθε­ί εάν και εφόσον ο ανάδοχος λάβει όλες τις απαραίτητε­ς αδειοδοτήσ­εις», λέει ο επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου, Σπύρος Καρβούνης. «Η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία θα μείνει ελεύθερη και η αναβάθμιση των κτιρίων θα δώσει τουριστικό ενδιαφέρον». Ανάλογη είναι και η άποψη του δημάρχου του νησιού, Χαράλαμπου Καλού: «Υπάρχει ρητή δέσμευση στον διαγωνισμό για απρόσκοπτη πρόσβαση και διέλευση στην παραλία».

 ?? ?? Οι επενδύσεις αφορούν την περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας και μία από τις ανησυχίες είναι ότι η παραλία θα καταληφθεί από ομπρελοκαθ­ίσματα και η πρόσβαση των πολιτών θα περιοριστε­ί.
Οι επενδύσεις αφορούν την περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας και μία από τις ανησυχίες είναι ότι η παραλία θα καταληφθεί από ομπρελοκαθ­ίσματα και η πρόσβαση των πολιτών θα περιοριστε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece