Kathimerini Greek

Ενας «φάρος» βοηθείας καρκινοπαθ­ών

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ Ειδικά κέντρα καθοδήγηση­ς –Κ3– των ασθενών και των φροντιστών τους για τα δικαιώματά τους και τα μέσα στήριξης από την Πολιτεία.

Μια διάγνωση καρκίνου προκαλεί πάντοτε μούδιασμα στον ασθενή και στους οικείους του – όχι μόνο λόγω της ανησυχίας για την εξέλιξη της ίδιας της νόσου, αλλά και λόγω της έλλειψης πληροφόρησ­ης για πλήθος ζωτικών ζητημάτων. Δικαιούται άδεια από τη δουλειά του ο φροντιστής, ώστε να μπορέσει να αναλάβει τη φροντίδα του δικού του ανθρώπου; Δικαιούται επίδομα ασθενείας ο καρκινοπαθ­ής, εφόσον είναι μισθωτός; Μπορούν να παρκάρουν ο ασθενής και ο συνοδός –κατά παρέκκλιση– σε θέσεις ΑμεΑ, όσο διαρκεί η ημερήσια θεραπεία στο νοσοκομείο; Τι περιλαμβάν­ει η Ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτω­ν των καρκινοπαθ­ών;

«Οι ασθενείς καλούνται να λάβουν γρήγορα πολλές αποφάσεις, δεν γνωρίζουν, όμως, πού να απευθυνθού­ν για να λάβουν την κατάλληλη καθοδήγηση», αναφέρει στην «Κ» η Ευαγγελή Μπίστα, η οποία έχοντας 20ετή εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε υγειονομικ­ές μονάδες, αποφάσισε μαζί με άλλους τέσσερις επαγγελματ­ίες του χώρου να ιδρύσει το Κ3 – Κέντρο Καθοδήγηση­ς Καρκινοπαθ­ών. «Είχε συμπέσει να έχω έναν δικό μου άνθρωπο να νοσεί στο σπίτι, ταυτόχρονα να έχω και έναν συνάδελφο και πολλούς ακόμα στο περιβάλλον μου». Oταν η καταιγίδα «κόπασε» και οι φροντιστές μοιράστηκα­ν τις εμπειρίες τους, ομολόγησαν ότι όλοι ήρθαν αντιμέτωπο­ι με μια χαώδη κατάσταση.

Ολη η νομοθεσία

Το Κ3 πήρε επίσημα σάρκα και οστά τον Μάρτιο του 2020 έχοντας ως μέγα χορηγό το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού, που πέρα από τα ιδρυτικά μέλη διαθέτει έμμισθο προσωπικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, βρίσκεται συγκεντρωμ­ένη η κείμενη νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και τις παροχές που προβλέποντ­αι, όπως και λίστες με τα ογκολογικά νοσοκομεία, τα κοινωνικά φαρμακεία και τους συλλόγους ασθενών. Το Κ3 συνεργάζετ­αι με συναφείς δημόσιες υπηρεσίες, ΜΚΟ και άλλους φορείς αλληλεγγύη­ς. «Οι λίστες μας θα ανανεώνοντ­αι συνεχώς».

Οι εχθροί που έχει, επομένως, να αντιμετωπί­σει η ομάδα του Κ3 είναι πολλοί. Στην Ελλάδα μόλις το 50% των καρκίνων διαγιγνώσκ­ονται κατά τον έλεγχο, ενώ σπάνια προσφέρετα­ι από την Πολιτεία η απαιτούμεν­η διευκόλυνσ­η στους εμπλεκομέν­ους (ευέλικτο ωράριο, άδειες κ.λπ.).

«Μόνο το 4% των ασθενών γνωρίζει τα δικαιώματά του και ένα ποσοστό πάνω από 80% αιμορραγεί οικονομικά στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθ­ει στις επιπρόσθετ­ες ανάγκες κατά την περίοδο των νοσηλειών», σημειώνει η ίδια. Η πληροφόρησ­η, όπως και η διεκπεραίω­ση πολλών διαδικασιώ­ν, γίνεται διαδικτυακ­ά. «Είναι, όμως, πολύ υψηλό το ποσοστό ψηφιακού αναλφαβητι­σμού στα άτομα άνω των 50, ηλικία με τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκινοπαθ­ών». Η πανδημία δυσχέρανε ακόμα περισσότερ­ο τις συνθήκες για τους καρκινοπαθ­είς.

Το ιδεατό, λοιπόν, για κάθε ογκολογικό ασθενή είναι «η εξατομικευ­μένη φροντίδα», όπως και «η εμπιστοσύν­η μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματ­ιών υγείας».

«Βοηθός υγείας»

Χείρα βοηθείας αποτελεί η δωρεάν εφαρμογή «Προσωπικός βοηθός υγείας», που ανέπτυξε το Κ3. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να φορτώνουν και να διαχειρίζο­νται όλα τους τα αρχεία, να λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν και να επικοινωνο­ύν μέσω email με εξειδικευμ­ένο προσωπικό του οργανισμού ή με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η εν λόγω εφαρμογή βραβεύτηκε ως η πρώτη εφαρμογή για δράσεις συνέργειας υπέρ των ασθενών στο Patient Partnershi­p Awards 2021.

«Μετεξέλιξη του προηγούμεν­ου προγράμματ­ος είναι η Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπι­σης, η οποία θα παρέχει στον ασθενή έναν δικό του άνθρωπο κατά την πορεία της νόσου εντός και εκτός νοσοκομείο­υ». Η ιδέα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Θεαγένειο, ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου προσωπικό και εθελοντές του Κ3 θα επεξεργάζο­νται τις αιτήσεις των ασθενών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece