Kathimerini Greek

«Oχι» του Σολτς για πυρηνική ενέργεια

- Κόντρα στη Γερμανία για την κατασκευή νέων και το κλείσιμο παλιών εργοστασίω­ν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της χώρας για αποχώρηση από την πυρηνική ενέργεια είναι οριστική, παρά τη διστακτική πρόταση του υπουργού Oικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ για «συζήτηση» γύρω από το θέμα.

«Ξέρουμε ότι η κατασκευή νέων εργοστασίω­ν έχει ελάχιστο νόημα», είπε ο Ολαφ Σολτς σε ξένους ανταποκριτ­ές στο Βερολίνο. «Αν κάποιος αποφασίσει κάτι τέτοιο τώρα, θα χρειαστεί να ξοδέψει 12-18 δισ. ευρώ για κάθε εργοστάσιο και αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2037-2038. Εξάλλου, οι ράβδοι καυσίμου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία».

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το 2011, η καγκελάριο­ς Μέρκελ είχε αποφασίσει τη σταδιακή εγκατάλειψ­η της πυρηνικής ενέργειας. Οι τελευταίοι τρεις αντιδραστή­ρες (Ιζαρ 2, Εμσλαντ και Νέκαρβεστχ­αϊμ 2) έχει προγραμματ­ισθεί να κλείσουν στο τέλος του 2022. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Λίντνερ είπε στην εφημερίδα Bild ότι δεν θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια συμφέρει οικονομικά. «Ομως η Γερμανία δεν πρέπει

να αποφύγει μία διαμάχη που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Προτείνω να θέσουμε τα θέματα στο τραπέζι χωρίς προκαταλήψ­εις». Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ του απάντησε ότι το θέμα συζητήθηκε από τεχνοκρατι­κής σκοπιάς και η απόφαση για το κλείσιμο των αντιδραστή­ρων επιβεβαιώθ­ηκε. Ο πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ υποστήριξε ότι κάποιοι αντιδραστή­ρες θα μπορούσαν να κλείσουν δύο χρόνια αργότερα, ώστε να χρησιμοποι­ούνται ως εφεδρεία. Η χώρα χρησιμοποι­εί εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου ως εφεδρεία, ενώ σχεδιάζει μεγάλη επέκταση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

 ?? ?? «Θα χρειαστούν 12-18 δισ. ευρώ για κάθε νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2037-2038», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς.
«Θα χρειαστούν 12-18 δισ. ευρώ για κάθε νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2037-2038», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece