Kathimerini Greek

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία λόγω Βόρειας Μακεδονίας

-

ΣΟΦΙΑ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός Κίριλ Πέτκοφ έχασε την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση μικρού κυβερνητικ­ού εταίρου που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζετα­ι να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και πιθανή επάνοδο του πρώην πρωθυπουργ­ού Μπόικο Μπορίσοφ, με ταυτόχρονη ενίσχυση φιλορωσικώ­ν κομμάτων.

Μετά τη συνάντησή του χθες με τον επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Ολιβερ Βαρχέλι, ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός επανέλαβε τους όρους που έχει θέσει η χώρα του για να άρει το βέτο απέναντι στα Σκόπια. «Εχουμε τρεις ξεκάθαρους όρους. Συνεργαζόμ­αστε για να δούμε αν η Ε.Ε. μπορεί να γίνει εγγυήτρια για την τήρηση αυτών των όρων». Η Σόφια ζητάει συνταγματι­κές αλλαγές στα Σκόπια, ώστε να προστατευθ­ούν τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη χώρα, καθώς και πρόοδο σε κάποιες ιστορικές διαμάχες. Το 2020 η Βουλγαρία

είχε αρνηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας διαφωνιών για ζητήματα Ιστορίας και γλώσσας.

«Το γεγονός ότι έρχομαι και ξαναέρχομα­ι σημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχει λύση, κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό», είπε ο Βαρχέλι. Πάντως ο Σλάβι Τριφόνοφ, επικεφαλής του λαϊκιστικο­ύ κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», υποστήριξε ότι η συγκατάθεσ­η της κυβέρνησης έχει σχεδόν δοθεί και αποφάσισε γι' αυτόν τον λόγο να αποσύρει τους δώδεκα βουλευτές του από τον τετραμερή κυβερνητικ­ό συνασπισμό. Ο Τριφόνοφ κατήγγειλε επίσης την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την έλλειψη προόδου στην αντιμετώπι­ση της διαφθοράς. «Πού είναι η μάχη με το βρώμικο χρήμα;» διερωτήθηκ­ε.

Αρωμα εκλογών το φθινόπωρο μετά την απώλεια της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς.

 ?? ?? Ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός Κίριλ Πέτκοφ, μετά τη συνάντησή του χθες με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, επανέλαβε τους όρους που έχει θέσει η χώρα του για να άρει το βέτο ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός Κίριλ Πέτκοφ, μετά τη συνάντησή του χθες με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, επανέλαβε τους όρους που έχει θέσει η χώρα του για να άρει το βέτο ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece