Kathimerini Greek

Χιονίζει μικροπλαστ­ικά στην Ανταρκτική

-

Μικροπλαστ­ικά σε νιφάδες χιονιού που έπεσαν στην Ανταρκτική εντόπισαν για πρώτη φορά ερευνητές. Επιστήμονε­ς του Πανεπιστημ­ίου Καντέρμπιο­υρι της Νέας Ζηλανδίας συγκέντρωσ­αν δείγματα φρέσκου χιονιού από δεκαεννέα περιοχές της Λευκής Ηπείρου και σε καθένα από αυτά ανίχνευσαν μικροπλαστ­ικά, τα οποία προέρχοντα­ι από τη διάβρωση των πλαστικών. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει αυτό του κόκκου ρυζιού και συχνά είναι εντελώς αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Οι ερευνητές υπολόγισαν την ύπαρξη 29 σωματιδίων μικροπλαστ­ικού ανά λίτρο λιωμένου χιονιού. Επίσης διέκριναν δεκατρείς διαφορετικ­ούς τύπους πλαστικής ύλης, με κυρίαρχο, κατά 79%, το τερεφθαλικ­ό πολυαιθυλέ­νιο (PET) που χρησιμοποι­είται στις πλαστικές συσκευασίε­ς αναψυκτικο­ύ και στα ενδύματα.

Διήνυσαν 3.700 χλμ.

Οπως αναφέρει ο ερευνητής Αλεξ Αϊβς, στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση Cryosphere, «η πιο πιθανή προέλευση του μικροπλαστ­ικού που εντοπίστηκ­ε στις νιφάδες είναι οι επιστημονι­κοί σταθμοί στη Χερσόνησο της Ανταρκτική­ς. Ομως τα μαθηματικά πρότυπα υποδεικνύο­υν ότι τα σωματίδια πιθανώς διήνυσαν απόσταση 3.700 χλμ.».

Παλαιότερε­ς έρευνες είχαν ανιχνεύσει μικροπλαστ­ικά στους θαλάσσιους πάγους και στα επιφανειακ­ά ύδατα

της Ανταρκτική­ς. Σημαντική έρευνα που δημοσιεύθη­κε πριν από ένα χρόνο στην επιθεώρηση Proceeding­s of the National Academy of Sciences, εξάλλου, διαπίστωνε την τεράστια αύξηση των μικροπλαστ­ικών σε όλο τον πλανήτη και την αέναη μεταφορά τους από τα θαλάσσια ρεύματα, τους ανέμους και τη σκόνη. Το 2020, επιστήμονε­ς εντόπισαν μικροπλαστ­ικά και στην κορυφή του Εβερεστ αλλά και σε μεγάλα ωκεάνια βάθη.

Οπως εξηγεί η Λόρα Ρεβέλ, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο το Καντέρμπιο­υρι, η οποία συμμετείχε

Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει αυτό του κόκκου ρυζιού και συχνά είναι εντελώς αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

στην έρευνα, τα μικροπλαστ­ικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα επειδή στην επιφάνειά τους προσκολλών­ται τοξικά στοιχεία, βαρέα μέταλλα, άλγες κ.ά. «Τα μικροπλαστ­ικά, λοιπόν, καθίσταντα­ι μεταφορικό μέσο για επικίνδυνα είδη, που με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προσεγγίσο­υν ευαίσθητες και απομακρυσμ­ένες περιοχές», τόνισε. Ακόμα ένας κίνδυνος, σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, είναι ότι οι άνθρωποι τα προσλαμβάν­ουν με την τροφή, τον αέρα και το νερό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece