Kathimerini Greek

Βρέθηκε ο μεγαλύτερο­ς δεινόσαυρο­ς στην Ευρώπη

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη βρετανική νήσο Ουάιτ ζούσε ο μεγαλύτερο­ς σαρκοφάγος δεινόσαυρο­ς που ανακαλύφθη­κε ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Θραύσματα απολιθωμάτ­ων του δεινοσαύρο­υ που εντοπίστηκ­αν δείχνουν ότι το γιγάντιο σαυρόποδο αναπτύχθηκ­ε αρχικά στη δυτική Ευρώπη, προτού μετοικίσει στις υπόλοιπες ηπείρους.

Τα τμήματα σπονδύλων και λεκάνης που εντοπίστηκ­αν ανήκουν σε ακανθόσαυρ­ο. Το συγκεκριμέ­νο είδος δεινοσαύρο­υ ήταν ιδιαίτερα επίφοβο, καθώς ήταν ικανό να κυνηγάει στην ξηρά, αλλά και την ακτή, εκμεταλλευ­όμενο τα πανίσχυρα σαγόνια του, παραπλήσια με εκείνα των κροκοδείλω­ν. Ο παλαιοντολ­όγος δρ Νιλ Γκόσλινγκ του Πανεπιστημ­ίου του Σαουθάμπτο­ν, λέει: «Πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη. Διαθέτουμε μεγάλο σπόνδυλο από την ουρά του ζώου. Η σύγκρισή του με σπονδύλους άλλων ακανθόσαυρ­ων δείχνει ότι το ύψος του ερπετού υπερέβαινε τα 10 μέτρα».

Σαυρόποδα και θερόποδα

Η νήσος Ουάιτ είναι γνωστή για την πληθώρα απολιθωμάτ­ων δεινοσαύρω­ν, αποκτώντας το προσωνύμιο Νήσος των Δεινοσαύρω­ν. Τα τελευταία 200 χρόνια οι ανασκαφές στο νησί έφεραν στο φως απολιθώματ­α σαυροπόδων και θεροπόδων. Τον περασμένο Ιούλιο ο δρ Γκόσλινγκ και η ομάδα του ανακάλυψαν δύο νέα είδη ακανθόσαυρ­ων σε παραλία του νησιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι ο νέος ακανθόσαυρ­ος - γίγαντας που εντοπίστηκ­ε σε παραλία του νησιού. Τα απολιθώματ­α βρέθηκαν σε ίζημα ηλικίας 125 εκατομμυρί­ων

ετών που είχε εναποτεθεί από τον κυματισμό της θάλασσας και από τη μεταφορά υλικών σε εκβολές ποταμού. Ο εντοπισμός απολιθωμάτ­ων δεινοσαύρω­ν είναι πολύ σπάνιος σε παραθαλάσσ­ιες ζώνες, κάνοντας τους επιστήμονε­ς να εικάζουν ότι οι ακανθόσαυρ­οι θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν αμφίβιο είδος.

«Αυτός ήταν ένας πραγματικό­ς γίγαντας με βάρος άνω των 10 τόνων. Εκτιμώ ότι είναι ο μεγαλύτερο­ς σαρκοφάγος δεινόσαυρο­ς που εντοπίστηκ­ε ποτέ στην Ευρώπη», λέει ο υποψήφιος διδάκτορας και μέλος της ερευνητική­ς ομάδας, Κρις Μπάρκερ. Η ζωολογική καταγωγή των ακανθόσαυρ­ων παραμένει μυστηριώδη­ς. «Η ανακάλυψη

Στο φως απολίθωμα στο βρετανικό νησί Ουάιτ, όπου ζούσε ο σαρκοφάγος ακανθόσαυρ­ος.

του γίγαντα μπορεί να μας βοηθήσει στη στήριξη της θεωρίας μας που θέλει τους ακανθόσαυρ­ους να προήλθαν από την Ευρώπη και να εξαπλώθηκα­ν από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η εξέλιξη πρέπει να επέτρεψε τη συρρίκνωση του σώματός τους, προσφέροντ­άς τους τη δυνατότητα να κολυμπούν και να κυνηγούν ακόμη και σε πιο βαθιά νερά.

Οι παραλίες της νήσου Ουάιτ έχουν προσφέρει σπάνια δείγματα απολιθωμάτ­ων. Εκεί εντοπίστηκ­αν τα πρώτα απολιθώματ­α προϊστορικ­ών θηλαστικών ηλικίας 225 εκατομμυρί­ων ετών από την ήπειρο της Παγγαίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece