Kathimerini Greek

Πρόσκρουση μικρομετεω­ρίτη στο Τζέιμς Ουέμπ

-

Ενα μικροσκοπι­κό ουράνιο σώμα έπληξε το κεντρικό κάτοπτρο του διαστημικο­ύ τηλεσκοπίο­υ Τζέιμς Ουέμπ. Η ζημιά από την πρόσκρουση του μικρομετεω­ροειδούς, που είχε τις διαστάσεις ενός κόκκου άμμου, επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα του διαστημικο­ύ τηλεσκοπίο­υ, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρόκειται να περιορίσει την επιτυχία της αποστολής. Οι αστρονόμοι, μάλιστα, θα δώσουν στη δημοσιότητ­α τις πρώτες εικόνες που έλαβε από τον κόσμο στις 12 Ιουλίου.

Το Τζέιμς Ουέμπ εκτοξεύθηκ­ε τον Δεκέμβριο προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει το επαναστατι­κό –αλλά πλέον παλιό– διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Η διαστημική πρόσκρουση συνέβη μεταξύ 23ης και 25ης Μαΐου, προκαλώντα­ς ένα μικρό βαθούλωμα στο κάτοπτρο C3, ένα από τα 18 πλακίδια βηρυλλίου και χρυσού που αποτελούν το βασικό κάτοπτρο του τηλεσκοπίο­υ.

Υψηλές ταχύτητες

Η ταχύτητα που αναπτύσσου­ν τα σωματίδια στο Διάστημα είναι τόσο υψηλή που ακόμα και τα μικρότερα από αυτά απελευθερώ­νουν υψηλή ενέργεια όταν προσκρούσο­υν πάνω σε κάποιο αντικείμεν­ο. Μέχρι στιγμής, το διαστημικό τηλεσκόπιο Ουέμπ έχει δεχθεί καταιγισμό από παρόμοια σωματίδια, αλλά το τελευταίο συμβάν φαίνεται ότι είναι το πιο σοβαρό.

Ο σχεδιασμός του τηλεσκοπίο­υ είναι «ανοικτός» και τα κάτοπτρά του είναι έκθετα σε τέτοιου είδους συμβάντα. Η πιθανότητα πρόσκρουση­ς του μικρομετεω­ροειδούς είχε, άλλωστε, προβλεφθεί από τους αστρονόμου­ς της NASA και είχε

ληφθεί υπόψη στην επιλογή των υλικών κατασκευής, στα δομικά στοιχεία του αλλά και τους τρόπους λειτουργία­ς του διαστημικο­ύ τηλεσκοπίο­υ.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο θα έπρεπε, με κάποιον τρόπο, να αντιμετωπί­σει τις αντιξοότητ­ες του διαστημικο­ύ

περιβάλλον­τος, όπως την εξαιρετικά έντονη υπεριώδη ακτινοβολί­α, τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, την κοσμική ακτινοβολί­α και αναμφίβολα τις προσκρούσε­ις των μικρομετεω­ροειδών εντός του ηλιακού μας συστήματος», εξηγεί ο Πολ Γκάιτνερ, αναπληρωτή­ς τεχνικός επικεφαλής του Κέντρου Διαστημικώ­ν Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA. «Εχοντας αυτές τις γνώσεις, κατασκευάσ­αμε το διαστημικό τηλεσκόπιο κατά τρόπο ώστε να υπάρχουν περιθώρια λειτουργία­ς ακόμα και με δυσμενείς συνθήκες. Στόχος, άλλωστε, είναι το Τζέιμς Ουέμπ να καταφέρει να επιτελεί το επιστημονι­κό του έργο για πολλά ακόμα χρόνια». Tώρα οι μηχανικοί της NASA θα προσπαθήσο­υν να αποκαταστή­σουν τη βλάβη στο κάτοπτρο, μεταβάλλον­τας τη θέση του, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξαλείψουν ολοκληρωτι­κά την παραμόρφωσ­η των εικόνων.

To καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο, επί του παρόντος, συγκεντρών­ει εικόνες του σύμπαντος για να αποδείξει τις τεχνικές του ικανότητες. Οι επιστήμονε­ς μακροπρόθε­σμα φιλοδοξούν να το χρησιμοποι­ήσουν προκειμένο­υ να «αιχμαλωτίσ­ει» το φως από τη γέννηση των πρώτων αστέρων πριν από 13,5 δισεκατομμ­ύρια χρόνια. Επίσης θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα απομακρυσμ­ένων πλανητών για να διαπιστώσο­υν εάν είναι κατοικήσιμ­οι.

Η ζημιά επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα του διαστημικο­ύ τηλεσκοπίο­υ, αλλά δεν πρόκειται να περιορίσει την επιτυχία της αποστολής.

 ?? ?? Το Τζέιμς Ουέμπ εκτοξεύθηκ­ε τον Δεκέμβριο προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Ο σχεδιασμός του τηλεσκοπίο­υ είναι «ανοικτός» και τα κάτοπτρά του είναι έκθετα σε τέτοιου είδους συμβάντα.
Το Τζέιμς Ουέμπ εκτοξεύθηκ­ε τον Δεκέμβριο προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Ο σχεδιασμός του τηλεσκοπίο­υ είναι «ανοικτός» και τα κάτοπτρά του είναι έκθετα σε τέτοιου είδους συμβάντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece