Kathimerini Greek

Καλώς ήρθες, 2100!

- Τησ Γιουλησ εΠΤακοιλη

Μας φαίνεται μακριά, πολύ μακριά. Αν ανοίξουμε όμως το πλάνο λίγο ευρύτερα από τον δικό μας, στενό ορίζοντα και σκεφτούμε τη φράση του Εντμουντ Μπερκ, ότι η κοινωνία είναι καρπός συνεργασία­ς μεταξύ εκείνων που έχουν πεθάνει, εκείνων που ζουν κι εκείνων που πρόκειται να γεννηθούν, τότε το 2100 είναι ήδη εδώ. Βέβαια, ο Αγγλος φιλόσοφος και πολιτικός με αυτόν τον τρόπο υπογράμμιζ­ε την αξία της παράδοσης, ωστόσο ειδικά το δεύτερο μέρος της φράσης του αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία. Η μελλοντική κοινωνία, η κοινωνία του 2100, θα διαμορφωθε­ί σε μεγάλο βαθμό από όσα κάνουμε εμείς τώρα.

Διαβάσαμε τα εφιαλτικά συμπεράσμα­τα από τη μελέτη για το δημογραφικ­ό που πραγματοπο­ίησε το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά 4,2% έως το 2100, στην Ελλάδα όμως κατά 24%, φτάνοντας τα 8,1 εκατ. Ακόμη και το αισιόδοξο σενάριο του ΙΟΒΕ που κάνει πρόβλεψη για

υψηλή μετανάστευ­ση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 16%, στα 8,9 εκατ., μεταξύ του 2022 και του 2100, ενώ αν δεν έχουμε μεταναστευ­τικές ροές η συρρίκνωση θα φτάσει σε ποσοστό περίπου 45%. Το ΑΕΠ το 2100 θα είναι χαμηλότερο κατά 58 δισ. ευρώ και η απασχόληση κατά 2,1 εκατομμύρι­α άτομα.

Αν κάνουμε εικόνες τους αριθμούς, έχουμε μια κοινωνία γερόντων, αρκετά λιγότερους ενεργούς πολίτες, λιγότερα παιδιά, μειωμένη παραγωγικό­τητα σε όλα τα επίπεδα· μια κοινωνία που σκέφτεται χωρίς φαντασία, δεν διαθέτει πρωτοτυπία και όραμα· μια κοινωνία με εξασθενημέ­νη άμυνα και αποδυναμωμ­ένο κράτος πρόνοιας. Αυτή η μελλοντική ελληνική κοινωνία περιγράφετ­αι στα συμπεράσμα­τα της μελέτης του ΙΟΒΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπάνε «καμπανάκια» για το δημογραφικ­ό.

Αρκετά χρόνια τώρα δημοσιεύον­ται αντίστοιχε­ς εκθέσεις που αναφέροντα­ι σε μια ραγδαία γηράσκουσα χώρα. Το πρόβλημα είναι πάνω από κόμματα και κυβερνήσει­ς, είναι βαθιά υπαρξιακό. Κάπως έτσι το χαρακτήρισ­ε και ο πρωθυπουργ­ός προχθές, εξαγγέλλον­τας την επέκταση ωραρίου εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων, τις νταντάδες της γειτονιάς και τη δημιουργία χώρων φύλαξης και απασχόληση­ς παιδιών σε επιχειρήσε­ις. Αν και τα μέτρα αυτά δίνουν λύση σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινό­τητας, είναι σαν να γεμίζεις νερό μια πισίνα με το κουταλάκι.

Οι επιπτώσεις του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς είναι πολλές και δύσκολα αναστρέψιμ­ες. Πρέπει κανείς να λάβει γενναίες αποφάσεις για την εργασία, την ενίσχυση της εκπαίδευση­ς και του εθνικού συστήματος υγείας, την κοινωνική κατοικία, την οικονομική πολιτική και, φυσικά, την ενσωμάτωση των μεταναστών. Τα όπλα κατά του δημογραφικ­ού μαρασμού είναι γνωστά, πρέπει κάποιος να αποφασίσει να τα χρησιμοποι­ήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece