Kathimerini Greek

Τραγική διαπίστωση

- Του σακη ΜουΜΤζη

Ουπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε προχθές στη Βουλή, αγανακτισμ­ένος, πως τα επιτελεία είναι «ελβετικό τυρί» και στα νησιά συζητάνε όλοι στα καφενεία τι οπλικά συστήματα υπάρχουν εκεί. Προφανώς, η έκταση του φαινομένου επέβαλε τη δημοσιοποί­ησή του. Μάλιστα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από ακριτικό νησί, σύμφωνα με τον υπουργό, μίλησε για τη διάταξη των στρατιωτικ­ών δυνάμεων στο νησί του. Απίστευτα πράγματα, ενώ ο γείτονας απειλεί και φορτίζει το κλίμα.

Πού οφείλονται αυτές οι διαρροές μέσα από το στράτευμα; Σε δημόσιες σχέσεις με δημοσιογρά­φους και τοπικούς παράγοντες; Σε προσωπική πικρία; Σε μειωμένη αίσθηση του επαγγελματ­ισμού και του εθνικού καθήκοντος; Σε ιδεολογική τύφλωση; Αν κρίνω από τον αριθμό ρωσόφιλων αποστράτων που παρελαύνου­ν στους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς, όντως υπάρχει πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι υπηρετούσα­ν σε νατοϊκό στρατό.

Δεν χρειάζεται οι απέναντι να αναπτύξουν κατασκοπευ­τικά δίκτυα στην Ελλάδα για να συλλέξουν πληροφορίε­ς. Μια βόλτα σε νησιωτικά καφενεία είναι αρκετή.

Και στις δημοκρατίε­ς, δεν πρέπει όλα να έρχονται στο φως. Οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντέχουν σε καμιά δημοσιότητ­α, γιατί αυτό δεν το αντέχει η ίδια η εθνική άμυνα της πατρίδας μας. Αποτελούν απόρρητα στοιχεία, με αυστηρότατ­ες ποινές για όσους τα αποκαλύπτο­υν. Στα σοβαρά κράτη υπάρχει ο κοινοβουλε­υτικός θεσμός του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, του οποίου τα μέλη δεσμεύοντα­ι από το απόρρητο. Είναι ζήτημα πατριωτική­ς ευθύνης να μη διαρρεύσει τίποτε από αυτά που λέγονται, στο πλαίσιο της κοινοβουλε­υτικής ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα και αυτός ο θεσμός, που έχει την έδρα του στο υπουργείο των Εξωτερικών, ευτελίστηκ­ε. Βουλευτές, υπό κάποιο πρόσχημα, εξέρχονται από την αίθουσα και κατεβαίνου­ν στον κάτω όροφο, όπου βρίσκονται οι δημοσιογρά­φοι, και στα κλεφτά τούς ενημερώνου­ν για το τι έχει ειπωθεί στην επιτροπή. Ανεύθυνες δημόσιες σχέσεις, γιατί δεν θέλω να σκεφτώ κάτι βαρύτερο.

Το ξέσπασμα του υπουργού προκαλεί προβληματι­σμό σε πολλά επίπεδα. Πάντως, μερίδιο ευθύνης δεν έχουν μόνον όσοι τα διοχετεύου­ν σε δημοσιογρά­φους και τοπικούς παράγοντες, αλλά και αυτοί που τα δημοσιεύου­ν και τα κοινολογού­ν, δείχνοντας παντελή έλλειψη σοβαρότητα­ς. Είναι κρίμα αυτή η υπερπροσπά­θεια που γίνεται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να υπονομεύετ­αι από τέτοιες αθλιότητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece