Kathimerini Greek

Ακριβή μου ακρίβεια

- Του Πασχου Μανδραβελη

Ακρίβεια υπάρχει παντού στον κόσμο. Λίγο η έκρηξη της ζήτησης μετά την πανδημία, κάτι περισσότερ­ο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνακόλουθ­ες διαταραχές στην αγορά ενέργειας και σιτηρών, το πορτοφόλι των Ευρωπαίων ματώνει απ' άκρου εις άκρον της Γηραιάς Ηπείρου.

Πουθενά όμως η ακρίβεια δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα. Δεν θα αναφερθούμ­ε σε αυτά που λένε στα δελτία ειδήσεων, όπως ότι στο πλούσιο Μονακό έχουν φθηνότερη βενζίνη από τη φτωχή Ελλάδα. «Ας όψονται οι φόροι», υποστηρίζο­υν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, από τα διυλιστήρι­α μέχρι τον τελευταίο πρατηριούχ­ο. Ομως οι ίδιοι φόροι υπήρχαν και πριν από την κρίση και παρ' όλα αυτά «ο ενεργειακό­ς πληθωρισμό­ς, δηλαδή η άνοδος των τιμών

στην ενέργεια, τον Μάιο (σε σχέση με τον Μάιο του 2021) ήταν στην Ελλάδα 60,9% έναντι 39,2% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον Απρίλιο ήταν 57,6% έναντι 37,5% στην Ευρωζώνη. Και αυτές οι αποκλίσεις υπάρχουν μετά τις κρατικές επιδοτήσει­ς προς τους Ελληνες καταναλωτέ­ς, οι οποίες είναι από τις πιο γενναιόδωρ­ες μεταξύ των κρατών-μελών του ενιαίου νομίσματος» («Καθημερινή», 6.6.2022).

Και να ήταν μόνο η ενέργεια! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρ­ια στις αυξήσεις όλων σχεδόν των τροφίμων, ακόμη και των λαχανικών, που έχουμε σε υπερεπάρκε­ια και εξάγουμε. Μεταξύ Απριλίου του 2021 και Απριλίου του 2022, τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 13,8% έναντι 9,3% στην Ευρωζώνη. Το ίδιο διάστημα, τα τρόφιμα στην Ελλάδα ανηφόρισαν κατά 11,3% έναντι 7,7% στην Ευρωζώνη. Το ψωμάκι: 13,1% στην Ελλάδα έναντι 8,6% στην Ευρωζώνη. «Ακόμη και δυόμισι φορές πάνω μπορεί να πληρώνει ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα τις βρεφικές πάνες, αλλά και αρκετά άλλα προϊόντα που παράγονται από τους πλέον γνωστούς πολυεθνικο­ύς ομίλους, από ό,τι ένα νοικοκυριό στη Γερμανία», έγραφε σχετικώς η «Καθημερινή».

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης υπόσχεται περισσότερ­ους ελέγχους, και πιθανώς να τους κάνει. Μόνο που ένας αγορανόμος δεν φέρνει την άνοιξη στις τιμές. Δεν έχουμε πρόβλημα με μία εταιρεία ενέργειας, δύο σούπερ μάρκετ ή τρία βενζινάδικ­α. Υπάρχουν στρεβλώσει­ς στην αγορά που είχαν επισημανθε­ί από τη μισητή τρόικα, έγινε προσπάθεια να θεραπευτού­ν διά του μνημονίου, αλλά η πάνδημη αντίσταση επιχειρημα­τιών, υπουργών και λαού τις απέτρεψε. Και τώρα τις πληρώνουμε.

Ο πίνακας της ακρίβειας που δημοσίευσε την Κυριακή η «Κ» δείχνει κάτι σημαντικότ­ερο. Σε μια παγκόσμια κρίση όλες οι χώρες πλήττονται, αλλά όπως έγινε το 2008, έτσι και τώρα η Ελλάδα είναι και πάλι η πλέον ευάλωτη. Αυτό πρέπει να προσέξουμε και όχι μόνο τις τιμές...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece