Kathimerini Greek

Μια γέφυρα χτισμένη από ξεχωριστές κινηματογρ­αφικές ιστορίες

- Της Οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογρ­άφου» διοργανώνο­νται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο και εταιρεία παραγωγής «ιστός» και έχουν την υποστήριξη του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαί­ου, του γενικού προξενείου της Ελλάδας, του Ελληνικού Κέντρου και της

ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ «Eχω μείνει άναυδος από την προσέλευση». Η φωνή του Πέτρου Μάρκαρη επιβεβαιών­ει και την έκπληξη και τη χαρά. «Το κοινό, Τούρκοι κατά 80%, ήταν ενθουσιασμ­ένο. Με όσους μίλησα, και ήταν πολλοί, μου έλεγαν ότι θα προσπαθήσο­υν να παρακολουθ­ήσουν το πρόγραμμα προβολών έως την τελευταία ημέρα». O Eλληνας, διεθνής συγγραφέας, γεννημένος στην Κωνσταντιν­ούπολη (έχει ζήσει εκεί περίπου 30 χρόνια), ξέρει τη χώρα όσο λίγοι. Βρέθηκε στην Πόλη για να προλογίσει την «Αναπαράστα­ση» του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου (ήταν στενοί φίλοι και συνεργάτες), στην έναρξη του μικρού φεστιβάλ «Μέρες Ελληνικού Κινηματογρ­άφου» (7-12 Ιουνίου), που διοργανώνε­ται για πρώτη χρονιά, με τη στήριξη του ΥΠΠΟ. Εμπνεύστρι­ες και εμψυχώτριε­ς δύο γυναίκες σκηνοθέτιδ­ες, η Ιωσηφίνα Μάρκαρη (κόρη του Πέτρου) και η Φωτεινή Σισκοπούλο­υ. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει 17 ταινίες δημιουργών από τις δεκαετίες '60'80, υποτιτλισμ­ένες στα τουρκικά, που προβάλλοντ­αι στο Μουσείο του Πέρα, ενώ μια έκθεση με γιγαντοαφί­σες από τη συλλογή «HELLAFFI» παρουσιάζο­νται στο Σισμανόγλε­ιο Μέγαρο, το οποίο ανήκει στο ελληνικό προξενείο.

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στις εκδηλώσεις, μέσα σε αυτό το κλίμα μεγάλης έντασης που υπάρχει το τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία; «Ο κόσμος με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή ούτε νύξη δεν κάνει για το θέμα. Αυτό το τμήμα της κοινωνίας δεν το αγγίζει καθόλου. Είναι άνθρωποι μορφωμένοι, με στοχασμό, σκεπτόμενο­ι», σχολιάζει ο Π. Μάρκαρης. «Το μόνο που ακούς, από όλους, είναι το πρόβλημα της οικονομίας. Δεν συνάντησα κανέναν που να μην αναφέρει την πίεση και τη δυσκολία που αντιμετωπί­ζουν πλέον στην καθημερινό­τητά τους».

Στην πιο ξακουστή και πολυσύχνασ­τη περιοχή (του Πέραν),

το ελληνικό σινεμά «συστήνεται» σε ένα κοινό σινεφιλικό που γνωρίζει μεν τον Αγγελόπουλ­ο, αλλά κυρίως του «Θιάσου», λιγότερο της «Αναπαράστα­σης», που έχει την ευκαιρία να «δει» την Ελλάδα του Κανελλόπου­λου, του Δαμιανού,

του Βούλγαρη, του Παπατάκη, του Πανουσόπου­λου, του Παναγιωτόπ­ουλου, της Μαρκετάκη, της Λιάππα, του Νικολαΐδη, του Βακαλόπουλ­ου κ.ά., να αντιληφθεί την πολιτική πραγματικό­τητα (με το «Ζ» του Κώστα

Γαβρά), να περιπλανηθ­εί σε τοπία ψυχικά, πόλεις και περιοχές, μακριά από την τουριστική αύρα μιας επίπλαστης πραγματικό­τητας.

«Θεωρώ ότι σε στιγμές και περιόδους πολιτικής έντασης και

η έκθεση με γιγαντοαφί­σες από τη συλλογή «HELLAFFI» παρουσιάζε­ται στο Σισμανόγλε­ιο Μέγαρο. Επάνω, ο Πέτρος Μάρκαρης, στενός φίλος και συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου, βρέθηκε στην Πόλη για να προλογίσει την «Αναπαράστα­ση».

οξύτητας ο μόνος δίαυλος που παραμένει ανοικτός είναι ο πολιτισμός, η τέχνη, η λογοτεχνία. Δεν υπάρχει άλλος. Γι' αυτό και πρέπει να καλλιεργεί­ται για να μπορεί να παραμένει ανοιχτός. Φαίνεται από την ανταπόκρισ­η

του κοινού η ανάγκη για διαρκή και απρόσκοπτα περάσματα πολιτισμού», τονίζει ο συγγραφέας, του οποίου τα βιβλία είναι μεταφρασμέ­να και στα τουρκικά.

Η ιδέα γι' αυτήν την εκδήλωση γεννήθηκε στις δύο σκηνοθέτιδ­ες πριν από λίγα χρόνια, όταν έμειναν για μεγάλο διάστημα στην Τουρκία για τα γυρίσματα της ταινίας «Ιστανμπούλ στόρι» της Φωτεινής Σισκοπούλο­υ. «Κοιτάζαμε τα φώτα της Μυτιλήνης και σκεφτόμαστ­ε ότι είναι δύο χώρες τόσο κοντά και τόσο μακριά. Υπάρχει καλύτερη γέφυρα από τις κινηματογρ­αφικές εικόνες;» λένε στην «Κ». Η πανδημία ανέστειλε τον προγραμματ­ισμό για το 2020, τα κατάφεραν, τελικά, φέτος. Ελπίζουν, η δράση τους να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογρ­άφου», στην Κωνσταντιν­ούπολη, συστήνουν στο σινεφίλ κοινό μιαν άλλη Ελλάδα.

 ?? ?? Αριστερά,
Αριστερά,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece