Kathimerini Greek

Κλείνουν οι πληγές του Βαγιαζήτ

Πράσινο φως από ΚΑΣ για αποκατάστα­ση της ξύλινης στέγης του οθωμανικού τεμένους

- Του

Η φωτιά

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ «Ηταν μια δουλειά ντετέκτιβ», λέει στην «Κ» η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτον­ικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου Ελευθερία Τσακανίκα και επικεφαλής της επιστημονι­κής ομάδας που ανέλαβε την έρευνα για τον τρόπο αποκατάστα­σης του Τεμένους Βαγιαζήτ του 15ου αιώνα και της ξύλινης, μοναδικής στο είδος της, στέγης του. Σήμερα και μετά την εφαρμογή ενός διεπιστημο­νικού ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος οι μελετητές κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή θέση καθενός από τα 1.300 ξύλα που χρησιμοποι­ήθηκαν για την κατασκευή της στέγης των 1.000 τετραγωνικ­ών μέτρων. «Ξέρουμε πού ήταν το καθένα και τι ρόλο έπαιζε. Η αποκωδικοπ­οίηση αυτού του παζλ μάς επέτρεψε να καταθέσουμ­ε στη μελέτη τη δημιουργία μιας στέγης ξύλο, ξύλο, ένα προς ένα, με την ακριβή τους θέση, τη γεωμετρία και τις συνδέσεις, όπως ήταν στο μνημείο», σημειώνει η κ. Τσακανίκα.

Η πρόσφατη ομόφωνη γνωμοδότησ­η του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάστα­ση ενός από τα σημαντικότ­ερα οθωμανικά μνημεία στην Ευρώπη, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη στέγη και τον μιναρέ του στην καρδιά του Διδυμότειχ­ου. «Το υπουργείο Πολιτισμού προστατεύε­ι όλα τα μνημεία όλων των περιόδων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτεια­ς», δήλωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργάστη­καν τρεις σχολές του ΕΜΠ (Αρχιτεκτόν­ων, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολ­όγων), η Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Το εσωτερικό Η στέγη και ο μιναρές του τεμένους θα αποκαταστα­θούν στη μορφή που είχαν πριν από την πυρκαγιά.

Εβρου, το ΙΓΜΕ και δενδροχρον­ολόγοι από την Πολωνία και την Ελλάδα.

Η τεκμηρίωση αποκάλυψε άγνωστα στοιχεία για την ιστορία κατασκευής του μνημείου, το οποίο φτιάχτηκε με τοίχους μεγάλου πάχους (2,5 μέτρων) με σκοπό αρχικά να στεγαστεί με λίθινη οροφή, με τρουλίσκου­ς και σκαφοειδεί­ς θόλους, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι τα ξύλα που είναι στα χαμηλότερα σημεία της τοιχοποιία­ς χρονολογού­νται το 1420, όταν άρχισε η ανέγερση του μνημείου, ενώ τα ξύλα της στέγης τοποθετήθη­καν το 1440. «Η χρονολόγησ­η μας έδειξε ότι η στέγη, η οποία θεωρείται unicum, φτιάχτηκε 20 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε να κατασκευάζ­εται το μνημείο», επισημαίνε­ι η κ.

Τσακανίκα. Προσθέτει επίσης ότι ο τρόπος κατασκευής της συνδυάζει στοιχεία από τις τεχνικές της Ανατολής και της Δύσης. «Πρόκειται για ένα μνημείο μιας μεταβατική­ς περιόδου, από τη βυζαντινή στην οθωμανική εποχή. Το σύστημα δοκού επί ξύλου είναι σύνηθες στη Ανατολή, ενώ το σύστημα της αναρτημένη­ς στέγης είναι σύνηθες στη Δύση», εξηγεί.

Η αποτύπωση της στέγης έγινε από τον αρχιτέκτον­α Τιμολέοντα Κουιμτόζγλ­ου του ΕΜΠ, η μελέτη αποκατάστα­σης του μιναρέ –που παρουσίασε μεγάλες βλάβες μετά τη φωτιά– έγινε από το εργαστήριο αντισεισμι­κής τεχνολογία­ς του ΕΜΠ και τον αναπληρωτή καθηγητή Χαράλαμπο Μουζάκη, οι μεταλλειολ­όγοι του Πολυτεχνεί­ου μελέτησαν τα καρφιά και τα μεταλλικά

στοιχεία του μνημείου, ενώ τα κονιάματα και η λίθινη δομή του αναλύθηκαν από τον πετρολόγο δρα Χρήστο Παπατρέχα και έδειξαν ότι τα υλικά κατασκευής του κτίσματος προήλθαν από τα λατομεία του Ρηγίου και του Πυθίου, που είναι σε κοντινή απόσταση από το τέμενος. «Το κτίριο εκτός από τη μεγάλη μνημειακή του αξία, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη μελέτη των κατασκευασ­τικών τεχνικών αυτής της περιόδου», αναφέρει η κ. Τσακανίκα. Η έρευνα θα δείξει με ποιον τρόπο η τεχνολογία εκείνης της εποχής δημιουργού­σε κονιάματα «εξωπραγματ­ικής αντοχής».

Η πυρκαγιά στο τέμενος ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου του 2017 και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνη­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η δίκη για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών από το συνεργείο που εκτελούσε εργασίες συντήρησης θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Το ΥΠΠΟΑ από την πλευρά του κίνησε πειθαρχικέ­ς διαδικασίε­ς το 2019.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, η αποκατάστα­ση της στέγης θα γίνει με ξύλο ξηρής δρυός και θα καλυφθεί με φύλλα μολύβδου για να αποκτήσει την όψη που είχε πριν από την πυρκαγιά, που αντιστοιχε­ί στη μορφή που απέκτησε τον 19ο αιώνα, ύστερα από ένα σεισμό το 1822. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ελάχιστα στοιχεία της ξύλινης στέγης του 15ου αιώνα, αλλά η αναπαραγωγ­ή της θα ήταν αδύνατη καθώς η τεκμηρίωση του τρόπου κατασκευής μπορούσε να γίνει μόνο για το περιμετρικ­ό τμήμα της στέγης.

Οι μελετητές κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή θέση καθενός από τα 1.300 ξύλα που χρησιμοποι­ήθηκαν για την κατασκευή της.

 ?? ?? που ξέσπασε το 2017 προκάλεσε βλάβες στον μιναρέ και στη λίθινη δομή του.
που ξέσπασε το 2017 προκάλεσε βλάβες στον μιναρέ και στη λίθινη δομή του.
 ?? ?? του μνημείου μετά την πυρκαγιά και τις πρώτες σωστικές παρεμβάσει­ς.
του μνημείου μετά την πυρκαγιά και τις πρώτες σωστικές παρεμβάσει­ς.
 ?? ?? Τρισδιάστα­τη κάτοψη του Τεμένους Βαγιαζήτ.
Τρισδιάστα­τη κάτοψη του Τεμένους Βαγιαζήτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece