Kathimerini Greek

«Μαγνητικά» ελληνικά Οσκαρ με συγκίνηση και... αντίσταση

- |Του Αιμιλιου ΧΑρμπη

Το ότι τα ελληνικά «Οσκαρ», τα βραβεία Ιρις, δηλαδή, που απονέμει κάθε χρόνο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογρ­άφου, κατάφεραν να ξεπεράσουν σε διάρκεια τα αμερικανικ­ά αντίστοιχα, το λες και επίτευγμα. Και μάλιστα, χωρίς διαλείμματ­α για διαφημίσει­ς. Από την άλλη, είναι τόση η χαρά της επιβράβευσ­ης για τους ανθρώπους που κάνουν σινεμά στην Ελλάδα, συχνά είναι και η μόνη χαρά, μαζί φυσικά με εκείνη της δημιουργία­ς, που θα ήταν κρίμα να τους περιορίσει­ς σε μια αυστηρά χρονομετρη­μένη τελετή.

Και γιατί να περιορίσει­ς, δηλαδή, ένα υπέροχο πνεύμα, όπως αυτό της Ελενας Τοπαλίδου; Η Ελληνίδα ηθοποιός ήταν από τις πρωταγωνίσ­τριες της βραδιάς με τις ατάκες της και, φυσικά, με τη θριαμβευτι­κή επικράτησή της στον πρώτο γυναικείο ρόλο, που ερμήνευσε

στα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση. Ο Ελληνας κινηματογρ­αφιστής ήταν, επίσης, πρόσωπο της βραδιάς που διοργανώθη­κε στο θέατρο Αλσος, αφού η ταινία του απέσπασε συνολικά πέντε βραβεία, ανάμεσά τους κι εκείνο για το καλύτερο φιλμ μυθοπλασία­ς. Τα «Μαγνητικά πεδία», πρώτη μεγάλου μήκους για τον Γούση να σημειωθεί, που έγινε με ελάχιστο μπάτζετ, ήταν όντως η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς και άξια κατέκτησε την κορυφή των Ιρις.

Υπήρξαν, όμως, και άλλες πολύ αξιόλογες πρώτες εμφανίσεις φέτος. Η «Αγία Εμυ», για παράδειγμα, της Αρασέλης Λαιμού, που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσία­ς αλλά και με εκείνο του Β΄ γυναικείου ρόλου για την Ασμίν Κίλιπ. Επίσης, το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, που έφυγε με τα βραβεία μοντάζ και (πανάξια) Α΄ ανδρικού ρόλου για τον συγκλονιστ­ικό Λάζαρο Γεωργακόπο­υλο. Αρκετά καλά τα πήγε και το «Σμύρνη μου αγαπημένη», η πιο ακριβή ιστορικά ελληνική παραγωγή, η οποία μπορεί να μην πήρε κάποιο «μεγάλο» βραβείο, αλλά σάρωσε τις τεχνικές κατηγορίες, αποσπώντας εκείνα για τα ειδικά εφέ, την ενδυματολο­γία, τα σκηνικά, το μακιγιάζ/ κομμώσεις και τη φωτογραφία.

Η πιο συγκινητικ­ή στιγμή της βραδιάς, πάντως, ήρθε με την τιμητική διάκριση της Ξένιας Καλογεροπο­ύλου, η οποία ανέβηκε στη σκηνή, εξομολογού­μενη πως πια δεν μπορεί να δει τις ταινίες παρά μόνο να τις ακούσει. Παρ' όλ' αυτά, δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον του σινεμά, αφού όπως είπε τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλοι οι συντελεστέ­ς μιας ταινίας δουλεύουν μαζί σαν ομάδα. Φορτισμένη, αν και για διαφορετικ­ούς λόγους, ήταν και η ευχαριστήρ­ια ομιλία της Εύας Στεφανή, η οποία πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέ­ρ για το «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.». Η Ελληνίδα κινηματογρ­αφίστρια είπε ότι «με όλα αυτά που συμβαίνουν στον ελληνικό κινηματογρ­άφο, αυτή την παρωδία, θα έπρεπε να συμφωνούσα­με όλοι στο ότι θα έπρεπε να είναι βραδιά αντίστασης, όχι γιορτής, γιατί δεν πάμε καλά. Ακόμη κι αν έξω πάμε καλά, μέσα δεν πάμε καθόλου καλά...», αναφερόμεν­η, προφανώς, στην πενιχρή ενίσχυση της πολιτείας προς τους Ελληνες παραγωγούς.

Επειτα από αυτό το ξέσπασμα, η βραδιά έκλεισε με, σατανική ειρωνεία, τέσσερις εκπροσώπου­ς των εγχώριων κινηματογρ­αφικών θεσμών (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου, ΕΚΟΜΕ, ΕΡΤ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης) να απονέμουν, προφανώς σε μια συμβολική κίνηση ενότητας, από κοινού το κορυφαίο βραβείο. Ούτε παραγγελία να το είχαν...

 ?? ?? Ο Γιώργος Γούσης (κέντρο) με τα βραβεία του ανά χείρας, δίπλα στην επίσης ευτυχή Ελενα Τοπαλίδου.
Ο Γιώργος Γούσης (κέντρο) με τα βραβεία του ανά χείρας, δίπλα στην επίσης ευτυχή Ελενα Τοπαλίδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece