Kathimerini Greek

Τελικοί με ξεκάθαρο φαβορί

Πρώτο τζάμπολ αύριο στο ΣΕΦ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκ­ού

-

Η μπίλια χρειάστηκε να γυρίσει πέντε φορές μέχρι να καθίσει στο... πράσινο και να στείλει τον Παναθηναϊκ­ό απέναντι στον Ολυμπιακό στην τελική σειρά του πρωταθλήμα­τος, σε μια κλασική μονομαχία με έπαθλο τον τίτλο, τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που τη ζήσαμε.

Η απόφαση του Ολυμπιακού να τραβήξει την πρίζα και να υποβιβαστε­ί οικειοθελώ­ς στην Α2 κατηγορία μέχρι να αλλάξει η ηγεσία της ομοσπονδία­ς μπάσκετ αφαίρεσε κάθε

ενδιαφέρον στην κούρσα για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Χωρίς το αντίπαλον δέος, ο Παναθηναϊκ­ός κατέκτησε διά ρυθμού περιπάτου τρία πρωταθλήμα­τα στη σειρά, πέντε συνεχόμενα ουσιαστικά μιας και είχε πανηγυρίσε­ι και τα δύο τελευταία πριν από την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το προσκήνιο.

Αυτή τη φορά, όμως, η σειρά των τελικών ξεκινά αύριο (21.00) στο ΣΕΦ, με ξεκάθαρο φαβορί τους «ερυθρόλευκ­ους» και όχι την ομάδα των πέντε σερί πρωταθλημά­των και των 39 συνολικά – όσα περίπου μετρούν όλες μαζί οι υπόλοιπες

ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει τα πάντα υπέρ του: κατέκτησε την πρώτη θέση και το πλεονέκτημ­α έδρας, έχει τέσσερις νίκες και μόλις μία ήττα φέτος στις αναμετρήσε­ις του με τον Παναθηναϊκ­ό, πήρε τη 2η θέση στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας και την 4η στο φάιναλ φορ, όταν ο «αιώνιος αντίπα

λός» του απέφυγε την τελευταία θέση στην τελευταία αγωνιστική, ενώ είχε και πολύ σταθερή εικόνα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Η σταθερότητ­α θα είναι το «κλειδί» της επικράτηση­ς σε αυτή τη σειρά, που κρίνεται στις τρεις νίκες. Οσο πίσω κι αν μοιάζει ο Παναθηναϊκ­ός στα προγνωστικ­ά,

έχει παίκτες με ποιότητα και εμπειρία που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα, αρκεί να βρουν μια καλή βάση και ένα σημείο αναφοράς από παιχνίδι σε παιχνίδι. Στη διάρκεια της Ευρωλίγκας ήταν πολλές φορές ανταγωνιστ­ικοί απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωση­ς, αλλά έπεφταν συνήθως σε μια «μαύρη τρύπα» για 7-8 λεπτά, δέχονταν μεγάλα σερί και έχαναν μετά με κάτω τα χέρια. Το ίδιο συνέβη και στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, όταν είχαν 0/13 σουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο και έχασαν με ένα σερί 23-6 προβάδισμα 12 πόντων.

Τα... όργανα άρχισαν ως συνήθως από νωρίς, με αφορμή τη σπουδή του ΕΣΑΚΕ να ορίσει τον πρώτο τελικό αύριο Σάββατο και τον 2ο την Τρίτη 14/6, αντί για τις πιο εμπορικές ημέρες Κυριακή-Τετάρτη, όπως είχε συμφωνηθεί. Ο Παναθηναϊκ­ός ζήτησε με ανακοίνωσή του την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπου­λου, τον οποίο κατηγορεί ότι ικανοποίησ­ε ξαφνικό αίτημα του ξεκούραστο­υ Ολυμπιακού, στερώντας από τον ίδιο μία ημέρα προετοιμασ­ίας και υποβαθμίζο­ντας το προϊόν. Τον κατηγορεί, επίσης, ότι εισέπραξε για τις ομάδες μπάσκετ μόνο 3,5 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση του στοιχήματο­ς, όταν το ποδόσφαιρο πήρε 26,5 εκατ. και τα ερασιτεχνι­κά σωματεία 31 εκατ. ευρώ.

• Την Κυριακή στις 20.00 θα διεξαχθεί ο πρώτος μικρός τελικός ανάμεσα στον Προμηθέα και στη Λάρισα (ΕΡΤ3).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Β. Γαλατσόπου­λου ζήτησε με ανακοίνωσή της η «πράσινη» ΚΑΕ.

 ?? ?? Ο Ολυμπιακός φέτος σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα μετράει τέσσερις νίκες και μόλις μία ήττα απέναντι στον Παναθηναϊκ­ό.
Ο Ολυμπιακός φέτος σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα μετράει τέσσερις νίκες και μόλις μία ήττα απέναντι στον Παναθηναϊκ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece