Kathimerini Greek

Γιατί προκαλεί ο Μητσοτάκης;

- Tου Τακη Θεοδωροπου­λου

Ας υποθέσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κάνει εκείνη την προκλητική εμφάνιση στο Κογκρέσο. Ας υποθέσουμε ότι είχε ανέβει στο βήμα, είχε ψελλίσει κάποιες κοινοτοπίε­ς σε ελληνικά-αγγλικά, τον είχαν χειροκροτή­σει οι γερουσιαστ­ές, βάσει πρωτοκόλλο­υ, και μετά είχαν ακολουθήσε­ι τα γνωστά. Στο κάτω κάτω είχε ιστορικό παράδειγμα. Δύο φορές είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο προκάτοχός του κ. Τσίπρας, τη μία στο Iδρυμα Κλίντον και την άλλη στον οίκο του κ. Τραμπ, και όλα είχαν πάει μια χαρά. Αν μη τι άλλο, με τη σεμνότητά του δεν υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι είναι απόγονος του Σουλεϊμάν. Ηταν ένας Ελληνας πρωθυπουργ­ός, όπως όφειλε να είναι. Πάλεψε εντίμως με τα τσάτρα πάτρα αγγλικά του, δεν είπε τίποτε, ως ώφειλε να μην πει, και απεχώρησε ησύχως. Δεν προκάλεσε ο άνθρωπος. Εκανε το σωστό. Το μόνο που τον ενδιέφερε, ήταν να επιστρέψει στον κλωβό του τσίρκου του για να γρυλίζει στους επισκέπτες. Υπερβάλλω; Μπορεί, και ζητώ συγγνώμη. Ομως, πώς αλλιώς να εξηγήσω την αντίδραση του κ. Ερντογάν μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Προς τι ο θυμός και η εξαλλοσύνη της μεγαλομανί­ας; Τι συνέβη και μέσα σε μερικές ημέρες η Τουρκία αποφάσισε ότι της ανήκει το Αιγαίο;

τον Ερντογάν και μας απειλεί με ένα ακόμη, ελπίζω βαρετό, καλοκαίρι έντασης στο Αιγαίο; Η αμερικανικ­ή βάση στην Αλεξανδρού­πολη; Ελάτε τώρα. Πόσες αμερικανικ­ές βάσεις λειτουργού­ν στην τουρκική επικράτεια; Ας είμαστε ειλικρινεί­ς. Αυτό που τον ενόχλησε, είναι ότι η ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έδωσε περιεχόμεν­ο στη θέση που είχε πάρει από πριν: «Η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση. Η Ελλάδα είναι η Δύση». Και πέρα από τις λεπτομέρει­ες η σημασία της ομιλίας του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είναι μία: Οποιος απειλεί την Ελλάδα, στην πραγματικό­τητα απειλεί τη Δύση. Ο,τι κι αν σημαίνει η Δύση στη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου, δημοκρατία, δικαιώματα του ατόμου, ελευθερία έκφρασης κτλ.

Τι τον τσίμπησε

Τον προκάλεσε τον Ερντογάν ο Μητσοτάκης. Μίλησε για την Ελλάδα ως μέρος του δυτικού πολιτισμού. Κι έβγαλε τη χώρα μας απ’ το λυκόφως όσων ονειρεύοντ­αι τη θέση της στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στις δυτικές δημοκρατίε­ς και στους ανατολικού τύπου ολοκληρωτι­σμούς. Η Ελλάδα είναι η Δύση. Και όποιος Ελληνας πολιτικός δεν το καταλαβαίν­ει αυτό, εν έτει 2022, θα πρέπει να αναρωτηθεί για την αποτελεσμα­τικότητα των ερμηνευτικ­ών του εργαλείων.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece