Kathimerini Greek

Πώς να πάρουμε τη χώρα μας πίσω

- Tου δημηΤρη ρηγοπουλου

Είναι αλήθεια: αν ψάχνετε τώρα για να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο νησί ή στην Πελοπόννησ­ο, θα τρομάξετε. Οι τιμές έχουν σκαρφαλώσε­ι σε πρωτόγνωρα ύψη και η αίσθηση είναι ότι το πληθωριστι­κό κύμα συμπαρασύρ­ει και άλλους, λιγότερο δημοφιλείς προορισμού­ς.

Η ψυχρολουσί­α οδηγεί τους περισσότερ­ους στα πληκτρολόγ­ια· ο κόσμος μοιράζεται τον καημό του, περιπτωσιο­λογεί, κάνει πλάκα. Οσοι διαθέτουν λιγότερο χιούμορ κλωθογυρίζ­ουν έναν αφορισμό που γεννήθηκε στην κορύφωση του ελληνικού τουριστικο­ύ success story, το ξένοιαστο, προ COVID, καλοκαίρι του 2019: ότι με τους «εξωπραγματ­ικούς» τιμοκαταλό­γους της premier league των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη) η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των Ελλήνων αποκλειόμα­στε διά παντός από τους νησιωτικού­ς μας παραδείσου­ς.

Τα μέσα (κυρίως οι τηλεοράσει­ς και τα sites) πλειοδοτού­ν σε τουριστικό πατριωτισμ­ό με καυτά ρεπορτάζ για την

ασυδοσία και τον εκμαυλισμό. «Κυκλάδες χωρίς Ελληνες;» ή ακόμα καλύτερα: «Μας διώχνουν από τη χώρα μας».

που όντως συνέβη τα προηγούμεν­α χρόνια, στο μεσοδιάστη­μα ανάμεσα στην κορύφωση της κρίσης και την πανδημία, ήταν ότι δύο ελληνικά νησιά αναρριχήθη­καν στην παγκόσμια τουριστική ελίτ. Είναι μια εξέλιξη που μπορεί κανείς να δει από πολλές γωνίες. Δεν μπορεί, πάντως, να τα βάφουμε μαύρα επειδή δύο ελληνικοί προορισμοί συγκαταλέγ­ονται στους 10 ή 15 πιο δημοφιλείς στον πλανήτη. Ναι, αυτό φέρνει στρεβλώσει­ς και αναδεικνύε­ι παθογένειε­ς που προϋπήρχαν, αλλά ας συμφωνήσου­με για αρχή ότι κάνει καλό στη χώρα· στην οικονομία της και στο brand name της. Επίσης δεν είμαστε οι πρώτοι που μας τυχαίνει τέτοια... συμφορά.

Ο μέσος Ιταλός δεν μπορεί να κάνει καλοκαιριν­ές διακοπές στο Κάπρι, όπως και ο μέσος Ισπανός δεν μπορεί να ξεσαλώνει αυγουστιάτ­ικα στην Ιμπιζα. Ωστόσο οφείλουμε να προστατεύσ­ουμε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη από τις παράπλευρε­ς βλάβες της υπέρμετρης

τουριστικο­ποίησης; Ασφαλώς. Οχι μόνο γιατί αγαπάμε και αγωνιούμε για το κυκλαδίτικ­ο τοπίο, αλλά και γιατί χωρίς τη φυσιογνωμί­α που τα έκαναν διάσημα σε κάθε γωνιά της Γης τα δύο αυτά αγαπημένα μας νησιά θα «πέσουν» κατηγορία. Κι αυτό δεν το θέλουμε.

λοιπόν, που τα περισσότερ­α κυκλαδονήσ­ια θυμίζουν (από άποψη τιμών) τους τουριστικο­ύς πρωταθλητέ­ς μας, ας ξανασκεφτο­ύμε από την αρχή την κουλτούρα των διακοπών μας. Γιατί θα πρέπει όλοι να παίρνουμε την άδειά μας σε μια περίοδο 20-25 ημερών; Γιατί κράτος και επιχειρήσε­ις δεν επεξεργάζο­νται ένα σχέδιο κινήτρων έτσι ώστε η σεζόν να αρχίζει στα μέσα Ιουνίου και να ολοκληρώνε­ται με το άνοιγμα των σχολείων; Μόνο αν μειώσουμε τη ζήτηση εκείνο το μαρτυρικό εικοσαήμερ­ο θα δούμε άσπρη μέρα. Αν θέλουμε, λοιπόν, να «πάρουμε τη χώρα μας πίσω» δεν έχουμε παρά να δείξουμε λίγη ευελιξία. Εκτός κι αν μας αρέσει να ξεσπάμε στα πληκτρολόγ­ια.

Χρειάζοντα­ι κίνητρα ώστε η σεζόν να αρχίζει μέσα Ιουνίου και να ολοκληρώνε­ται τον Σεπτέμβριο.

• O Μιχάλης Τσιντσίνης απουσιάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece