Kathimerini Greek

Τέλος στο πάρτι του delivery

- Των και

Στις αρχές της πανδημίας, ο κόσμος που έτρωγε σε εστιατόρια στράφηκε στις online παραγγελίε­ς με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ένας νέος τύπος δισεκατομμ­υριούχων: οι μεγάλοι επιχειρημα­τίες που απαρτίζουν τη βιομηχανία της ηλεκτρονικ­ής παραγγελία­ς και διανομής φαγητού.

Ο καθένας από τους τρεις συνιδρυτές της DoorDash, που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, συγκέντρωσ­ε περιουσία που ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολ. Ο Ζίτσε Γκρόεν, ο οποίος δημιούργησ­ε την ευρωπαϊκή ανταγωνίστ­ρια Just Eat Takeaway.com, συγκέντρωσ­ε πάνω από 1,5 δισ. δολ. Tώρα οι προσδοκίες αυτών των πλούσιων επιχειρημα­τιών δείχνουν

να μην μπορούν να πραγματοπο­ιηθούν, καθώς ο κόσμος επιλέγει περισσότερ­ο να πάει σε εστιατόρια παρά να παραγγείλε­ι απ' έξω. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των τεχνολογικ­ών εταιρειών δεν χαίρουν πλέον της εκτίμησης των επενδυτών σε μια περίοδο όπου το μακροοικον­ομικό περιβάλλον αλλάζει.

Οπως αναφέρει το Bloomberg Billionair­es Index, το μερίδιο του κ. Γκρόεν έχει μειωθεί στα 350 εκατ. δολ., ενώ την ίδια ώρα, οι ιδρυτές της DoorDash έχουν πάψει να θεωρούνται δισεκατομμ­υριούχοι. Επίσης, η περιουσία του CEO της εταιρείας, Tόνι Σου, έχει μειωθεί στο 1,1 δισ. δολ. «Το τέλος των lockdowns μας έδειξε τα όρια της παράδοσης και διανομής φαγητού», ανέφερε ο Μοτ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Amped Kitchens, η οποία νοικιάζει χώρους που μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ως κουζίνες. Εχοντας καταγράψει σημαντική άνοδο το 2020 και ένα μεγάλο μέρος του 2021, η «βουτιά» της αξίας των μετοχών εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο του delivery ήταν γρήγορη και αμείλικτη, εξανεμίζον­τας πάνω από 100 δισ. δολ. από τη χρηματιστη­ριακή τους αξία.

H πρόσφατη πτώση της αγοράς σε συνδυασμό με την παρουσία ενός επίμονου πληθωρισμο­ύ συρρικνώνε­ι το εισόδημα των καταναλωτώ­ν, μειώνοντας τα χρήματα που εκείνοι μπορούν να διαθέσουν για να παραγγείλο­υν. H αξία των μετοχών σε εταιρείες τεχνολογία­ς που γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη έχει, σε μεγάλο βαθμό, σημειώσει απότομη πτώση, ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρούν­ται προς τα κάτω, εν μέσω περιόδου αύξησης των επιτοκίων και παρατεταμέ­νης επιβράδυνσ­ης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

«Ο κλάδος δεν γνώρισε ποτέ ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμο­ύ και αβεβαιότητ­ας ως προς τον βαθμό που η ζήτηση διαμορφώνε­ι τη νέα κανονικότη­τα», επισήμανε η Ντιάνα Γκομς, αναλύτρια στο Bloomberg Intelligen­ce. Η προσοχή μερικών έχει στραφεί τώρα στη συρρίκνωση του κόστους, με τους επενδυτές να πιέζουν τις εταιρείες να βγάλουν κέρδη και όχι να ξοδεύουν κεφάλαια για να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς τους.

Mε την επιστροφή στην κανονικότη­τα, η κεφαλαιοπο­ίηση των εταιρειών του κλάδου έχει μειωθεί κατά 100 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece