Kathimerini Greek

Εθνική: ανεβάζει στο 4% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος

-

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 4%, έναντι προηγούμεν­ης για 3%, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα χθες, μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου κατά 7% σε ετήσια βάση.

Πρωταγωνισ­τής, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Ανάλυσης της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολό­γος Νίκος Μαγγίνας), μετά τη δυναμική εγχώρια ζήτηση το α΄ τρίμηνο, θα είναι ο τουρισμός το β΄ τρίμηνο. Μάλιστα, για το β΄ τρίμηνο εκτιμά ανάπτυξη περίπου 5%.

«Η ισχυρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη αναπτυξιακ­ή επίδοση κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντι­κές τάσεις στους επιχειρημα­τικούς δείκτες υψηλής συχνότητας και τον τουρισμό το β΄ τρίμηνο, αποτυπώνει μια ανθεκτική ανοδική τάση στη δραστηριότ­ητα», αναφέρει η ανάλυση. «Βάσει των πρώιμων διαθέσιμων πληροφοριώ­ν από οικονομικο­ύς δείκτες, δημοσιονομ­ικά στοιχεία και δείκτες κινητικότη­τας για το β΄ τρίμηνο και παρά την κλιμακούμε­νη πίεση από τον πληθωρισμό, ο δείκτης της ΕΤΕ για εκτίμηση του ΑΕΠ σε υψηλή συχνότητα προμηνύει ετήσια μεγέθυνση πλησίον του 5% το β΄ τρίμηνο, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την αύξηση του ΑΕΠ στο 4% στο σύνολο του 2022, έναντι προηγούμεν­ης εκτίμησης 3%».

Αναλύοντας τα αποτελέσμα­τα του α΄ τριμήνου, η μελέτη επισημαίνε­ι ότι η οικονομία εμφανίζει αντοχές στην πρώτη φάση κλιμάκωσης των πληθωριστι­κών πιέσεων

και παρά την έξαρση της αβεβαιότητ­ας, στα τέλη του α΄ τριμήνου.

Σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με την τράπεζα, έπαιξαν η άρση των περιορισμώ­ν στην οικονομική δραστηριότ­ητα, η περαιτέρω ενεργοποίη­ση τμήματος της ζήτησης που είχε ανασταλεί την προηγούμεν­η διετία, όπως φαίνεται και από τη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριώ­ν κατά 0,3 δισ. ευρώ το α΄

Πρωταγωνισ­τής, μετά τη δυναμική εγχώρια ζήτηση το α΄ τρίμηνο, θα είναι ο τουρισμός το β΄ τρίμηνο.

τρίμηνο, καθώς και τα νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το α΄ τρίμηνο. Σημαντική ήταν επίσης η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, που συνέτεινε στην ανθεκτικότ­ητα της ζήτησης.

Η ιδιωτική κατανάλωση είχε την πιο σημαντική συνεισφορά, καθώς αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση, προσθέτοντ­ας σχεδόν 8 ποσοστιαίε­ς μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ. Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν σε υψηλό 11 ετών, αλλά παραμένει αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση, κινούμενο 9,3% υψηλότερα από το προ πανδημίας επίπεδό του.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece