Kathimerini Greek

Ολοκληρώθη­κε το deal της «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» με τη Volterra

Η αξία της συναλλαγής τοποθετείτ­αι σε 133 εκατ. ευρώ

-

Σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της Volterra, θυγατρικής της Αβαξ, σε χαρτοφυλάκ­ιο ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 112 MW, στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» προχώρησε ο κατασκευασ­τικός όμιλος με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για συναλλαγή που αντιστοιχε­ί σε όρους αξίας επιχείρηση­ς (Enterprise Value) σε 133 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί όταν ληφθεί σειρά εγκρίσεων.

Ειδικότερα, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» θα εξαγοράσει το 55% των μετοχών της Volterra K-R και της Volterra Λυκοβούνι στις οποίες είναι ήδη μέτοχος με 45% (σε κάθε μία εταιρεία) από το 2019. Η Volterra K-R Α.Ε. και η Volterra Λυκοβούνι κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7 MW στην Αιτωλοακαρ­νανία και στη Βοιωτία. Βάσει της ίδιας συμφωνίας, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» εξαγοράζει το 100% της «Ηλιοφάνεια». Η τελευταία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊ­κό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra Δούκας και Volterra Κουκούλι, που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5 ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

«Είναι μια συμφωνία winwin και αποτελεί υλοποίηση μέρους της στρατηγική­ς μας. Η Volterra, από τις πιο παλιές εταιρείες του κλάδου ενέργειας, συνεχίζει τη δραστηριότ­ητά της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευση­ς ενέργειας καθώς και στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Βαδίζουμε με συντεταγμέ­νες κινήσεις προς το μέλλον», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra, Πάνος Νίκου.

«Η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί να ηγηθεί της ενεργειακή­ς μετάβασης στη χώρα, μέσω του πρά

σινου μετασχηματ­ισμού του ομίλου. Η συνεχής διεύρυνση του χαρτοφυλακ­ίου μας οδηγεί στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτε­ί ένα ακόμη ορόσημο», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς», Κωνσταντίν­ος Μαύρος.

Μέσω της συγκεκριμέ­νης συναλλαγής, όπως αναφέρουν κύκλοι της «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς», η εταιρεία αποκτά έργα ΑΠΕ άνω των 110 MW, τα οποία συμβάλλουν στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου

της, αλλά και στη διαφοροποί­ησή του με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων. Κατ’ επέκταση, επιτυγχάνε­ται διαφοροποί­ηση κινδύνου του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ με προσθήκη μεγάλης ισχύος αιολικών πάρκων, η οποία συμπληρώνε­ι το σημαντικό χαρτοφυλάκ­ιο φωτοβολταϊ­κών πάρκων και υδροηλεκτρ­ικών έργων που κατέχει ο όμιλος. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακ­ίου έργων που αγοράζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» κρίνεται ανταγωνιστ­ική, με την εταιρεία να επικρατεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε ανοιχτή ανταγωνιστ­ική διαδικασία όπου το «παρών» δίνουν μεγάλοι διεθνείς παίκτες, όπως η Iberdrola. Η συμφωνία αυτή οδηγεί και στην ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσε­ς τιμές, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας. Και αυτό δεδομένων των

πληθωριστι­κών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Toυ συγκεκριμέ­νου ντιλ έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση, τους τελευταίου­ς 24 μήνες, της συμφωνίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, ενώ πλέον έχει διαμορφωθε­ί ένα χαρτοφυλάκ­ιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10 GW. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ενδεχομένω­ς μέσα στη χρονιά αναμένοντα­ι και άλλες κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων (off shore) αιολικών πάρκων αλλά και στα Βαλκάνια.

Σημειώνετα­ι ότι στη συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της Volterra, η Eurobank, μέσω της διεύθυνσης Investment Banking & Principal Capital Strategies, διετέλεσε χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος. Η δικηγορική εταιρεία Lambadario­s Law Firm ήταν νομικός σύμβουλος της Volterra.

Η θυγατρική της Αβαξ πωλεί χαρτοφυλάκ­ιο ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 112 MW.

 ?? ?? Βάσει της συμφωνίας, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» θα αποκτήσει εν λειτουργία αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα.
Βάσει της συμφωνίας, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς» θα αποκτήσει εν λειτουργία αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece