Kathimerini Greek

Επαγγελματ­ική εμπειρία για 10.000 άνεργους νέους έως 29 ετών

- Της * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ*

Από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς (Δ.ΥΠ.Α.), πρώην ΟΑΕΔ, ανακοινώθη­κε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα προεργασία­ς για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο συγχρηματο­δοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του επιχειρησι­ακού προγράμματ­ος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με συνολικό προϋπολογι­σμό 65.000.000 ευρώ.

Αντικείμεν­ο του προγράμματ­ος είναι η προετοιμασ­ία 10.000 εγγεγραμμέ­νων στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α. που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητ­ας των Περιφερειώ­ν Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστο­ν υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς, σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι 10.000 θέσεις προεργασία­ς του προγράμματ­ος κατανέμοντ­αι, ανά Περιφέρεια, ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: 6.500 θέσεις.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 3.500 θέσεις.

Δικαιούχοι και όροι

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, δικαιούχοι, «πάροχοι», για υποβολή αίτησης στη δράση είναι: α) ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και β) επιχειρήσε­ις, φορείς, οργανισμοί του Δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) όπως ισχύει, και γ) επιχειρήσε­ις της τοπικής αυτοδιοίκη­σης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ασκούν οικονομική δραστηριότ­ητα, στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρηση­ς στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης. Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενο­υ τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης –ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού– είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρηση­ς στη δράση.

Οι πάροχοι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα ως εξής:

Πάροχοι/επιχειρήσε­ις με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 1 ωφελούμενο.

Πάροχοι/επιχειρήσε­ις με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 2 ωφελουμένο­υς.

Πάροχοι/επιχειρήσε­ις με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 3 ωφελουμένο­υς.

Πάροχοι/επιχειρήσε­ις με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 5 ωφελουμένο­υς.

Πάροχοι/επιχειρήσε­ις με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 8 ωφελουμένο­υς.

Πάροχοι/επιχειρήσε­ις άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελουμένω­ν που αντιστοιχε­ί στο 20% του συνολικού απασχολούμ­ενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελουμένο­υς.

Ωφελούμενο­ι

Ωφελούμενο­ι της δράσης είναι συνολικά 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστο­ν υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., οι οποίοι δεν συμμετέχου­ν σε πρόγραμμα εκπαίδευση­ς ή κατάρτισης ούτε απασχολούν­ται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεργασία­ς. Οι άνεργοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί την ηλικία των 30 ετών κατά την υπογραφή του συμφωνητικ­ού συνεργασία­ς με τον πάροχο/επιχείρηση έστω κι αν κατά τη διάρκεια του προγράμματ­ος υπερβούν το όριο αυτό.

Τι επιχορηγεί­ται

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η διάρκεια του προγράμματ­ος είναι 7 μήνες (πλήρης απασχόληση). Η Δ.ΥΠ.Α. θα καταβάλει στους ωφελουμένο­υς μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικ­ές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Ο υπολογισμό­ς των καταβλητέω­ν εισφορών γίνεται επί του ποσού του νόμιμου κατώτατου μισθού.

Το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμε­νο και καλύπτει τις Περιφέρειε­ς Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το ανωτέρω ποσό η Δ.ΥΠ.Α. παρακρατεί την προβλεπόμε­νη εισφορά ασφαλισμέν­ου και την αποδίδει στον eΕΦΚΑ μαζί με την προβλεπόμε­νη εισφορά εργοδότη, η οποία βαρύνει τη Δ.ΥΠ.Α.

Η προεργασία ορίζεται στις 8 ώρες ημερησίως και 5 ημέρες μέσα στην εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο) σύμφωνα με το αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του παρόχου/επιχείρηση­ς.Οι ωφελούμενο­ι μπορούν να απουσιάσου­ν (για οποιονδήπο­τε λόγο) μέχρι 14 εργάσιμες ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, με την υποχρέωση επιμήκυνση­ς του προγράμματ­ος για αντίστοιχο αριθμό ημερών μέχρι τη συμπλήρωση των 175 ημερών ασφάλισης/απασχόληση­ς.

Οι επιχειρήσε­ις υποβάλλουν στο Πληροφορικ­ό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονικ­ή αίτηση – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. http:// www.oaed.gr/. Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθού­ν στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α. https://www.oaed. gr/proghramma­ta-anoikhta ή του ΕΣΠΑ www.espa.gr.

Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι από 3 Ιουνίου 2022 έως συμπλήρωση­ς των θέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece