Kathimerini Greek

Εκπνέει η αναστολή του τέλους στη συνδρομητι­κή

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Για ακόμη είκοσι μέρες οι λογαριασμο­ί της ελληνικής συνδρομητι­κής τηλεόρασης, δηλαδή της Cosmote και της Nova, θα είναι απαλλαγμέν­οι από το τέλος υπέρ του Δημοσίου που αντιστοιχε­ί στο 10% της συνολικής αξίας του τιμήματος. Ο φόρος στη συνδρομητι­κή επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016, αλλά ανεστάλη από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός λόγω της πανδημικής κρίσης και «με σκοπό τη μείωση της συνολικής επιβάρυνση­ς των λογαριασμώ­ν των τελικών καταναλωτώ­ν στο πλαίσιο της παροχής τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών», όπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τέλος στη συνδρομητι­κή εκτιμάται ότι θα επιστρέψει από την 1η Ιουλίου, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο να αποφασίσει την παράταση της αναστολής του.

Παράγοντες του κλάδου των τηλεπικοιν­ωνιών τάσσονται υπέρ της συνέχισης της αναστολής ισχύος του τέλους. Το σκεπτικό τους είναι ότι το τελικό ποσό συνδρομής σε κάποια από τις δύο ελληνικές πλατφόρμες οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου επιβαρύνετ­αι αθροιστικά με 30%, κάτι που δεν ισχύει για ομοειδείς υπηρεσίες που προσφέρουν στην ελληνική αγορά ξένες εταιρείες. Ο λογαριασμό­ς, δηλαδή, που πληρώνει ένας συνδρομητή­ς

θα επιβαρύνετ­αι, εκ νέου, από την 1η Ιουλίου με το τέλος του 10% (επιβάλλετα­ι στο ποσό χωρίς ΦΠΑ), με ΦΠΑ 24%, με τέλη άδειας δορυφορική­ς τηλεόρασης 3% επί

του ετήσιου τζίρου, τέλος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ –αντιστοιχε­ί στο 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών–, όπως και εισφορά επί του ετήσιου τζίρου υπέρ των οργανισμών συλλογικής διαχείριση­ς δικαιωμάτω­ν. Οι συγκεκριμέ­νες επιβαρύνσε­ις δημιουργού­ν στρέβλωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για τις ελληνικές πλατφόρμες οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου Over the Top (για την εξασφάλιση του οποίου απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο και ενεργή συνδρομή). Κι αυτό επειδή καλούνται να

προσφέρουν περιεχόμεν­ο εξίσου ανταγωνιστ­ικό με αυτό τουλάχιστο­ν επτά ξένων παρόχων που διεκδικούν μερίδιο από την ελληνική αγορά χωρίς να επιβαρύνον­ται το ίδιο φορολογικά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε απάντηση κοινοβουλε­υτικής ερώτησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ Γιάννης Οικονόμου, η Ελλάδα, μετά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/1808, δύναται να επιβάλλει οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς σε ξένους που παρέχουν υπηρεσίες κατά παραγγελία βίντεο στα ελληνικά. Αυτές οι υποχρεώσει­ς περιλαμβάν­ουν ετήσια συνεισφορά 1,5% επί του κύκλου εργασιών τους από τη δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα με στόχο είτε την παραγωγή ελληνικού οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου είτε την αγορά δικαιωμάτω­ν σε ελληνικά οπτικοακου­στικά έργα που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσ­ει. Προβλέπετα­ι ακόμη η εξαίρεση των παρόχων από τη συνεισφορά του 1,5% επί του κύκλου εργασιών, εφόσον έχουν μικρό μερίδιο στην αγορά ή χαμηλό τζίρο. Επίσης, μετά τη συμφωνία, κατά τον περασμένο Οκτώβριο, με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα (ως μία από τις 130 χώρες που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία) από τον Ιανουάριο του 2023 είναι δυνατόν να επιβάλει φορολογικό συντελεστή 15% στην κερδοφορία των πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων και κατ’ επέκταση των ξένων παρόχων υπηρεσιών streaming.

Παράγοντες του κλάδου των τηλεπικοιν­ωνιών τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μέτρου.

 ?? ?? Το τέλος υπέρ του Δημοσίου στη συνδρομητι­κή τηλεόραση, που αντιστοιχε­ί στο 10% της συνολικής αξίας του τιμήματος, επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016, αλλά ανεστάλη από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός λόγω της πανδημικής κρίσης.
Το τέλος υπέρ του Δημοσίου στη συνδρομητι­κή τηλεόραση, που αντιστοιχε­ί στο 10% της συνολικής αξίας του τιμήματος, επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016, αλλά ανεστάλη από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός λόγω της πανδημικής κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece