Kathimerini Greek

Στροφή επενδυτών στην ανάπτυξη κτιρίων γραφείων νέας γενιάς

Θα συνδυάζουν οικιστικές χρήσεις, λιανεμπόρι­ο, εστίαση και άθληση

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στροφή στην ανάπτυξη συγκροτημά­των γραφείων νέας γενιάς πραγματοπο­ιούν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων. Πέραν της δεδομένης πρόθεσης για τη δημιουργία ακινήτων με βιοκλιματι­κά χαρακτηρισ­τικά και βασικό μέλημα την ευζωία των εργαζομένω­ν (wellness), παρατηρούν­ται και περαιτέρω διαφοροποι­ήσεις σε σχέση με τα υφιστάμενα ακίνητα. Αυτές οι διαφορές αφορούν κατ' αρχάς την ανάπτυξη γραφείων σε πιο μεγάλους χώρους, κατά προτίμηση πιο μακριά από τα βασικά σημεία ενδιαφέρον­τος, δηλαδή τον άξονα της Λ. Κηφισίας προς τα βόρεια και το κέντρο της Αθήνας, αλλά και την προσθήκη κι άλλων χρήσεων, συμπληρωμα­τικών προς την εργασία, όπως χώρων εστίασης και εμπορίου (π.χ. καταστήματ­α με είδη πρώτης ανάγκης), χώρων περιπάτου και εκγύμνασης, και ασφαλώς κοινόχρηστ­ων χώρων πρασίνου.

Ουσιαστικά επιχειρείτ­αι η δημιουργία επιχειρημα­τικών πάρκων, όχι όμως με την έννοια που είχε επικρατήσε­ι στο εξωτερικό πριν από μερικές δεκαετίες, δηλαδή τη συγκέντρωσ­η πολλών ομοειδών επιχειρήσε­ων, ή από συναφείς κλάδους, σε ένα μεγάλο συγκρότημα από επιμέρους κτίρια γραφείων, αλλά με την έννοια ενός campus, όπου οι εργαζόμενο­ι θα μπορούν να συνεργάζον­ται, να συναναστρέ­φονται μεταξύ τους και να καλύπτουν κι άλλες ανάγκες τους.

Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί­ται τόσο από την προσπάθεια των επιχειρήσε­ων να προσελκύσο­υν τους εργαζομένο­υς πίσω στους χώρους εργασίας, αλλά και τη γενικότερη τάση του ευ ζην και της απασχόληση­ς. Ακόμα ένας λόγος είναι ασφαλώς και η ανάγκη για δημιουργία νέων κτιρίων γραφείων, τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον χώροι για κάτι τέτοιο στις εδραιωμένε­ς περιοχές για χρήση γραφείων. Για

Στο Ελληνικό

παράδειγμα, στον βόρειο τομέα της Λ. Κηφισίας και στη Λ. Μεσογείων το απόθεμα ανέρχεται σε 1,85 εκατ. τ.μ., αλλά η διαθεσιμότ­ητα κενών χώρων δεν ξεπερνάει τα 125.000 τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, «μετά την πανδημία και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πιθανολογο­ύμε ότι η ζήτηση θα στραφεί σε σύγχρονα γραφεία, περιφερεια­κά της Αθήνας, με εύκολη πρόσβαση. Τα γραφεία αυτά θα αφορούν μεικτές αναπτύξεις, που θα συνδυάζουν επιπλέον οικιστικές

χρήσεις και χρήσεις καθημερινώ­ν δραστηριοτ­ήτων, όπως λιανεμπόρι­ο, εστίαση και άθληση/εκγύμναση».

Ασφαλώς, το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αφορά την ανάπτυξη που ξεκινάει στο Ελληνικό, όπου θα προσφέροντ­αι εκατοντάδε­ς χιλιάδες τ.μ. νέων γραφείων, παράλληλα με συγκροτήμα­τα κατοικιών για όλα τα «πορτοφόλια».

Παράλληλα, όμως, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ακόμα δύο σημαντικές επενδύσεις, μία στην πρώην βιομηχανικ­ή ζώνη του Φαλήρου και μία στην Κάντζα Παλλήνης (πρώην κτήματα Καμπά), που θα προσφέρουν κτίρια γραφείων, τα οποία θα συνδυάζουν και με άλλες χρήσεις. Ειδικότερα, το Cambas Project στην Παλλήνη, που θα αναπτυχθεί από την REDS του ομίλου Ελλάκτωρ, προβλέπει ότι στην έκταση των 315 στρεμμάτων θα δημιουργηθ­εί ένα μεγάλο πάρκο (στο 50% της έκτασης), όπως επίσης και πληθώρα

επιπλέον κοινόχρηστ­ων χώρων πρασίνου και στο τμήμα της έκτασης που θα οικοδομηθε­ί. Αντίστοιχα, από τα 90.000 τ.μ. των δομήσιμων επιφανειών, σχεδόν 50.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία, 25.000 τ.μ. χώρους πολιτισμού και 16.400 τ.μ. καταστήματ­α και χώρους εστίασης. Επίσης θα δημιουργηθ­εί και ένα μικρό ξενοδοχείο.

Αντίστοιχα, στο Φάληρο, στην έκταση της πρώην ΒΕΛΚΑ, σχεδιάζετα­ι η ανάπτυξη επτά κτιρίων, εκ των οποίων τα τέσσερα θα είναι γραφεία και τα υπόλοιπα συγκροτήμα­τα κατοικιών, ενώ προβλέποντ­αι και ισόγεια καταστήματ­α. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την ανάπτυξη 57.500 τ.μ. Προωθείται από την Dimand Real Estate και την Avax Developmen­t (θυγατρική του ομίλου Αβαξ), ενώ ως επενδυτές συμμετέχου­ν επίσης ο κ. Χρήστος Ιωάννου (μεγαλομέτο­χος και διευθύνων σύμβουλος της Αβαξ) και η κ. Δήμητρα Δαυίδ.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περιφερεια­κά της Αθήνας, σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

 ?? ?? σχεδιάζοντ­αι εκατοντάδε­ς χιλιάδες τ.μ. νέων γραφείων, παράλληλα με συγκροτήμα­τα κατοικιών.
σχεδιάζοντ­αι εκατοντάδε­ς χιλιάδες τ.μ. νέων γραφείων, παράλληλα με συγκροτήμα­τα κατοικιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece