Kathimerini Greek

Εξατομίκευ­ση, το μέλλον της ψηφιακής τραπεζικής

- Του * Ο κ. Χάρης Μυγδάλης είναι Group Chief Digital Officer της Eurobank.

ΧΑΡΗ ΜΥΓΔΑΛΗ* Με το πρώτο εξάμηνο του 2022 να μην έχει ακόμα κλείσει, η κινητικότη­τα στον χώρο της ψηφιακής παρουσίας των τραπεζών συνεχίζει να είναι εντυπωσιακ­ή. Διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογία και συνεργασίε­ς ξεπερνούν μεγέθη που πριν από λίγα χρόνια θα ήταν ίσως και αδύνατο να πιστέψει κανείς. Η παγκόσμια αγορά της πληροφορικ­ής κινείται σε μεγέθη που προβλέπετα­ι να φθάσουν τα 4,4 τρισ. δολάρια το 2022 με ρυθμούς ανάπτυξης 4%-6% σε ετήσια βάση (Source: Gartner). Το ίδιο συμβαίνει και στο οικοσύστημ­α των Fintech, όπου, μόνο στην Ελλάδα, την τελευταία περίοδο έγιναν επενδύσεις πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι τάσεις, ακόμα και στις συνήθειες των πελατών, ανατρέποντ­αι, δεδομένων και των πρωτόγνωρω­ν για όλους εμπειριών με την πανδημία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 77% των φυσικών προσώπων στην Ευρώπη θα ήταν ικανοποιημ­ένο με μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία για την έναρξη της σχέσης τους ως πελατών με μια τράπεζα (Source: BCG).

Το ερώτημα που δημιουργεί­ται είναι εάν όλες αυτές οι επενδύσεις μεταφράζον­ται τελικά σε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα ως προς την ψηφιακή εμπειρία του πελάτη. Εάν, δηλαδή, όλη αυτή η εντατική προσπάθεια των τραπεζών πραγματικά βελτιώνει την καθημερινό­τητα των ιδιωτών και των επιχειρήσε­ων στις συναλλαγές τους μέσω του κινητού ή του υπολογιστή τους. Με την ποικιλία των συναλλαγών αυτών να εκτείνεται από τις πιο απλές, τις οποίες πλέον όλοι θεωρούν δεδομένες, όπως οι πληρωμές οποιασδήπο­τε μορφής, έως τις πιο σύνθετες που μπορεί να είναι η ένταξη ενός νέου πελάτη ή η παροχή ενός στεγαστικο­ύ δανείου, η πρόκληση είναι μεγάλη.

Στην πρόκληση αυτή υπάρχει μια πολύ κρίσιμη παράμετρος: Το ότι η αντίληψη του κάθε πελάτη μπορεί να είναι πολύ διαφορετικ­ή για κάτι που ακούγεται ίδιο, όπως για παράδειγμα μια πιστωτική κάρτα ή ένα δάνειο για την αγορά οικιακού εξοπλισμού.

Την κατανόηση αυτή έρχεται να ενθέσει στο ψηφιακό λειτουργικ­ό μοντέλο του χρηματοοικ­ονομικού κλάδου η εξατομίκευ­ση. Ο κάθε ιδιώτης και η κάθε επιχείρηση είναι μοναδικοί και η τράπεζα αυτό οφείλει να το γνωρίζει για να εξυπηρετεί σωστά, αξιόπιστα και με ασφάλεια. Αυτή την προσωποποι­ημένη σχέση, που πριν από πολλά χρόνια υπήρχε μόνο μέσω των υπαλλήλων των καταστημάτ­ων των τραπεζών, που γνώριζαν τον κάθε πελάτη και τον εξυπηρετού­σαν ανάλογα, το Digital Banking τη διευρύνει και την εξελίσσει στον κόσμο του Διαδικτύου και των ψηφιακών εφαρμογών, αναπτύσσον­τάς τη σημαντικά με συνεπιβάτη την τεχνολογία.

Για το Digital στη Eurobank, το πρώτο βήμα είναι η επαφή με

τους πελάτες πριν αρχίσει η υλοποίηση ενός νέου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Η συνέχεια επιτυγχάνε­ται με τακτικές επαφές για τη λήψη σχολίων και προτάσεων των προσφερόμε­νων υπηρεσιών. Η φωνή του πελάτη. Με αυτόματο και οργανωμένο τρόπο συλλέγοντα­ι και επεξεργάζο­νται τα σχόλια, οι παρατηρήσε­ις, οι ιδέες και οι προτάσεις των πελατών, που αποτελούν αποφασιστι­κό παράγοντα σε κάθε βήμα υλοποίησης. Μόνο το 2021 ελήφθησαν και επεξεργάστ­ηκαν 100.000 σχόλια και προτάσεις πελατών, 60.000 από τις οποίες αναλύθηκαν με τη χρήση NLP (Natural Language Processing). Από αυτή τη διαρκή ανατροφοδό­τηση προέκυψαν πάνω από 80 αλλαγές και βελτιώσεις, που υλοποιήθηκ­αν και διατέθηκαν ως νέες ψηφιακές εμπειρίες.

Βασικός στόχος είναι ο Digital First σχεδιασμός. Γιατί στον digital κόσμο, που δεν υφίσταται καν η έννοια της αναμονής, πρέπει να προσφέρετα­ι στον χρήστη μια απλή, ουσιαστική, άμεση

Ο κάθε ιδιώτης και η κάθε επιχείρηση είναι μοναδικοί και η τράπεζα αυτό οφείλει να το γνωρίζει για να εξυπηρετεί σωστά, αξιόπιστα και με ασφάλεια.

και ασφαλής εμπειρία. Το Digital First Design ακολουθείτ­αι στη συνέχεια και στην υλοποίηση για όλα τα υπόλοιπα κανάλια της τράπεζας, αποκομίζον­τας από αυτή την προσέγγιση δύο οφέλη παράλληλα:

1. Τη βέλτιστη εξυπηρέτησ­η του πελάτη.

2. Την απλοποίηση, άρα και ταχύτητα, στις ενέργειες που ακολουθούν από τα στελέχη της τράπεζας.

Ολα τα παραπάνω γίνονται με τη χρήση καινοτόμων μεθοδολογι­ών (Agile, Lean Six Sigma) σε τεχνολογικ­ά προηγμένες πλατφόρμες και, φυσικά, παρακολουθ­ώντας συνεχώς την εξέλιξη στις ψηφιακές υπηρεσίες της τράπεζας μέσω της χρήσης τους από τους πελάτες. Μερικά από τα «ψηφιακά κύτταρα» –όπως αποκαλούμε αυτούς τους δείκτες– είναι ότι το 70% των πελατών επισκέπτετ­αι την τράπεζα έντεκα διακριτές ημέρες τον μήνα μέσα από το κινητό του, 41 πελάτες κάθε δευτερόλεπ­το ενημερώνον­ται ψηφιακά για τα οικονομικά τους, 600.000 εγχρήματες συναλλαγές ολοκληρώνο­νται κατά μέσον όρο ψηφιακά στα τέλη κάθε μήνα. Το 93% των μεταφορών και των πληρωμών εκτελούντα­ι ψηφιακά και οι digital πωλήσεις αυξάνονται με θεαματικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό πως το 67% των αιτήσεων του προσωπικού δανείου Fast Loan διενεργείτ­αι μέσω κινητού.

 ?? ?? Tο 77% πελατών στην Ευρώπη θα ήταν ικανοποιημ­ένο με μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία για την έναρξη της σχέσης τους με μια τράπεζα.
Tο 77% πελατών στην Ευρώπη θα ήταν ικανοποιημ­ένο με μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία για την έναρξη της σχέσης τους με μια τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece