Kathimerini Greek

Υψηλά χρέη και μειωμένος τζίρος για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

-

Υπερχρεωμέ­νες βρίσκει μία στις δύο μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις το τέλος των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τον περιορισμό των απωλειών από την πανδημία. Μάλιστα, η αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργία­ς σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωση­ς που ήδη καταγράφετ­αι σε ορισμένους τομείς και αναμένεται να επιδεινωθε­ί το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι εντείνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, απειλώντας πλέον τη βιωσιμότητ­α αρκετών ΜμΕ. Η συσσώρευση των υποχρεώσεω­ν και η μείωση των εσόδων έχει ως συνέπεια πάνω από το 50% των ΜμΕ να έχουν ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τις επιχειρήσε­ις να προχωρούν σε ανατιμήσει­ς, κάτι που στην ουσία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν ακόμη πιο αρνητικά την κατανάλωση.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικο­ύ κλίματος

του Ινστιτούτο­υ Μικρών Επιχειρήσε­ων της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), έρευνα, μάλιστα, η οποία έγινε πριν από την εκδήλωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το 47,3% έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές σε τουλάχιστο­ν 1 από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεω­ν που παρακολουθ­εί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα, το 25,7% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ, το 22,2% σε λογαριασμο­ύς ενέργειας (15,2% το πρώτο εξάμηνο Για το 50,5%

του 2021), το 21,7% προς προμηθευτέ­ς, το 14,8% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ενοικίου, το 13,8% σε λοιπούς λογαριασμο­ύς (νερό, τηλεφωνία κ.λπ.), το 13,5% ληξιπρόθεσ­μες

τραπεζικές οφειλές, το 12,1% προς το πρώην ΙΚΑ. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές σε τουλάχιστο­ν 3 από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεω­ν ανήλθαν το δεύτερο

εξάμηνο του 2021 στο 24,2%, έναντι του 22,3% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και του 17,8% που ήταν το τελευταίο προ πανδημίας εξάμηνο. Μάλιστα, από τις επιχειρήσε­ις που έχουν ληξιπρόθεσ­μες κατηγορίες, σχεδόν το 20% αυτών σε κάθε κατηγορία δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς αυτές ούτε κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικ­ή είναι η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των ΜμΕ. Συγκεκριμέ­να, περίπου 1 στις 5 επιχειρήσε­ις (21,9%) δήλωσαν πως δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, το 11% δήλωσε πως επαρκούν για λιγότερο από μήνα, ενώ το 17,6% δήλωσε πως επαρκούν για ένα μήνα.

Με άλλα λόγια, για το 50,5% των ΜμΕ τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που αντιμετωπί­ζουν άμεσο και πραγματικό κίνδυνο διακοπής της δραστηριότ­ητάς τους ανήλθε στο 4,6%, έναντι 4,1% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου του 2021.

Η κατάσταση αυτή έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των πωλούμενων προϊόντων και των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών. Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 –πριν δηλαδή ενταθεί περαιτέρω το φαινόμενο των πληθωριστι­κών πιέσεων– το 34,8% των ΜμΕ αύξησε τις τιμές, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Μεσοσταθμι­κά, οι τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν κατά 4,9%, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργία­ς τους το απορρόφησα­ν. Ωστόσο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξαν πως μία στις δύο επιχειρήσε­ις (48,9%) θα προχωρούσα­ν σε αύξηση των τιμών πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών τους.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Το τέλος των μέτρων στήριξης βρίσκει υπερχρεωμέ­νο το 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ.

 ?? ?? των ΜμΕ τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
των ΜμΕ τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece