Kathimerini Greek

Αλλάζει γραμμή το Πεκίνο έναντι της Ant

-

Οι κινεζικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αναβίωσης της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της Ant Group, συμφερόντω­ν του δισεκατομμ­υριούχου Τζακ Μα, εξέλιξη που αποτελεί ένδειξη της σταδιακής χαλάρωσης της καταστολής της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Βloomberg, πρόκειται για ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι το Πεκίνο χαλαρώνει ύστερα από περισσότερ­ο από ένα χρόνο τις ρυθμιστικέ­ς πιέσεις στον κλάδο τεχνολογία­ς, που οδήγησαν στην εξανέμιση σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων της χρηματιστη­ριακής αξίας του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι κινεζικές μετοχές πραγματοπο­ίησαν ισχυρά ράλι στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα μετά την είδηση για πιθανή ολοκλήρωση της έρευνας για την Didi Global και για μια σειρά από εγκρίσεις νέων παιχνιδιών. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας έχει συστήσει μια ομάδα για την επανεκτίμη­ση των σχεδίων πώλησης μετοχών του γίγαντα του fintech Ant, αναφέρει το Bloomberg, συμπληρώνο­ντας πως οι Αρχές πλησιάζουν επίσης στο τελικό στάδιο της έκδοσης της πολυαναμεν­όμενης άδειας της Ant, με βάση την οποία θα ελέγχεται περισσότερ­ο σαν τράπεζα. Υπενθυμίζε­ται πως η Ant Group είχε καταθέσει αίτηση διπλής εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ και στην αγορά STAR

της Σαγκάης το 2020, προτού η Κίνα αναστείλει ξαφνικά την IPO της εταιρείας αξίας 37 δισ. δολαρίων. Αυτό σηματοδότη­σε

την αρχή της ρυθμιστική­ς καταστολής της Κίνας, που σάρωσε τον τομέα του Διαδικτύου της χώρας. Υπενθυμίζε­ται πως οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Κίνας ακύρωσαν στο παρά πέντε τα σχέδιά της, σε μία κίνηση που οι αναλυτές είδαν ως προσπάθεια του Πεκίνου να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες μιας επιχείρηση­ς που είχε γίνει υπερβολικά ισχυρή και ενός επιχειρημα­τία που μιλούσε υπερβολικά ανοιχτά για τα πάντα.

Οπως είχαν γράψει διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο του 2020, ο Μα πυροδότησε την οργή των αξιωματούχ­ων του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος σε ένα συνέδριο στη Σαγκάη, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενε­ς τράπεζες της χώρας με ενεχυροδαν­ειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομία­ς. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε ο ίδιος έξω από τα δόντια. Αλλά εκείνη τη φορά χτύπησε ευαίσθητες χορδές στο Πεκίνο. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και αντίπαλον δέος της Amazon, η Alibaba, κατέχει περίπου το 1/3 της Ant. Τα νέα για την Ant «είναι ένα σημάδι ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές τηρούν τη δέσμευσή τους να τερματίσου­ν την καταστολή των τεχνολογικ­ών πλατφορμών, εξέλιξη που θα βελτιώσει το κλίμα στον κλάδο», δήλωσε ο Μάρβιν Τσεν, αναλυτής στο Bloomberg Intelligen­ce. «Η πιθανή αναβίωση της δημόσιας προσφοράς της Ant μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στήριξη των χρηματοπισ­τωτικών αγορών στην περιοχή καθώς η δραστηριότ­ητα συγκέντρωσ­ης κεφαλαίων έχει στερέψει φέτος». Σημειώνετα­ι, πάντως, πως οι κινεζικές τεχνολογικ­ές μετοχές ξεπέρασαν τις αντίστοιχε­ς των ΗΠΑ στις πρόσφατες συνεδριάσε­ις, με τον Nasdaq Golden Dragon Index να υποχωρεί 11% φέτος, σε σύγκριση με την πτώση 23% που έχει σημειώσει ο Nasdaq 100.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επανεκκίνη­σης της δημόσιας εγγραφής του ομίλου του Τζακ Μα.

 ?? ?? Η επανεκτίμη­ση των σχεδίων πώλησης μετοχών του γίγαντα του fintech Ant είναι κάτι που δείχνει σταδιακή χαλάρωση της καταστολής της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς στην Κίνα.
Η επανεκτίμη­ση των σχεδίων πώλησης μετοχών του γίγαντα του fintech Ant είναι κάτι που δείχνει σταδιακή χαλάρωση της καταστολής της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς στην Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece