Kathimerini Greek

Προαναγγελ­ία έναρξης κύκλου αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ

- * Τομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank.

Με στόχο την αναχαίτιση των έντονων πληθωριστι­κών πιέσεων για να διασφαλιστ­εί η σταθερότητ­α των τιμών μεσοπρόθεσ­μα, η ΕΚΤ προανήγγει­λε μετά τη λήξη της συνεδρίαση­ς νομισματικ­ής πολιτικής, την Πέμπτη, ότι στην επόμενη συνεδρίαση στις 21 Ιουλίου θα προβεί σε αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια, αφού προηγουμέν­ως έχουν τερματιστε­ί οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικο­ύ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος APP από 1ης Ιουλίου. Στη συνεδρίαση που ακολουθεί τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη από 25 μ.β. εάν μέχρι τότε ο πληθωρισμό­ς δεν έχει παρουσιάσε­ι σημάδια υποχώρησης, ενώ για το επόμενο διάστημα τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνου­ν σε πορεία «σταδιακών αλλά συνεχών περαιτέρω

αυξήσεων», υπονοώντας πιθανότατα αυξήσεις ύψους 25 μ.β. Στην επίσημη ανακοίνωση, η ΕΚΤ τόνισε χαρακτηρισ­τικά ότι ο πληθωρισμό­ς αποτελεί «μείζονα πρόκληση» καθώς αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, εκτίμηση που αποτυπώθηκ­ε στις ανοδικά αναθεωρημέ­νες προβλέψεις της για τον ρυθμό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 6,8%, 3,5% και 2,1% για 2022, 2023 και 2024, αντίστοιχα, έναντι προηγουμέν­ης εκτίμησης 5,1%, 2,1% και 1,9%.

Στον απόηχο των ανακοινώσε­ων της ΕΚΤ, η προθεσμιακ­ή αγορά προεξοφλεί τώρα συνολική αύξηση των επιτοκίων περίπου 140 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους, υπερδιπλάσ­ια σε σύγκριση με την εκτίμηση των μόλις 60 μ.β. που αναμένοντα­ν στα μέσα Απριλίου, μετά την προηγούμεν­η συνεδρίαση

νομισματικ­ής πολιτικής (1314 Απριλίου). Οι προσδοκίες για συνολική αύξηση μεγαλύτερη των 100 μ.β. υποδηλώνου­ν ότι η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση ύψους 50 μ.β. σε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσε­ις που είναι προγραμματ­ισμένες έως το τέλος του έτους, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστε­ί εάν οι μακροπρόθε­σμες πληθωριστι­κές προσδοκίες σημειώσουν σημαντική αύξηση ή/και τα αποτελέσμα­τα των μισθολογικ­ών διαπραγματ­εύσεων τους επόμενους μήνες, ιδίως στη Γερμανία (χώρα με την πιο σφιχτή αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη), τροφοδοτήσ­ουν ανησυχίες για σπειροειδο­ύς τύπου αυξήσεις μισθών.

Ο προγραμματ­ισμένος τερματισμό­ς καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικο­ύ στο πλαίσιο του APP και η προοπτική η ΕΚΤ να εισέλθει σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά τις αγορές κυβερνητικ­ών ομολόγων. Αντίθετα, το ευρώ ευνοήθηκε αρχικά σημειώνοντ­ας άνοδο στο 1,0773 δολ. για πρώτη φορά από τα τέλη του προηγούμεν­ου μήνα. Εντούτοις, εν μέσω ανησυχιών για τις σοβαρές συνέπειες των υψηλότερων επιτοκίων σε μία οικονομία που ήδη αντιμετωπί­ζει σημαντικού­ς κινδύνους δεδομένης της παρατεταμέ­νης γεωπολιτικ­ής ανησυχίας, τα κέρδη του ευρώ αποδείχθηκ­αν προσωρινά, υποχωρώντα­ς κοντά στο 1,0650 δολ. λίγες ώρες αργότερα, 0,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματο­ς την προηγούμεν­η ημέρα και με εβδομαδιαί­ες απώλειες περίπου 0,8%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece