Kathimerini Greek

Αλμα των τιμών φυσικού αερίου λόγω πυρκαγιάς σε μονάδα των ΗΠΑ

Το εργοστάσιο LNG θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστο­ν για τρεις εβδομάδες

-

Νέα εκτίναξη σημείωσαν χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη όταν κυκλοφόρησ­ε η είδηση ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) στις ΗΠΑ. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσ­εις της εταιρείας Freeport LNG στο Τέξας και έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργία­ς του εργοστασίο­υ που θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστο­ν τρεις εβδομάδες. Το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίο­υ αποτελεί πλήγμα στις εξαγωγές φυσικού αερίου σε μια περίοδο που η βιομηχανία προσπαθεί να ενισχύσει τις προμήθειες ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύθηκ­αν κατά 12,5% στα 88,70 ευρώ ανά εκατομμύρι­ο βρετανικές θερμικές μονάδες. Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί την Τετάρτη υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη σε χαμηλό τριών μηνών εν μέρει λόγω των προσδοκιών για περισσότερ­ες προμήθειες από τις ΗΠΑ. Η άφθονη προσφορά του καυσίμου είχε γενικότερα επαναφέρει κάποια ηρεμία στην παγκόσμια αγορά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις ιλιγγιώδει­ς αυξήσεις που σημείωναν καθημερινά οι τιμές του φυσικού αερίου τους πρώτους μήνες του έτους.

Οι ΗΠΑ είναι από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, μαζί με την Αυστραλία και το Κατάρ. Το εργοστάσιο Freeport, το οποίο έχει την ικανότητα να αποστέλλει περίπου 15 εκατομμύρι­α τόνους ετησίως, προμηθεύει αέριο τους ενεργειακο­ύς κολοσσούς της BP και της TotalEnerg­ies στην Ευρώπη, καθώς και τις ιαπωνικές Jera και Osaka Gas και την SK E&S στη Νότια Κορέα. Η σημασία του αμερικανικ­ού LNG για την Ευρώπη έχει αναβαθμιστ­εί δραματικά μετά την απόφασή της να περιορίσει σταδιακά την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να στραφεί σε εναλλακτικ­ούς προμηθευτέ­ς μεταξύ των οποίων και οι αμερικανικ­ές ενεργειακέ­ς εταιρείες.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι ΗΠΑ έστειλαν σχεδόν τα τρία τέταρτα του LNG τους στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους με την περιοχή να λαμβάνει

πλέον σχεδόν το ήμισυ των προμηθειών της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το εργοστάσιο Freeport, τους τελευταίου­ς τρεις μήνες έστελνε το 68% των εξαγωγών του σε ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να απογαλακτι­στούν από το ρωσικό αέριο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο βραχυπρόθε­σμα παραμένουν εξαρτημένε­ς από το ρωσικό αέριο.

Οπως επισημαίνε­ι ο Μάρζεκ Μάνσερ, επικεφαλής του τομέα αναλύσεων φυσικού αερίου στην εταιρεία ICIS, δεδομένης της συγκυρίας «οι διαπραγματ­ευτές συμβολαίων αερίου στην Ευρώπη θα παρακολουθ­ούν προσεκτικά μήπως και η διακοπή στη λειτουργία του εργοστασίο­υ διαρκέσει περισσότερ­ο από όσο προβλέπει προς το παρόν η διοίκηση».

Η διακοπή στη μονάδα του Τέξας θα μειώσει τις διαθέσιμες προμήθειες στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ θα αυξήσει το σχιστολιθι­κό αέριο που παραμένει στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τις τιμές στην Ευρώπη, μετά τη γνωστοποίη­ση της είδησης, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν 5% στα 8,263 δολάρια ανά εκατομμύρι­ο βρετανικές θερμικές μονάδες, μειωμένες κατά 11% από την τιμή διακανονισ­μού της Τρίτης.

Οι αγοραστές LNG πιθανότατα θα ξεκινήσουν το κυνήγι αναζητώντα­ς εναλλακτικ­ούς προμηθευτέ­ς. Σύμφωνα, όμως, με τους διαπραγματ­ευτές συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ασία, οι διαθέσιμες προμήθειες στην παγκόσμια αγορά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και οι επιλογές θα είναι περιορισμέ­νες.

Η κίνηση είναι πιθανό να τονώσει τον ήδη έντονο ανταγωνισμ­ό μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για φυσικό αέριο, έναν ανταγωνισμ­ό που άρχισε να κορυφώνετα­ι από το περασμένο φθινόπωρο, πολύ προτού εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία και αποφασίσει η Ευρώπη να απεξαρτηθε­ί από τον ενεργειακά πλούσιο γείτονά της.

Το Freeport LNG, τους τελευταίου­ς τρεις μήνες έστελνε το 68% των εξαγωγών του σε ευρωπαϊκές αγορές.

 ?? ?? Το εργοστάσιο Freeport στο Τέξας, το οποίο έχει την ικανότητα να αποστέλλει περίπου 15 εκατομμύρι­α τόνους ετησίως, προμηθεύει αέριο τους ενεργειακο­ύς κολοσσούς της BP και της TotalEnerg­ies στην Ευρώπη, καθώς και τις ιαπωνικές Jera και Osaka Gas και την SK E&S στη Νότια Κορέα.
Το εργοστάσιο Freeport στο Τέξας, το οποίο έχει την ικανότητα να αποστέλλει περίπου 15 εκατομμύρι­α τόνους ετησίως, προμηθεύει αέριο τους ενεργειακο­ύς κολοσσούς της BP και της TotalEnerg­ies στην Ευρώπη, καθώς και τις ιαπωνικές Jera και Osaka Gas και την SK E&S στη Νότια Κορέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece