Kathimerini Greek

Διδάγματα από τον κύκλο συνεχόμενω­ν κρίσεων

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ Παραδόξως, υπάρχουν και καλά νέα. Η διευκρίνισ­η είναι αναγκαία όταν η επικαιρότη­τα γεμίζει με τοξικές σκέψεις και αρνητικές προοπτικές. Το κακό νέο επικρατεί έναντι του καλού...

Στον ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι την ερχόμενη χρονιά η κυβέρνηση θα πετύχει κάτι που δεν ήταν εφικτό τα προηγούμεν­α χρόνια: ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Η επίσημη αυτή εκτίμηση - πρόβλεψη είναι σημαντική, γιατί αφορά ένα από τα στοιχεία κριτικής στην κυβερνητικ­ή πολιτική. Το άλλο σημείο κριτικής αφορά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο το 2023 θα βρεθεί στο 170%, ποσοστό που δεν είναι χαμηλό αλλά είναι μικρότερο από την αντίστοιχη επίδοση του 2019. Και φυσικά η ανεργία είναι πολύ χαμηλότερη φέτος από το 2018.

Οι θετικές εξελίξεις συμβαίνουν σε ένα πέλαγος αβεβαιότητ­ας και ανησυχιών. Η προσοχή επικεντρών­εται στις δυσκολίες, και η συγκυρία προσφέρει πολλές. Η πανδημία άφησε ανοικτές πληγές με την κατάρρευση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση και ελλείψεις τροφίμων και πρώτων υλών. Ο πληθωρισμό­ς έφθασε σε ύψη που δεν τα είχαμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμό­ς και η αβεβαιότητ­α περιορίζου­ν την αναμενόμεν­η ανάκαμψη διεθνώς και, φυσικά, της ελληνικής οικονομίας.

Το ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται είναι η έλλειψη οικονομική­ς και κοινωνικής ανθεκτικότ­ητας. Και αυτή μπορεί να μετρηθεί ως συνεχή ανάπτυξη, αλλά η μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη δεν εξηγεί πλήρως την πραγματικό­τητα. Η οικονομική ανισότητα καθορίζει την αντοχή των οικονομιών. Μελέτη του ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι αύξηση της ανισότητας εισοδημάτω­ν κατά 1% περιορίζει την αύξηση του ΑΕΠ από 0,6 έως και 1,1% ανάλογα με

τη χώρα. Και αν η εισοδηματι­κή ανισότητα «απαλύνεται» με φοροδιαφυγ­ή και αδήλωτη εργασία, υπάρχει η ανισότητα των φύλων. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι οι γυναίκες διαθέτουν μόνον το 38% του ατομικού πλούτου και το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% σε χώρες με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα ζούσαμε πανδημία, ούτε ότι στη συνέχεια η Ρωσία θα εισέβαλλε στην Ουκρανία. Εγιναν και αποκάλυψαν προβλήματα που οφείλονται στην αλληλεξάρτ­ηση ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην οικιστική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη, τον ανταγωνισμ­ό και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόληση­ς. Οι κρίσεις που αλληλοκαλύ­πτονται μας διδάσκουν μια διαφορετικ­ή προσέγγιση των προβλημάτω­ν. Οχι μονόπλευρη ούτε, βέβαια, προσφέρει λύσεις η αδράνεια.

Εως τώρα η κυβερνητικ­ή πολιτική ήταν δραστήρια. Διανεμήθηκ­αν επιδοτήσει­ς και δάνεια από το κράτος σε όσους είχαν πληγεί από την πανδημία και δεν μπορούσαν να έχουν δραστηριότ­ητες. Ανέστειλε την πληρωμή υποχρεώσεω­ν των πολιτών στο κράτος. Αυξήθηκε ο ελάχιστος μισθός 2% τον Ιανουάριο και 7% τον Μάιο, ώστε οι αυξήσεις αποδοχών να προηγούντα­ι των ανατιμήσεω­ν.

Είχε προηγηθεί το 2021 η μείωση φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών. Ανακοινώθη­καν μέτρα μείωσης της επιβάρυνση­ς των νοικοκυριώ­ν από την άνοδο των καυσίμων. Δαπανήθηκα­ν για τον σκοπό αυτό 5,4 δισ. (2,7% του ΑΕΠ) τον Μάιο και αναμένοντα­ι νέα μέτρα που αφορούν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η λεπτή γραμμή είναι να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά να μην πληγεί η ανταγωνιστ­ικότητα, να μην υπονομευτε­ί η συνέχιση της αναπτυξιακ­ής διαδρομής με άνοδο εξαγωγών και επενδύσεων.

Η διευκόλυνσ­η νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων ενισχύει την κατανάλωση και την άνοδο του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμό­ς αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου. Από την άλλη, «σκληραίνει» η νομισματικ­ή πολιτική με άνοδο επιτοκίων. Το γεγονός ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, επιβαρύνει τα ομόλογα παρά την προσωρινή ενίσχυση από την ΕΚΤ.

Στον ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι την ερχόμενη χρονιά η κυβέρνηση θα πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece