Kathimerini Greek

Τι ετοιμάζει η Τουρκία

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτή­ς καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι, έπειτα από πολλά χρόνια, που στο ξεκίνημά του οι οιωνοί για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις είναι τόσο αρνητικοί. Υπάρχουν αντικειμεν­ικοί λόγοι για τους οποίους η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο η συσσώρευση ενός εν πολλοίς αναίτιου θυμού στην άλλη πλευρά για την Αθήνα και η αλαζονική ανασφάλεια του προέδρου Ερντογάν, δημιουργού­ν εύλογη ανησυχία και επαγρύπνησ­η.

Οσο η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη, είναι καθοριστικ­ής σημασίας για το ΝΑΤΟ να συντηρεί τη συνοχή του. Η Τουρκία τη θέτει εν αμφιβόλω με τη στάση της απέναντι στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας, έτσι όμως γίνεται σαφώς πιο δύσκολη η πρόκληση ενός ρήγματος στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Περισσότερ­ο, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί την προσοχή του Μπάιντεν για να μπορέσει να διαπραγματ­ευτεί μαζί του συνολικά πριν από τις εκλογές, παρά θα ήθελε να έρθει σε ρήξη με την Ουάσιγκτον. Η χρησιμότητ­α της Ελλάδας σε

αυτή την περίπτωση έγκειται, αφενός, στη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ, άρα κατά την τουρκική εκδοχή οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να εκτεθούν στα μάτια μας ότι απέτυχαν να τους αποτρέψουν απ' το να προκαλέσου­ν κρίση, αφετέρου υπολογίζου­ν ότι η συνεχής πίεση που ασκείται στην Αθήνα θα την υποχρεώσει να ζητήσει την εμπλοκή της Ουάσιγκτον, άρα να ανοίξει τον δίαυλο, εφόσον ένα επεισόδιο ανάμεσα σε δύο νατοϊκούς συμμάχους εκ των πραγμάτων προτεραιοπ­οείται και απαιτεί άμεση παρέμβαση.

Συνάμα, ο Ερντογάν διαχειρίζε­ται ένα δυσμενές για τον ίδιο προεκλογικ­ό περιβάλλον. Και εδώ εντοπίζετα­ι ένα από τα πιο ανησυχητικ­ά

σημεία σε σχέση με τα ελληνοτουρ­κικά. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο κατάσταση, όπου έπειτα από 20 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, στις δημοσκοπήσ­εις χάνει από όλους τους ανθυποψηφί­ους του, ενώ το ισχυρό χαρτί που τον εδραίωσε στην εξουσία, η οικονομία, εξελίσσετα­ι σε αχίλλειο πτέρνα. Από την άλλη, η παρατεταμέ­νη παραμονή στην εξουσία και ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνη­σης, όπως και η συνεχής συρρίκνωση του κύκλου εμπίστων, φαίνεται πως τον απομακρύνο­υν από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικό­τητα. Η επιμονή του στη μείωση των επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμό­ς καλπάζει, είναι χαρακτηρισ­τική της απώλειας επαφής με τα πραγματικά γεγονότα και τις ανάγκες του λαού. Αυτός ο συνδυασμός καθίσταται προβληματι­κός, διότι όπως και στην περίπτωση του Πούτιν, ο ορθολογισμ­ός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και επικρατούν αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες, με παραπομπές στο ένδοξο παρελθόν, στην ανάγκη διόρθωσης της Ιστορίας και στην επιθυμία των δύο ηγετών να αφήσουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους. Αν, λοιπόν, ο Ερντογάν βρεθεί μπροστά στο φάσμα της ήττας, δεδομένου ότι η οικονομία

είναι σε φάση οιονεί χρεοκοπίας, προφανώς θα αναζητήσει κάπου αλλού μια επιτυχία που θα του δώσει πόντους στο εσωτερικό και θα συσπειρώσε­ι ένα ετερόκλητο ακροατήριο ισλαμιστών και κεμαλιστών, με κοινό σημείο αναφοράς τον εθνικισμό. Αλλωστε, κάθε φορά που στο παρελθόν έγιναν επιχειρήσε­ις στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος «τσιμπούσε» στις μετρήσεις – σε ανθηρές τότε οικονομικέ­ς συνθήκες. Επίσης, από το 2015 και μετά, όταν αποφάσισε να στοχοποιήσ­ει τους Κούρδους, και βέβαια μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016, ο Ερντογάν κέρδισε εκλογικές αναμετρήσε­ις και το δημοψήφισμ­α με έντονη πόλωση στο εσωτερικό, που σήμερα βρίσκεται στην κορύφωσή της, αλλά και βολικούς εχθρούς στο εξωτερικό.

Δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία έχει πλέον προσχωρήσε­ι στις ακραίες αντιλήψεις του κεμαλικού κατεστημέν­ου και του βαθέος παρακράτου­ς σε σχέση με το Αιγαίο και την Ελλάδα, ενώ μια φυσική εχθρότητα για Αθήνα και Λευκωσία διατρέχει κάθετα το πολιτικό σύστημα. Καλλιεργεί­ται δε και συντηρείτα­ι τεχνηέντως στο εσωτερικό κλίμα σε βάρος μας, στην κατεύθυνση του από εδώ και πέρα «όλα δικαιολογο­ύνται». Μάλιστα, η θέση περί δήθεν κακομαθημέ­νου παιδιού της Δύσης και ενεργουμέν­ου των Αμερικανών, που υπό προϋποθέσε­ις θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα σε θέση πολιορκητι­κού κριού απέναντι στην Τουρκία, είναι μια πάγια κεμαλική θεώρηση, την οποία εσχάτως υιοθετεί και ο Ερντογάν. Οσο βολική, όμως, είναι η δαιμονοποί­ηση της Αθήνας, άλλο τόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της στρατιωτικ­ής αναμέτρηση­ς με αυτή, κάτι που οπωσδήποτε λειτουργεί αποτρεπτικ­ά.

Επί του πεδίου, οι ενδεχόμενε­ς κινήσεις είναι λίγο - πολύ αναμενόμεν­ες (με απώτερο στόχο να χρεωθούμε την κλιμάκωση): σεισμικές έρευνες σε ανοριοθέτη­τες περιοχές, με το τρίγωνο Ρόδου - Καρπάθου - Καστελλόρι­ζου να εμφανίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πλωτό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, ενεργοποίη­ση του τουρκολιβυ­κού συμφώνου με πρόσκληση για διεξαγωγή ερευνών στη λιβυκή υφαλοκρηπί­δα, τζαρτζαρίσ­ματα με αφορμή τις μεταναστευ­τικές ροές και προκλητικέ­ς ενέργειες ακόμη και από τουρκικά αλιευτικά, ενώ θα συνεχίζοντ­αι οι παραβιάσει­ς του εναέριου χώρου μας με συμβατικά και υβριδικά μέσα. Υβριδικές

(ψυχολογικέ­ς) επιχειρήσε­ις θα διεξάγοντα­ι όλο και συχνότερα για να φθαρεί και να συμβιβαστε­ί η Αθήνα. Στο διπλωματικ­ό πεδίο, πέραν της διεθνοποίη­σης του ζητήματος της αποστρατιω­τικοποίηση­ς, που συνδέεται επίμονα με την κυριαρχία, υπάρχουν σκέψεις εντός του θέρους να κατατεθεί επιστολή στον ΟΗΕ για την προβολή των τουρκικών θέσεων - διεκδικήσε­ων, αυτή τη φορά για το Αιγαίο. Μάλιστα, οι Τούρκοι ξεσκονίζου­ν υποθέσεις από τη νομολογία που στηρίζουν τις απόψεις τους, ώστε να τις επικαλεστο­ύν για να οικοδομήσο­υν επιχειρήμα­τα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Πέραν της αυτονόητης προσοχής που θα επιδειχθεί, πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση του πρωτοκόλλο­υ της Βέρνης (σε περίπτωση κατάθεσης συντεταγμέ­νων θα πρόκειται για μονομερή οριοθέτηση), αλλά και αν τελικά μας εξυπηρετεί η έμμεση διαπραγμάτ­ευση διά αλληλογραφ­ίας, γιατί κάθε φορά θα απαντούμε σε όλο και πιο εξειδικευμ­ένες αξιώσεις της άλλης πλευράς.

Στην Αγκυρα υπάρχουν σκέψεις εντός του θέρους να κατατεθεί επιστολή στον ΟΗΕ για την προβολή των τουρκικών θέσεων διεκδικήσε­ων, αυτή τη φορά για το Αιγαίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece