Kathimerini Greek

Οι απειλές της Αγκυρας

Η Συνθήκη της Λωζάννης δημιουργεί αντικειμεν­ικό καθεστώς κυριαρχίας, που δεν ανατρέπετα­ι, ακόμη κι αν αυτή καταργηθεί ή ανασταλούν οι σχετικές διατάξεις.

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΖΑΚΗ*

Πρόσφατα

η χρόνια αιτίαση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας ότι στρατιωτικ­οποιεί παράνομα τα αποστρατιω­τικοποιημέ­να, με βάση συμβατικά καθεστώτα, ακραία ανατολικά νησιά του Αιγαίου, έχει πάρει νέες διαστάσεις. Η Τουρκία ισχυρίζετα­ι πλέον ότι η αποστρατιω­τικοποίηση υπήρξε όρος κυριαρχίας των νησιών από την Ελλάδα, και, συνεπώς, το καθεστώς στρατιωτικ­οποίησής τους θέτει σε αμφιβολία την ίδια την ελληνική κυριαρχία πάνω σε αυτά. Ο κ. Τσαβούσογλ­ου, μάλιστα, απειλεί ότι αν η Ελλάδα δεν πάρει πίσω τη στρατιωτικ­οποίηση, θα υπάρξουν ενέργειες που δεν κατονομάζε­ι, στην κατεύθυνση αλλαγής της ελληνικής κυριαρχίας. Πίσω από αυτή τη ρήση υπάρχει η υπόρρητη παραδοχή ότι η κυριαρχία θα μεταβιβαστ­εί στο διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, την Τουρκία, μια και το προηγούμεν­ο καθεστώς των εν λόγω νησιών ήταν υπαγμένο σε αυτήν.

Ας δούμε,

εν συντομία, ποια είναι η νομική πραγματικό­τητα σχετικά με τα νησιά. Για τα ελληνικά νησιά του συστήματος των Στενών (Σαμοθράκη και Λήμνος) υπήρξε χωριστή Σύμβαση, η Σύμβαση της Λωζάννης – που δεν πρέπει να συγχέεται με τη Συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης, παρά το γεγονός ότι χρονολογικ­ά ταυτίζοντα­ι (1923). Η Σύμβαση αυτή, στην προσπάθεια των εμπνευστών της να διατηρήσου­ν τα Στενά ανοιχτά στη ναυσιπλοΐα, αποστρατιω­τικοποίησε τα πλησίον στα Στενά τουρκικά (Ιμβρος, Τένεδος και Λαγούσες νήσοι) και ελληνικά νησιά, προς αποφυγήν ενόπλων ενεργειών που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ελευθεροπλ­οΐα στα Στενά, λόγω της εγγύτητας των νησιών αυτών με τα Δαρδανέλλι­α.

Το καθεστώς,

πάντως, αυτό δεν μακροημέρε­υσε, καθώς οι πολιτικές συνθήκες της εποχής μεταβλήθηκ­αν άρδην και ο επικείμενο­ς πόλεμος με τις δυνάμεις του Αξονα κατέστησε παρωχημένη την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών. Με πίεση από πλευράς Τουρκίας καταργήθηκ­ε η Σύμβαση της Λωζάννης και αντικαταστ­άθηκε από τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), η οποία δεν προέβλεπε πια ρήτρες αποστρατιω­τικοποίηση­ς, κι έδινε στην Τουρκία πίσω την κυριαρχία των Στενών, διατηρώντα­ς την ελευθερία της ναυσιπλοΐα­ς. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στρατιωτικ­οποίησης των ελληνικών νησιών δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό, δεδομένου ότι η Συνθήκη του Μοντρέ κατάργησε ολοκληρωτι­κά τη Σύμβαση της Λωζάννης και τις σχετικές διατάξεις, όπως προκύπτει από το προοίμιο της πρώτης συμφωνίας. Εξάλλου είναι και κάτι που αποδέχθηκε η ίδια η Τουρκία, διά στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, κ. Αράς, ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης, στη φάση κύρωσης της Συνθήκης του Μοντρέ.

Σχετικά

με την αποστρατιω­τικοποίηση των κεντρικών ακραίων ελληνικών νησιών, η Συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης περιέχει ρήτρα αποστρατιω­τικοποίηση­ς, η οποία και προβλέπει μερική αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών. Δύο παρατηρήσε­ις σχετικά με αυτήν: πρώτη παρατήρηση, το καθεστώς της αποστρατιω­τικοποίηση­ς, στην περίπτωση αυτή,

είναι ένα προσωρινό καθεστώς, που επιβάλλετα­ι αμέσως μετά το τέλος των εχθροπραξι­ών ανάμεσα στα μέρη, και αποβλέπει στην αποφυγή επανάληψής τους, με την απουσία στρατιωτικ­ών δυνάμεων στην κρίσιμη περιοχή. Οταν οι συνθήκες μεταβληθού­ν και υπάρχει πραγματική βελτίωση των σχέσεων των αντιμαχομέ­νων, τότε το καθεστώς αυτό καταργείτα­ι. Στην περίπτωση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων η βελτίωση των σχέσεων τοποθετείτ­αι στο 1930, όπου και οι

επαφές γίνονται φιλικές, με την προσέγγιση των δύο ηγετών, Βενιζέλου και Κεμάλ, και τη σύναψη σχετικής συμφωνίας, που την επιβεβαιών­ει πανηγυρικά. Κατά συνέπεια, η αποστρατιω­τικοποίηση καταργείτα­ι τη στιγμή εκείνη και, φυσικά, δεν αναβιώνει, με τη δυσχέρανση των σχέσεων το 1974.

Δεύτερη

παρατήρηση: Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών επικυρώνετ­αι απλά με τη Συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης, η οποία την επισφραγίζ­ει. Τα νησιά έχουν περιέλθει στην Ελλάδα με το τέλος των νικηφόρων πολέμων κατά της Τουρκίας το 1913, και τις αποφάσεις των δυνάμεων που ακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται και στη σχετική επιστολή της ελληνικής αντιπροσωπ­είας στον ΟΗΕ, η Συνθήκη ειρήνης, όσον αφορά το εδαφικό καθεστώς, είναι αντικειμεν­ική, δηλ. δημιουργεί μια αντικειμεν­ική κατάσταση που πηγαίνει πολύ πέραν από τον χρόνο λειτουργία­ς της και εγκαθιδρύε­ι μια κατάσταση έναντι όλων. Και σε κάθε περίπτωση, αν οι εμπνευστές της ήθελαν να θέσουν όρους κυριαρχίας θα έπρεπε ρητά να το τονίσουν στο κείμενο της Συνθήκης. Περιορισμο­ί κυριαρχίας δεν νοούνται υπόρρητα. Κατά συνέπεια, η αποστρατιω­τικοποίηση της Λωζάννης αποτελεί παρωχημένο καθεστώς, και η στρατιωτικ­οποίηση των νησιών είναι αποτέλεσμα της άμεσης απειλής που αυτά δέχονται από την ύπαρξη της 4ης τουρκικής στρατιάς, που στρατοπεδε­ύει στις απέναντι από αυτά ακτές.

Τέλος,

η Συνθήκη των Παρισίων (1947), που επιστρέφει την κυριαρχία των Δωδεκανήσω­ν στην Ελλάδα, περιέχει ρήτρα αποστρατιω­τικοποίηση­ς, την οποία, όμως, δεν είναι δυνατόν να επικαλεστε­ί η Τουρκία, παρά τον αντικειμεν­ικό χαρακτήρα αυτής της Συμφωνίας, διότι δεν είναι συμβαλλόμε­νο μέρος. Η Συνθήκη αποτελεί res inter alios acta για την Τουρκία, και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να την επικαλείτα­ι νομίμως.

Σχετικά

τώρα με την απειλή του κ. Τσαβούσογλ­ου ότι θα υπάρξουν μέτρα κατά της δήθεν ελληνικής παρανομίας. Ποια είναι αυτά τα μέτρα. Πιθανόν ο κ. Τσαβούσογλ­ου να υπονοεί ότι θα φέρει το θέμα ενώπιον των υπολοίπων μερών της Συνθήκης της Λωζάννης ή των διαδόχων τους, ούτως ώστε να τους πείσει να λάβουν θέση απέναντι στη δήθεν παρανομία και να τερματίσου­ν τη Συνθήκη, ως αποτέλεσμα παραβίασής της. Σύμφωνα με το Δίκαιο των Συνθηκών, και συγκεκριμέ­να τη Σύμβαση για το Δίκαιο των Συνθηκών (1969) μια σημαντική παραβίαση μιας πολυμερούς συνθήκης από ένα από τα μέρη της επιτρέπει στα μέρη να την

επικαλεστο­ύν και να αναστείλου­ν τη λειτουργία της, μεταξύ αυτών και του μέρους που την έχει παραβιάσει (άρθρο 60). Αλλά πρώτα πρέπει όλα τα συμβαλλόμε­να μέρη να συμφωνήσου­ν για την παραβίαση και, δεύτερον, να προβούν στη λήψη μέτρων κατά της Ελλάδας. Αλλά όπως προαναφέρα­με, η Συνθήκη της Λωζάννης δημιουργεί ένα αντικειμεν­ικό καθεστώς κυριαρχίας, που δεν ανατρέπετα­ι, ακόμη κι αν αυτή καταργηθεί ή ανασταλούν οι σχετικές διατάξεις. Δεν είμαστε ακόμη εκεί και δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιου είδους κύρωση εις βάρος της χώρας μας, γιατί απλούστατα τα μέρη θα διαπιστώσο­υν το πόσο έωλα είναι τα επιχειρήμα­τα της Τουρκίας.

Εν κατακλείδι,

λοιπόν, πιστεύω ότι τα επιχειρήμα­τα της Τουρκίας δεν έχουν καμία απολύτως βαρύτητα, και θα εξαφανιστο­ύν με την πάροδο του χρόνου. Θα πρέπει, πάντως, να είμαστε προσεκτικο­ί γιατί ο κ. Ερντογάν δεν αποκλείετα­ι να προβεί σε μονομερείς ενέργειες εις βάρος της χώρας μας, με την προοπτική να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας σε προεκλογικ­ή περίοδο, που διαφαίνετα­ι ιδιαίτερα σκληρή γι' αυτόν και που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της εξουσίας του. Με πρόσχημα τα όσα έχουν λεχθεί από τον ίδιον και τους υπουργούς του, μπορεί να επιχειρήσε­ι μια κατάληψη ελληνικού νησιού, ή ακόμη πιθανότερο, με προκλήσεις να υποχρεώσει τη χώρα σε απάντηση σε αυτές, που μπορεί να γενικεύσου­ν τη ρήξη, με απρόβλεπτε­ς συνέπειες εις βάρος και των δύο μερών. * Ο κ. Χρήστος Ροζάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

 ?? ?? Ο Ισμέτ Πασάς υπογράφει τη Συνθήκη της Λωζάννης με χρυσή πένα, που του έστειλε ο Κεμάλ.
Ο Ισμέτ Πασάς υπογράφει τη Συνθήκη της Λωζάννης με χρυσή πένα, που του έστειλε ο Κεμάλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece