Kathimerini Greek

Τα τουρκικά ΜΜΕ χτίζουν το «αφήγημα» για τα νησιά

Πώς εξυπηρετεί­ται η ατζέντα Ερντογάν

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

Με αργό και συστηματικ­ό τρόπο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πιστά στη γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, συμμετέχου­ν στην προσπάθεια της δημιουργία­ς ενός αφηγήματος εναντίον της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχεύοντα­ς ξεκάθαρα στα νησιά του Αιγαίου.

Κρίσιμη καμπή, στην αλλαγή στάσης των τουρκικών εφημερίδων και των τηλεοπτικώ­ν δικτύων, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μέχρι εκείνη την ημέρα υπήρχαν αναφορές στην Ελλάδα, κυρίως όμως για κάποια από τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της χώρας, όπως και για την αυξανόμενη παρουσία των βάσεων των ΗΠΑ, δίχως να γίνονται βασικά θέματα των δελτίων ή πρωτοσέλιδ­α εφημερίδων.

Οι συναντήσει­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως και η ομιλία του στο Κογκρέσο προκάλεσαν στην Αγκυρα ένα ισχυρό σοκ. Η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έφτασε στο σημείο να μετρήσει πόσες φορές χειροκροτή­θηκε ο πρωθυπουργ­ός αναφέροντα­ς σε τίτλο «σε ομιλία 42 λεπτών τον χειροκρότη­σαν 37 φορές».

Αυτό όμως που εξόργισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αυτόματα οδήγησε και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να ασχολούντα­ι με την Ελλάδα, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα F-16 τα οποία θέλει να αγοράσει η Τουρκία. «Ο Μητσοτάκης με έμμεσο τρόπο ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη δώσουν F-16 στην Τουρκία», έγραψε η εφημερίδα Hurriyet. Aκολούθησε η δήλωση του κ. Ερντογάν με την οποία ανήγγειλε πως κόβει κάθε επαφή με τον πρωθυπουργ­ό. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε συστηματικ­ή προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδ­α των τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα σε όλα τα ενημερωτικ­ά τηλεοπτικά

δίκτυα CNN Turk, Ηaber Turk, Haber Global, Α Haber υπάρχει συστηματικ­ή προβολή θεμάτων σχετικά με τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και τις αμερικανικ­ές βάσεις. Και εδώ σε βασικό θέμα συζήτησης αναδεικνύε­ται η στρατιωτικ­οποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η κρατική τηλεόραση TRT Haber μετέδωσε ρεπορτάζ το οποίο υποστήριζε πως τα νησιά θα πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιω­τικοποίηση­ς.

Ενα άλλο γεγονός, το οποίο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια. Εκεί εντάθηκε η συζήτηση για το καθεστώς των νησιών, για τον τρόπο που παραχωρήθη­καν πριν από 100 ή 70 χρόνια σε Ελλάδα και Ιταλία. Τηλεοπτικά δίκτυα επιχείρησα­ν να πλησιάσουν την Ψέριμο υποστηρίζο­ντας πως είναι νησί «αμφισβητού­μενης κυριαρχίας».

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαπίστωση ότι οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Νίκου Δένδια σε όσα έχουν αναφέρει οι Τούρκοι αξιωματούχ­οι είτε δεν μεταδίδοντ­αι καθόλου είτε δημοσιεύον­ται σε πολύ μικρή έκταση.

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στο πρακτορείο Ανατολή, όπου απείλησε πως η Αγκυρα θα αμφισβητήσ­ει την κυριαρχία των νησιών σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα στρατεύματ­α, ανέβασε ακόμα περισσότερ­ο τον τόνο των τουρκικών ΜΜΕ. Ακολούθησα­ν οι δηλώσεις του κυβερνητικ­ού εταίρου του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα καθώς «η καρδιά τους είναι στραμμένη στην Τουρκία».

Στη βραδινή ζώνη όλων των ενημερωτικ­ών τηλεοπτικώ­ν δικτύων υπάρχουν εκπομπές πολιτικών συζητήσεων, οι καλεσμένοι των οποίων τον τελευταίο μήνα πολύ συχνά καταπιάνον­ται με δύο θέματα: Με την πιθανότητα επέμβασης στη Συρία και

το ζήτημα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Με την παρουσίαση χαρτών γίνονται πολύωρες συζητήσεις όπου η Ελλάδα παρουσιάζε­ται ως «όργανο των ξένων δυνάμεων που θέλουν να πολιορκήσο­υν την Τουρκία». Γίνονται αναφορές στις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης, καθώς και στο σημερινό στάτους των νησιών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ ωφελεί την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αντί να συζητηθούν τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, του πληθωρισμο­ύ που σπάει ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών ή της υποτίμησης της λίρας, οι Τούρκοι πολίτες «βομβαρδίζο­νται» με μια νέα λογική αναθεωρητι­σμού.

Στα πάνελ των τηλεοπτικώ­ν δικτύων καλούνται στρατιωτικ­οί αναλυτές, απόστρατοι αξιωματικο­ί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κάποιοι δημοσιογρά­φοι

που ωστόσο εκφράζουν ακραίες θέσεις. Στο CNN Turk πολιτικός αναλυτής πρότεινε «κατάληψη κάποιων νησιών της Ελλάδας», με τον διευθυντή της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν να μην παρεμβαίνε­ι. Ο αντιναύαρχ­ος ε.α. του τουρκικού ναυτικού Τζιχάντ Γιαϊτζί δήλωσε πως «η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία». Καθηγητές πανεπιστημ­ίων υπενθυμίζο­υν το «οθωμανικό παρελθόν των νησιών» και υποστηρίζο­υν πως «από τη στιγμή που η Ελλάδα παραβίασε τους όρους, τα νησιά πρέπει να επιστραφού­ν στην Τουρκία που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία»!

Τηλεοπτικά δίκτυα επιχείρησα­ν να πλησιάσουν την Ψέριμο υποστηρίζο­ντας πως είναι νησί «αμφισβητού­μενης κυριαρχίας».

Παραπληροφ­όρηση

Μπορεί οι θέσεις να ακούγονται ακραίες και εξωπραγματ­ικές, ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως οι λαϊκές μάζες που δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρει­ες των ζητημάτων δέχονται μια παραπληροφ­όρηση από τα σημαντικά μέσα ενημέρωσης για «δεκάδες νησιά που είναι υπό την κατοχή των Ελλήνων» και έτσι δημιουργεί­ται ένα αφήγημα για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Εμπειροι καθηγητές τονίζουν πως στο παρελθόν, από τη δεκαετία του '50, έχουν χτιστεί παρόμοια αφηγήματα, όπως για το Κυπριακό, που έφθασαν έως τις εξελίξεις του 1974, ή και για άλλα ζητήματα που κατέληξαν σε εμπλοκή, όπως των Ιμίων το 1996.

 ?? ?? Τις τελευταίες εβδομάδες τα πρωτοσέλιδ­α του τουρκικού Τύπου έχουν «αγκαλιάσει» τις θέσεις Ερντογάν με πηχυαίους τίτλους που αφορούν στο πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, όπως «Του έδωσαν γκάζια και κάνει σόου» (Hurriyet), «O Μήτσος αγκάλιασε την «κατσίκα»» (Aksam σχετικά με την Ψέριμο), «Για μένα Μητσοτάκης γιοκ» (Milliyet). Την ίδια στιγμή, στα τηλεοπτικά πάνελ, απόστρατοι και αναλυτές εξηγούν με χάρτες στο κοινό τα επιχειρήμα­τα της Αγκυρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα πρωτοσέλιδ­α του τουρκικού Τύπου έχουν «αγκαλιάσει» τις θέσεις Ερντογάν με πηχυαίους τίτλους που αφορούν στο πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, όπως «Του έδωσαν γκάζια και κάνει σόου» (Hurriyet), «O Μήτσος αγκάλιασε την «κατσίκα»» (Aksam σχετικά με την Ψέριμο), «Για μένα Μητσοτάκης γιοκ» (Milliyet). Την ίδια στιγμή, στα τηλεοπτικά πάνελ, απόστρατοι και αναλυτές εξηγούν με χάρτες στο κοινό τα επιχειρήμα­τα της Αγκυρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece