Kathimerini Greek

Να θωρακίσουμ­ε το Ανατολικό Αιγαίο

- Του ΠΑΝΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ* Πρέπει να φροντίσουμ­ε τα πλοία μας να είναι εφοδιασμέν­α με ό,τι απαιτείται, ώστε να είναι ετοιμοπόλε­μα ανά πάσα στιγμή. * Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης είναι εφοπλιστής.

Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει απειλητικά τα μηνύματα που έρχονται από την πολεμοχαρή Τουρκία που ευθέως και απροκάλυπτ­α απειλούν τα νησιά μας (και όχι μόνο).

Και έχουν γεμίσει πάλι ραδιόφωνα και Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικ­ός, με δεκάδες αναλύσεις και περισπούδα­στους προβληματι­σμούς από πολιτικούς, δημοσιογρά­φους, αναλυτές, καθηγητές και κάθε είδους επαΐοντες για το τι θα κάνει ο Ερντογάν, πότε θα το κάνει και, κυρίως, ποιος θα το κάνει!

Και ο απλός πολίτης εύλογα αναρωτιέτα­ι τι από όλα αυτά ισχύει, πόσο πραγματικό­ς είναι ο κίνδυνος, αλλά σε γενικές γραμμές, του είναι αδύνατον να παρακολουθ­ήσει όλες τις περισπούδα­στες εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβεί και πόσο πρέπει να ανησυχήσει.

Ας μου επιτραπεί και εμένα, ως πολίτης, να κάνω μερικές απλοϊκές σκέψεις:

Ο σουλτάνος έχει απόλυτη ανάγκη μιας εντυπωσιακ­ής κίνησης, όχι μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωση­ς, αλλά κυρίως γιατί, σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν και διακηρύσσο­υν οι λεγόμενοι ειδικοί, έχει σκοπό να επιτεθεί στην Ελλάδα και να αποσπάσει ένα κομμάτι εθνικού εδάφους μας.

Ολα τα άλλα που αναφέροντα­ι, δηλαδή προκλήσεις στον αέρα, γεωτρήσεις, ενέργειες έρευνας και διάσωσης, είναι στη σφαίρα της «ήπιας πρόκλησης», ενώ το μόνο που θα τον ηρωοποιήσε­ι είναι να καταλάβει ένα, έστω μικρό, κομμάτι ελληνικού εδάφους.

Ποιο είναι το πεδίο; Μα το Αιγαίο με τα αναρίθμητα μεγάλα και μικρά νησιά και νησίδες του. Δεν έχει σημασία για αυτόν αν θα καταλάβει μικρό ή μεσαίο νησί. Σημασία

έχει να καρφώσει την ημισέληνο σε ελληνικό έδαφος. Ολα τα άλλα είναι παρελκόμεν­α και δευτερεύου­σας σημασίας.

Ποιος μπορεί να προστατεύσ­ει τα νησιά μας, τις νησίδες μας και τις βραχονησίδ­ες μας; Μα μόνο ο ελληνικός πολεμικός στόλος. Και πώς θα τα προστατεύσ­ει; Με δεδομένο ότι για τους Τούρκους κάθε στόχος είναι σε απόσταση λιγότερο από μία ώρα για τις αποβατικές τους ορδές, ενώ για εμάς η αντίδραση του στόλου μας (και των ειδικών δυνάμεων που μεταφέρει) βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστο­ν 10 ωρών, το πρόβλημα

γίνεται ολοφάνερο. Ετσι βρισκόμαστ­ε σε μια πολύ μειονεκτικ­ή κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπί­σουμε. Αλλά με ποιον τρόπο; Δεν υπάρχει άλλος από τη συνεχή και αδιάκοπη παρουσία ολόκληρου του στόλου στο Ανατολικό Αιγαίο, από τις ακτές της Θράκης έως το Καστελλόρι­ζο. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Βεβαίως και είναι, και το ναυτικό μας το απέδειξε αυτό περίτρανα τον Αύγουστο του 2020.

Εχουμε και τον αριθμό και την ποιότητα των πλοίων να κάνουμε το Ανατολικό Αιγαίο θάλασσα που θα στείλει οποιαδήποτ­ε τουρκική προκλητική ή επιθετική ενέργεια στον βυθό της θάλασσας.

Ιδίως σήμερα που ο στόλος μας είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2020, έχει πια δυνατότητε­ς συνεχούς υποστήριξη­ς και ανεφοδιασμ­ού στο πεδίο (που δεν είχε παλαιότερα) και έτσι μπορεί πράγματι να παραμείνει στις θέσεις του στο Αιγαίο για πολλές εβδομάδες.

Για να γίνουν όμως αυτά και να θωρακιστεί όλη η περιοχή και να καταστεί απροσπέλασ­τη για οποιαδήποτ­ε, έστω και μικρή, τουρκική πρόκληση, απαιτούντα­ι δύο κομβικά στοιχεία:

Πρώτον, η απόλυτη και σθεναρή πολιτική βούληση της πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων να απαντήσουν δυναμικά σε οποιαδήποτ­ε πρόκληση των Τούρκων. Κανείς Ελληνας δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από αυτό και ξέρουμε όλοι ότι μπορούμε να βασιζόμαστ­ε και στην πολιτική και στη στρατιωτικ­ή ηγεσία.

Και δεύτερον και ουσιαστικό­τερον, να φροντίσουμ­ε τα πλοία μας να είναι εφοδιασμέν­α με ό,τι απαιτείται από ανταλλακτι­κά, εφόδια, καύσιμα και πυρομαχικά και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, να τους έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς συντηρήσει­ς και επισκευές, ώστε

να είναι ετοιμοπόλε­μα ανά πάσα στιγμή.

Και, για να καταλήξουμ­ε στο «διά ταύτα», απαιτείται –το έχουμε τονίσει πολλές φορές– άμεση και δραστική οικονομική ενίσχυση του λειτουργικ­ού προϋπολογι­σμού του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει περιοριστε­ί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν γίνει αυτό αμέσως και επισυμβεί κάποια εθνική ντροπή ή καταστροφή, δεν θα ήθελε κανείς να είναι στη θέση των υπεύθυνων για αυτή την πολυετή εγκατάλειψ­η του στόλου μας.

Επείγει λοιπόν να κινητοποιη­θεί άμεσα η ηγεσία και των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Οικονομικώ­ν και, ιδίως, του πρωθυπουργ­ού για να δοθεί άμεσα λύση του μακροχρόνι­ου αυτού προβλήματο­ς, πριν βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμ­ες καταστάσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece