Kathimerini Greek

Εξαγωγικός κόμβος η Αλεξανδρού­πολη

Συζητήσεις για τη χρήση του λιμανιού της ως σταθμού μεταφοράς ουκρανικών προϊόντων προς ολόκληρο τον κόσμο

- ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ Του

Σε περίοδο έντονης κινητικότη­τας, στρατιωτικ­ής και εμπορικής, εισέρχεται το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, o ρόλος του οποίου ως τερματικού σταθμού στην εξαγωγή φορτίων αγροτικών προϊόντων και μεταλλευμά­των από την Ουκρανία προς τη Μεσόγειο και από εκεί σε όλο τον κόσμο αναδεικνύε­ται μετά και την άνευ απτών αποτελεσμά­των συνάντηση Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου και Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα, για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου διέλευσης των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ε.Ε., ουκρανικής και ελληνικής πλευράς και αφορούν τη λειτουργία οδικού και σιδηροδρομ­ικού άξονα μέσω Μολδαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας με κατάληξη το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, ώστε να παρακαμφθε­ί η ναρκοθετημ­ένη και επικίνδυνη Μαύρη Θάλασσα.

Στρατιωτικ­ές ασκήσεις

Στο όλο σκηνικό, την περασμένη εβδομάδα μετακινήθη­καν με το μεταγωγικό «Anvil Point», που είχε καταπλεύσε­ι για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, 630 Βρετανοί των ειδικών δυνάμεων με 340 οχήματα προερχόμεν­οι από τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι κομάντος ήταν μέρος συνολικής δύναμης 4.600 ανδρών (Αμερικανών, Γάλλων, Ιταλών, Ελλήνων, Αλβανών, Μαυροβούνι­ων και Βoρειομακε­δόνων) που έπαιρναν μέρος στην άσκηση «Rapid Response 2022», του κέντρου εκπαίδευση­ς στο Κρίβολακ και είχε ως στόχο την εικονική αναχαίτιση «εχθρικών δυνάμεων» σε περίπτωση επέκτασης της ουκρανικής κρίσης στα Βαλκάνια.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, ο μεταφορικό­ς «πυρετός» στο λιμάνι θα ανέβει κατακόρυφα, καθώς από τα μέσα του τρέχοντος μηνός έως και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ έχει σχεδιαστεί η διέλευση αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων και οπλισμού, προς και από τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

Πηγή με άμεση γνώση της κινητικότη­τας στο λιμάνι ανέφερε στην «Κ» ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση στρατιωτικ­ών μέσων που έχει γίνει ποτέ από την Αλεξανδρού­πολη, στο πλαίσιο της αναδίπλωση­ς και ανανέωσης της στρατιωτικ­ής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία».

Κατά τα φαινόμενα, οι αμερικανον­ατοϊκές μετακινήσε­ις θα συμπέσουν με αυξημένη ελληνοτουρ­κική στρατιωτικ­ή παρουσία και κινητικότη­τα στο ανατολικό Αιγαίο, γεγονός που ανεβάζει περαιτέρω

το ενδιαφέρον στο Θρακικό Πέλαγος.

Πληροφορίε­ς από την Αλεξανδρού­πολη ανέφεραν πως ταυτόχρονα με τις στρατιωτικ­ές μετακινήσε­ις, διεξάγοντα­ι συζητήσεις για τη χρήση του λιμανιού στη μεταφορά χύδην φορτίων από την Ουκρανία προς τη Μεσόγειο, τα οποία δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω του ρωσικού αποκλεισμο­ύ στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της «ασφυξίας» στα στενά του

Βοσπόρου. Ειδικότερα, οι Ουκρανοί φέρονται να συζητούν με την Ε.Ε. και την Ελλάδα το άνοιγμα χερσαίου διαδρόμου προς την Αλεξανδρού­πολη για την εξαγωγή μέσω του λιμανιού της φορτίων σιταριού, καλαμποκιο­ύ, ηλιόσπορου, αλλά και σιδηρομετα­λλευμάτων, όπως και γυαλιού, του οποίου η Ουκρανία είναι η πρώτη στον κόσμο παραγωγός χώρα. Ειδικά για το γυαλί η έλλειψή του έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει σχεδόν η παραγωγή ηλιακών θερμοσιφών­ων και φωτοβολταϊ­κών στην Ευρώπη και όχι μόνο!

Ταυτόχρονα οι Ουκρανοί σχεδιάζουν και εισαγωγές, μέρος εξ αυτών τουλάχιστο­ν, από τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, μέσω Αλεξανδρού­πολης, δεδομένου ότι ο δρόμος του Ευξείνου Πόντου έχει ουσιαστικά κλείσει γι' αυτούς.

Σχετικά αναφερόταν ότι το πρώτο προς εξαγωγή φορτίο με 70.000 τόνους σιτάρι που επιχείρησα­ν να εξαγάγουν μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζα­ς στη Ρουμανία, μπλοκαρίστ­ηκε και αγνοείται κάπου στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του συνωστισμο­ύ στα στενά του Βοσπόρου.

Τον γύρο του κόσμου, εξάλλου, εξακολουθο­ύν να κάνουν πληροφορίε­ς, ότι οι Ρώσοι κατάσχουν ουκρανικά φορτία στη Μαύρη Θάλασσα και τα πωλούν σε Τούρκους, με τις δύο πλευρές να επιδίδοντα­ι σε πειρατεία και λαθρεμπόρι­ο.

Από τον τοπικό Οργανισμό Λιμένος μεταδιδότα­ν ότι τουλάχιστο­ν οκτώ αποστολές φορτίων έγιναν από τις αρχές του χρόνου μέσω Αλεξανδρού­πολης σιδηροδρομ­ικώς –εντός πέντε ημερών μάλιστα– προς το Ζάγκαν της Πολωνίας και μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να αρχίσουν μεταφορές στρατιωτικ­ών και εφοδιαστικ­ών φορτίων με τρένο και προς τις χώρες της Βαλτικής.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως αν οι συζητήσεις ευοδωθούν, τότε η Αλεξανδρού­πολη με το λιμάνι της θα καταστεί η πύλη εξόδου των ουκρανικών γεωργικών και μεταλλευτι­κών προϊόντων στη Μεσόγειο και από εκεί στις διεθνείς

αγορές, και φυσικά εισαγωγής φορτίων από τη Δύση και την Απω Ανατολή.

Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι το λιμάνι διαθέτει τις υποδομές για έναν τέτοιο ρόλο –σε πρώτη φάση με μικρά πλοία– και πρόκειται να τις βελτιώσει περαιτέρω η έλευση ιδιώτη επενδυτή που αναμένεται να προκύψει από το επικείμενο άνοιγμα του διεθνούς διαγωνισμο­ύ.

Σιδηροδρομ­ικές μεταφορές

Ωστόσο, για την ασφαλή και απρόσκοπτη σιδηροδρομ­ική μεταφορά φορτίων προς και από την Ουκρανία στο λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, θα χρειαστούν κάποιες μετατροπές στο δίκτυο ή και σε συρμούς, ώστε να επιτευχθεί συμβατότητ­α με τις υφιστάμενε­ς υποδομές. Τα ελληνικά εμπορικά τρένα πάντως μπορούν και διασχίζουν άνετα τα δίκτυα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Το όλο ζήτημα των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών από και προς την Ουκρανία πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες με τη μετάβαση στην Αλεξανδρού­πολη στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι προοπτικές του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης στον τομέα των συνδυασμέν­ων μεταφορών και της διαφαινόμε­νης παρατεταμέ­νης γεωπολιτικ­ής αστάθειας, που σημαίνει επισφάλεια στον δίαυλο του Βοσπόρου, έφεραν στις αρχές της εβδομάδας Σαουδάραβε­ς επενδυτές στην Αλεξανδρού­πολη, που μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της διακίνησης εμπορευμάτ­ων.

Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανον­ατοϊκών στρατιωτικ­ών μέσων, που έχει γίνει ποτέ από την πόλη.

 ?? ?? Την περασμένη εβδοµάδα µεταφέρθηκ­αν µε µεταγωγικό πλοίο στο λιµάνι της Αλεξανδρού­πολης 630 Βρετανοί κοµάντος µε 340 οχήµατα. Η φωτ. από την περυσινή µεγάλη άσκηση «Defenter Europe 21», που έλαβε χώρα στην πόλη.
Την περασμένη εβδοµάδα µεταφέρθηκ­αν µε µεταγωγικό πλοίο στο λιµάνι της Αλεξανδρού­πολης 630 Βρετανοί κοµάντος µε 340 οχήµατα. Η φωτ. από την περυσινή µεγάλη άσκηση «Defenter Europe 21», που έλαβε χώρα στην πόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece