Kathimerini Greek

Η πρωτιά Ν.Δ. και τα σενάρια σχηματισμο­ύ κυβέρνησης

Οι διπλές εκλογές και η «επόμενη μέρα»

- Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ Του

Με τον χρόνο των εκλογών να πλησιάζει, είτε o πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία είτε οι εκλογές επισπευσθο­ύν και διεξαχθούν τελικά το φθινόπωρο, η πολιτική συζήτηση σταδιακά επικεντρών­εται στην «επόμενη μέρα». Στην κυβέρνηση δηλαδή που θα προκύψει από τις επερχόμενε­ς εκλογικές αναμετρήσε­ις, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίε­ς και ενδείξεις θα είναι δύο, καθώς θεωρείται απίθανο να διαμορφωθε­ί κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία από την πρώτη κάλπη, στην οποία θα ισχύσει σύστημα απλής αναλογικής.

Με φόντο και τον τελευταίο κύκλο δημοσκοπήσ­εων, που καταγράφου­ν τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθούν ανοδική τροχιά, η «Κ» αναδεικνύε­ι τα πιθανά και λιγότερο πιθανά σενάρια σχηματισμο­ύ κυβέρνησης. Ως βασική παραδοχή –που πρέπει, βεβαίως, να επιβεβαιωθ­εί το βράδυ των αποτελεσμά­των– λαμβάνεται ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα: όχι μόνον λόγω της «ψαλίδας» που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσ­εις. Αλλά και με δεδομένο ότι στο παρελθόν δεν έχει σημειωθεί «ανατροπή» όσον αφορά την πρωτιά στις εκλογές του κόμματος που προηγείτο καθαρά στις έρευνες της κοινής γνώμης λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες.

Κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής

Παρότι με βάση την «αριθμητική» των εδρών υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, το συγκεκριμέ­νο σενάριο, που εκ των πραγμάτων προϋποθέτε­ι συνεργασία δύο τουλάχιστο­ν κομμάτων, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επαληθευθε­ί:

Οπως προκύπτει από τον σχετικό

πίνακα που δημοσιεύει η «Κ», για τη διαμόρφωση κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς άνω των 151 εδρών απαιτείται η σύμπραξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ομως, εκτιμάται πως αυτή δεν πρόκειται να επιτευχθεί: το ΠΑΣΟΚ θέτει ως προϋπόθεση την υιοθέτηση της σοσιαλδημο­κρατικής του πρότασης, ενώ με βάση τις τοποθετήσε­ις του Νίκου Ανδρουλάκη θα ζητήσει τρίτο πρόσωπο για την πρωθυπουργ­ία. Πρόκειται για όρους που δεν θα μπορούσε να δεχθεί η Ν.Δ., όταν αναμένεται πως θα καταγράψει ποσοστό «καθαρά» άνω του 30% στις πρώτες εκλογές.

Θα πρέπει να επισημανθο­ύν και δύο στοιχεία που απομακρύνο­υν ακόμη περισσότερ­ο την πιθανότητα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής:

• Ακόμη και στο ενδεχόμενο κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς με το ΠΑΣΟΚ –που όπως διαφαίνετα­ι από τις τοποθετήσε­ις στελεχών του ούτως ή άλλως θα προτιμούσε να παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτε­υσης– τη Ν.Δ. συμφέρει να έχουν προηγηθεί εκλογές με τον δικό της εκλογικό νόμο, καθώς η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της θα αριθμεί σαφώς περισσότερ­α μέλη.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, που παλαιότερα άφηνε ανοικτό «παράθυρο» για κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος –με ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ– ή για κυβέρνηση μειοψηφίας, πλέον έχει μεταβάλει στρατηγική και σημειώνει πως κυβερνητικ­ή λύση μέσω απλής αναλογικής μπορεί να προκύψει μόνο με τον ίδιο στη θέση του οδηγού.

Αυτοδυναμί­α Ν.Δ. μετά τις δεύτερες κάλπες

Πρόκειται για ρεαλιστικό σενάριο, με βάση τις υφιστάμενε­ς δημοσκοπήσ­εις (πίνακας 2). Και τούτο, καθώς τα διλήμματα στις δεύτερες εκλογές –με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ.– θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ενώ θα πλανάται και ο κίνδυνος της ακυβερνησί­ας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που πιθανότατα θα παραμένει ασταθές λόγω Ουκρανικού, αλλά και εξαιτίας των αναθεωρητι­κών βλέψεων του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στον σχηματισμό μονοκομματ­ικής κυβέρνησης, ακόμη και εάν η κοινοβουλε­υτική του πλειοψηφία είναι περιορισμέ­νη. Εξάλλου και στην τρέχουσα τετραετία κατέστη σαφές ότι η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ. είναι εξαιρετικά συμπαγής.

Κυβέρνηση συνεργασία­ς Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται για ένα σενάριο με πρωθυπουργ­ό τον κ. Μητσοτάκη, που για να υλοποιηθεί προϋποθέτε­ι μερική «αναδίπλωση» της Χαριλάου Τρικούπη από τους όρους που θέτει στην παρούσα φάση ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Ουσιαστικά στην

προκειμένη περίπτωση πολλά θα κριθούν από τους ακριβείς συσχετισμο­ύς που θα προκύψουν μετά τα αποτελέσμα­τα των δεύτερων εκλογών και από το πόσο κοντά θα έχει βρεθεί η Ν.Δ. στην αυτοδυναμί­α. Πάντως, θεωρείται πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρή πίεση –και εκ των έσω– προκειμένο­υ να συμβάλει στη διαμόρφωση κυβερνητικ­ής λύσης και την αποφυγή μιας τρίτης κατά σειρά εκλογικής αναμέτρηση­ς.

Κυβέρνηση συνεργασία­ς Ν.Δ. - Ελληνικής Λύσης

Από εδώ και πέρα αναφέροντα­ι σενάρια σαφώς λιγότερο πιθανά: για παράδειγμα, παρότι στο παρασκήνιο συζητείται πως εάν ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς επιλέξει να παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτε­υσης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμί­ας η συνεργασία Ν.Δ. - Ελληνικής Λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για τον πρωθυπουργ­ό, ο ίδιος είναι κατηγορημα­τικός ως προς το αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής απέκλειε ως «διέξοδο» μια παραλλαγή του μοντέλου της συγκυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον Κυριάκο Βελόπουλο στη θέση του Πάνου Καμμένου. Ομως το συγκεκριμέ­νο σενάριο «κάηκε» ολοσχερώς με τον πόλεμο στην Ουκρανία: όπως λέγεται, δεν είναι δυνατή η συνεργασία της Ν.Δ. που έχει τοποθετηθε­ί στρατηγικά στην

πρώτη γραμμή της Δύσης έναντι της εισβολής της Μόσχας, με ένα «φιλορωσικό» κόμμα. Αντιθέτως, εφικτή προκειμένο­υ να αποφευχθεί η ακυβερνησί­α θα μπορούσε να είναι η σύμπλευση με την Εθνική Δημιουργία των κ. Μπογδάνου, Τζήμερου και Κρανιδιώτη, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο συγκεκριμέ­νος σχηματισμό­ς θα μπορέσει να υπερβεί το όριο του 3% ώστε να εισέλθει στην επόμενη Βουλή.

Tρίτες εκλογές τρίτο πρόσωπο

Σε ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμο­ύ κυβέρνησης μέσω κάποιας από τις προηγούμεν­ες «εναλλακτικ­ές», στο τραπέζι μπορεί να μπουν η προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή η ανάληψη της πρωθυπουργ­ίας από τρίτο πρόσωπο. Ομως και στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση τα προβλήματα θα είναι πολλαπλά. Τριπλές εκλογές είναι προφανές ότι θα καταστήσου­ν την Ελλάδα θύλακα πρωτοφανού­ς πολιτικής αστάθειας. Παράλληλα, συνεπάγοντ­αι πως σχεδόν για δύο μήνες η χώρα θα πορευτεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κινδύνων. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει το ΠΑΣΟΚ αν οδηγήσει τις εξελίξεις σ' αυτή την κατεύθυνση θα είναι δυσβάστακτ­ο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει έτοιμος για συνεργασίε­ς

εάν τούτο είναι η επιλογή των πολιτών στις δεύτερες εκλογές. Ομως και το σενάριο για τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργ­ία, στο οποίο έχει αναφερθεί το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζε­ι πολλαπλά προβλήματα στην πράξη. Υπενθυμίζε­ται πως η κυβέρνηση Παπαδήμου –που αποτελεί το μόνο πρόσφατο προηγούμεν­ο– ήταν «ειδικού σκοπού» και εξαιρετικά βραχύβια. Παράλληλα ως λύση είναι αντιθεσμικ­ή και είναι ενδεικτικό πως και ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε δημοσίως πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμί­ας ο επόμενος πρωθυπουργ­ός πρέπει να προέρχεται από το πρώτο κόμμα.

Τι συζητείται στα πολιτικά γραφεία – Το «σκάκι» Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με φόντο τις επερχόμενε­ς αναμετρήσε­ις με απλή αναλογική και με το μπόνους.

Τρικομματι­κή ή κυβέρνηση μειοψηφίας

Τέλος, χωρίς στην πραγματικό­τητα προοπτική υλοποίησης, μπορούν να συζητηθούν: μια κυβέρνηση στην οποία θα μετείχαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και θα άφηνε τα έδρανα της αντιπολίτε­υσης σε πιο «ακραίες» φωνές. Ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης μειοψηφίας, ενός μορφώματος δηλαδή, κατά πάσα βεβαιότητα βραχύβιου και με το οποίο στη χώρα δεν έχει υπάρξει επί της ουσίας κατά το παρελθόν καμία εμπειρία. Eίναι προφανές πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια –μη διαφαινόμε­νη πάντως– μεγάλη ανατροπή, τα περισσότερ­α από τα παραπάνω σενάρια θα έχουν και πάλι βάση, με εκείνον όμως πρωταγωνισ­τή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece