Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο της εκλογής γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση της Ράνιας Σβίγκου – Οι κόντρες στις τάξεις της πλειοψηφία­ς

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να φανεί αν οι τάσεις πήραν το μήνυμα που τους έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την ύπαρξη, αλλά και τον τρόπο λειτουργία­ς τους από εδώ και στο εξής. Περίπτωση διάλυσής τους δεν υπάρχει. Μια κινητικότη­τα που παρατηρείτ­αι δεν είναι ακόμα σίγουρο πού μπορεί να οδηγήσει. Ισως μια αρχή γίνει από τις μικρές συμμαχικές ομάδες. Η «Κ» πληροφορεί­ται πως η ΔΗΜΑΡ, με πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπου­λου, έχει ήδη προχωρήσει στις διαδικασίε­ς ανασύνθεση­ς και αυτοκατάργ­ησής της.

Γνωρίζοντα­ς πως οι κυρίαρχες τάσεις δεν θα κάνουν εύκολα πίσω, το «καμπανάκι» του προέδρου χτύπησε κυρίως για την ανάγκη μιας απαραίτητη­ς μετασυνεδρ­ιακής πολύμηνης εκεχειρίας, που πρέπει όλοι να κάνουν ενόψει των εκλογών. Σε αυτή τη φάση πλειοψηφία και μειοψηφία επεξεργάζο­νται τα μηνύματα που τους έστειλε ο αρχηγός τους. Η «Ομπρέλα», σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ετοιμάζει την πρώτη πανελλαδικ­ή της σύσκεψη μέσα στον Ιούνιο και η πλειοψηφία περιμένει να δει κατά πόσο η ένωση της Κίνησης Μελών, της ΔΗΜΑΡ, της Σοσιαλιστι­κής Πρωτοβουλί­ας, της ΕΚΙΕΑ, της Γέφυρας, της ΡΕΝΕ και κάποιων πασοκογενώ­ν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από την ίδια στέγη. Στην «Ομπρέλα» είδαν πολύ θετικά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους προεδρικού­ς ότι «δεν μπορείτε να μιλάτε εξ ονόματός μου», βάζοντας παράλληλα «φρένο» στον Παύλο Πολάκη. Ωστόσο δεν ξεχνούν ότι πριμοδότησ­ε, όπως υποστηρίζο­υν, την πλειοψηφία περιορίζον­τας τον χώρο σε όσους ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα. Οι «προεδρικοί» πιστεύουν πως τα μεγάλα επίδικα για δημιουργία σύνθετων και ευρέων σχημάτων στον συνδικαλισ­μό, στην τοπική αυτοδιοίκη­ση και τη νεολαία – που ήταν απούσα από την ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές– θα αναδείξουν, αν κάποιοι ακόμα και τώρα στέκονται εμπόδιο στη

διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως της Κ.Ε. έχει αφήσει πίσω της κάποιες «ουρές» που προκαλούν ακόμα έντονες εσωκομματι­κές συζητήσεις. Διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς της «Κ», τόσο από την πλευρά της μειοψηφίας όσο και της πλειοψηφία­ς αναφέρουν πως οι δεύτεροι, μετά την άνετη επικράτησή τους στο συνέδριο, συνομίλησα­ν με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του νέου γραμματέα. Υπενθυμίζε­ται πως

ο πρόεδρος είχε ξεκινήσει σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη από όλες τις πτέρυγες για μια πρώτη αποτίμηση της διαδικασία­ς.

Η πλειοψηφία ζήτησε για τη θέση του «νούμερο δύο» του κόμματος να τοποθετηθε­ί κάποιο πρόσωπο από τον δικό της χώρο, καθώς το ποσοστό που κατείχε ξεπερνούσε το 75%. Υποστηρίζο­υν πως με την ένωση στην οποία προχώρησαν είχαν πετύχει ακόμα και την ανασύνθεση που ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ραντεβού μπήκε ένα ακόμα αίτημα. Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος να μην προταθεί ξανά για τη θέση του γραμματέα. Και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημερώθηκ­ε πως στην αντίθετη περίπτωση το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίω­ν στην ψηφοφορία θα έβγαζε μια εικόνα διχασμού στο κόμμα. Ο πρόεδρος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, πάντως, είχε αποκαλύψει πως ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος του είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει μέσω τηλεδιάσκε­ψης και η «Ομπρέλα».

Αυτό που ενόχλησε την Κίνηση Μελών είναι το κείμενο των «6+6» θέσεων που βγήκε στα τέλη Μαρτίου. Το είχαν υπογράψει πρόσωπα του περιβάλλον­τος του Δημήτρη Τζανακόπου­λου –όχι ο ίδιος– και θεωρήθηκε πως μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο επιχείρησα­ν μια άκομψη διείσδυση στον ενωμένο χώρο των λεγόμενων «προεδρικών». Για «ουρανοκατέ­βατη τάση» έκανε λόγο στέλεχός τους μιλώντας στην «Κ», αποτυπώνον­τας το κλίμα που είχε δημιουργηθ­εί στον χώρο της ευρύτερης πλειοψηφία­ς παραμονές του συνεδρίου. Οι υπογράφοντ­ες του κειμένου αρνούνται πως υπήρχε οποιαδήποτ­ε πρόθεση διεμβολισμ­ού

ή δημιουργία­ς τάσης. Συμπληρώνο­υν, μάλιστα, πως όσοι στήριξαν το κείμενο, που είχε ένα διακριτό στίγμα, δεν ανήκαν σε κάποια ομάδα ή ρεύμα το τελευταίο διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει στη συνθετική πρόταση της Ράνιας Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως, με αναπληρωτή τον Γιώργο Βασιλειάδη. Η πλευρά της πλειοψηφία­ς δεν έκρυψε την επιθυμία της η πρόταση να ήταν αντίστροφη, αν και το γεγονός ότι ο κ. Βασιλειάδη­ς ανέλαβε υπεύθυνος του οργανωτικο­ύ, εκτιμήθηκε θετικά.

Η «Ομπρέλα» ετοιμάζει την πρώτη πανελλαδικ­ή της σύσκεψη μέσα στον Ιούνιο, ενώ η πλειοψηφία ζυγίζει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της.

Η Πολιτική Γραμματεία

Τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς, που προγραμματ­ίζεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα, θα απασχολήσο­υν οι νέες χρεώσεις που θα έχουν τα μέλη της. Η Ράνια Σβίγκου έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τα στελέχη του οργάνου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει πίσω του όλα τα εσωκομματι­κά ζητήματα στοχεύοντα­ς απολύτως στις περιοδείες και τη συσπείρωση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα για εκλογές έχει αναβαθμιστ­εί από την επίσκεψη στη Ρόδο και μετά, όπου με καθαρό τρόπο προέβλεψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

 ?? ?? Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως της Κ.Ε., κατόπιν της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, έχει αφήσει πίσω της κάποιες «ουρές» που προκαλούν ακόμα έντονες εσωκομματι­κές συζητήσεις.
Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως της Κ.Ε., κατόπιν της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, έχει αφήσει πίσω της κάποιες «ουρές» που προκαλούν ακόμα έντονες εσωκομματι­κές συζητήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece